DISNEY/ENTERTAINMENTPICTURES/PROFIMEDIA
veliki povratak

Što se dogodilo da je od planetarno obožavane zvijezde pao u zaborav?

Cijelo je desetljeće bio na vrhu glumačke A-liste, no karijera mu je naglo stala nakon seksualnog incidenta zbog čega je pao u depresiju. Ipak, njegov povratak na filmsko platno mogao bi mu donijeti Oscara.

Cijelo je desetljeće bio na vrhu glumačke A-liste, no karijera mu je naglo stala nakon seksualnog incidenta zbog čega je pao u depresiju. Ipak, njegov povratak na filmsko platno mogao bi mu donijeti Oscara.

Film The Whale redatelja Darrena Aronofskog gdje god da se prikaže, od festivala u Veneciji do nedavne projekcije u Londonu, dočekan je dugim ovacijama. One su najviše namijenjene glavnoj zvijezdi filma Brendonu Fraseru, velikom povratniku na filmsko platno koji svojom interpretacijom povučenog i pretilog učitelja Charlieja oduševljava publiku i kritiku. Već se naveliko priča i da je jedan od glavnih kandidata za najutjecajniju filmsku nagradu Oscar.

image

S redateljem Darrenom Aronofskym i Samuelom D. Hunterom, autorom drame ‘The Whale‘

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Brendonu Fraseru to je prva velika glavna uloga od 2008. kada je izašao posljednji nastavak filmske trilogije Mumija. Do tada je njegova karijera išla uzlaznom putanjom, bio je zvijezda brojnih holivudskih blockbustera i romantičnih komedija, no onda je nestao s velikih ekrana. Iste godine prošao je kroz mučan razvod s glumicom Afton Smith s kojom ima troje djece i karijera mu je krenula nizbrdo.

Svi su se pitali gdje je nestao zgodni Brandon

Što se dogodilo da je od planetarno obožavane zvijezde završio u zapećku zaborava, otkrio je 2018. godine za američki magazin GQ u intervjuu nastalom zbog hvaljene uloge u TV seriji Trust.

image

Kao Charlie U filmu ‘The Whale‘ oduševio je publiku i kritiku

A24/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Na vrhuncu slave u ljetu 2003., bio je na ručku u hotelu Beverly Hills koji je organizirala Hollywood Foreign Press Association (HFPA), moćna, ali kontroverzna organizacija koja je domaćin dodjele Zlatnih globusa. Dok je odlazio, rekao je, pozdravio ga je Philip Berk, bivši predsjednik udruge i u prolazu ga uštipnuo za zadnjicu. Južnoafrički novinar koji je tada imao 70 godina, inzistirao je na tome da se radilo o šali, no glumac je za GQ rekao da je to bilo sve samo ne bezazlena gesta. Tvrdio je da ga je Berk dirao za intimne dijelove tijela.

"Osjećao sam se bolesno, kao malo nemoćno dijete. Mislio sam da ću zaplakati", rekao je tada Brandon.

Razmišljao je javno optužiti Berka, ali nije želio da seksualno uznemiravanje postane dio njegove životne priče. No neugodni događaj ispričao je svojim agentima koji su od HFPA zatražili pismenu ispriku. Berk je izjavio da je Fraserova optužba potpuna izmišljotina, međutim, također je rekao da je, ne priznajući krivnju, pisao Fraseru kako bi se ispričao ako je "učinio bilo što ga je uzrujalo".

image
DREW ALTIZER PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA DREW ALTIZER PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Glumca je taj događaj bacio u depresiju i počeo si je poput svake žrtve govoriti da je zaslužio to što mu se dogodilo. Naime, u doba najveće slave Disneyevi producenti su od njega, kako je rekao, zahtijevali da izgleda kao mješanac manekena, mistera Universa i seks idola. Bio je jedan od najzgodnijih frajera u Hollywoodu, isklesana tijela s velikim plavim čeznutljivim očima što je sigurno za oko zapleo i još ponekom muškom holivudskom predatoru.

ada mnogi tvrde da mu je upravo taj muški MeToo skandal pomogao da se na velika vrata vrati u Hollywood. No vjerojatnije je da je za to zaslužan Darren Aronofsky koji je 2008. ulogom u njegovom filmu Hrvač na veliku scenu vratio i posrnulog Mickeya Rourkea.

Linker
26. travanj 2024 22:31