Divlja romansa

Sudbonosnu ljubav prema Liz Taylor, Richard Burton "platio" je kazališnom karijerom

Otkako su 1962., na snimanju Kleopatre, postali par, Velšanin je šekspirijansku karijeru gurnuo u zapećak, stoji u knjizi ‘Erotic Vagrancy: Everything about Richard Burton and Elizabeth Taylor".

Sve ima cijenu, stoga ni Richard Burton, jedan od najvećih britanskih dramskih umjetnika i holivudskih zvijezda, nije bio iznimka. Sudeći po reizdanju knjige Rogera Lewisa "Erotic Vagrancy: Everything about Richard Burton and Elizabeth Taylor" koja je objavljena ovih dana, njegova sudbonosna, divlja, strastvena, puna uspona i padova ljubav prema divi ljubičastih očiju, skupo ga je stajala. Autor knjige pritom ne misli na skupocjen nakit koji joj je kupovao tijekom njihova dva braka, nego na njegovu (potraćenu) kreativnost na kazališnim daskama.

"Elizabeth Taylor ‘uništila‘ je Richarda Burtona kao klasičnog glumca", tvrdi autor knjige koja je, nakon 2023. ponovno objavljena 26. ožujka: izdavač je britanska izdavačka kuća Mobius, piše People. Dok je ona glumački rasla otkako su se zaljubili 1962. godine, Roger Lewis piše da je on glumački stagnirao premda je bio nevjerojatno nadaren.

image

Elizabeth Taylor i Richard Burton 1967. u filmu ‘Ukroćena goropadnica‘

SNAP/SHUTTERSTOCK

"Jedna od najvećih stvari koja se dogodila nakon što je Burton upoznao Liz Taylor, završetak je njegove karijere na pozornici. Znam da je kasnije igrao u mjuziklu "Camelot", ali u osnovi, njegovim šekspirijanskim ambicijama došao je kraj", izjavio je pisac za People. Radi se, naime, o mjuziklu u kojem legendarni Velšanin igrao kralja Arthura dok je Julie Andrews tumačila ulogu Guinevere, a Robert Goulet bio je Sir Lancelot. Problem je u tome što su Britanci u Richardu Burtonu vidjeli nasljednika velikog Laurencea Oliviera, no otkako je Dick ljubio i oženio Liz, Shakespeare je pao u drugi plan. Doduše, par je 1967. snimio film "Ukroćena goropadnica" prema Shakespeareovom komadu, ali u holivudskoj produkciji, a ne na West Endu pa autor knjige "Erotic Vagrancy" od šestotinjak stranica, projekt, čini se, ne smatra vrijednim pažnje.

image

Bili su jedan od najstrastvenijih parova
20.stoljeća

SNAP/SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to da je naziv knjige (mogao bi se prevesti kao "Erotska skitnja") posuđen iz članka objavljenog u travnju 1962., u glasilu L‘Osservatore Romano. Tada su Liz i Dick snimali "Kleopatru" u Rimu i otvoreno započeli vezu. Međutim, ona je bila udana za svog četvrtog supruga, Eddieja Fishera, dok je Richard Burton bio oženjen producenticom Sybil Williams. Mediji su romansu, koja je kasnije postala jedna od najstrastvenijih i najluđih ljubavnih priča 20. stoljeća, ocijenili kao preljubničku. U spomenutom članku izražen je stav da njihov "vagabondaggio erotico" neće dobro završiti. Istina, dvaput su se ženili i dvaput razvodili, no ona je 1996. prema izričitoj želji - pokopana s njegovim posljednjim ljubavnim pismom. Istina je i to da su se toliko strastveno voljeli da su, u kombinaciji svađe, gađanja jedno drugog praznim čašama alkoholnih pića (oboje su pili, posebno on) i pomirbene intimnosti, ne jednom demolirali hotelske sobe u kojima su odsjedali, zbog posla ili zadovoljstva.

Moglo bi se reći i to da je njihov zajednički život bio svojevrsna ljubavna drama dostojna pera engleskog literarnog barda. No činjenica jest da glumački potencijal velškog glumca u kazalištu, nije više bio na razini kakvu je imao prije brakova s Liz Taylor.

image

Susret bivših supružnika 1982., kad je on bio u braku sa Sally Hay, a ona se razvela od političara Johna Warnera

SNAP/SHUTTERSTOCK

"Ona je ta koja postaje, na neki način, ozbiljnija glumica... Možete vidjeti da je Taylor postala stvarno dobra glumica. Nije samo lijepa... Ona ima snagu i dubinu", zaključio je Lewis u razgovoru za People, navodeći primjer zajednički snimljen film "The V.I.P.s" iz 1963., o supruzi milijunaša koja ga namjerava ostaviti. Glavnu mušku ulogu tumačio je Richard Burton. Kako godi bilo, danas ih pamtimo ne samo po ulogama, nego i zbog divlje romanse u kojoj su se voljeli, svađali, mirili i napokon se 1976. definitivno rastali. Na kraju recimo i to da je 1984., kad je Burton preminuo, cijeli svijet u Liz Taylor vidio njegovu udovicu, premda je bio oženjen drugom, spisateljicom Sally Hay. No, to je već druga priča.

Linker
24. travanj 2024 10:31