DNPHOTOGRAPHY/ABACA/SHUTTERSTOCK
Nepo beba

Stella McCartney iskreno: "Poznato prezime je novčić s dva lica"

Modnoj dizajnerici očevo prezime pomoglo je otvoriti mnoga vrata, ali joj je tijekom borbe za održiv modni smjer donijelo glavobolju i probleme.

Modnoj dizajnerici očevo prezime pomoglo je otvoriti mnoga vrata, ali joj je tijekom borbe za održiv modni smjer donijelo glavobolju i probleme.

Odrastati u sjeni slavnih roditelja, nositi svima znano prezime i raditi posao u kojem se mora graditi odnos s javnošću, novčić je s dva lica. Dizajnerica Stella McCartney upoznala je oba. Danas je svjesna činjenice da je bila jedna od prvih „nepo beba”, no kćer Paula McCartneya i njegove prve supruge Linde tvrdi da joj slavno prezime nije pomoglo izbjeći poslovne glavobolje i probleme.

Otkako je 2001. pod svojim imenom (i očevim slavnim prezimenom) pokrenula modni brend, mnoga su joj vrata bila otvorena. S druge strane, zbog odluke da kreira održive kolekcije, bez krzna, perja i životinjska kože, slavno prezime donijelo joj je probleme.

image

Stella McCartney na reviji svoje modne kuće jesen/zima 2012-2013.

BRIQUET-GORASSINI-GOUHIER-GUIBBAUD-ORBAN-WYTERS/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Kao jedna od prvih nepo beba imala sam privilegiju izbora. Vrlo sam svjesna koliko sam bila sretna što sam mogla raditi na ovakav način od prvog dana", priznala je dizajnerica za magazin Time. No baš zbog "tog" prezimena, pritisci da popusti, prilagodi se tadašnjem modnom mainstreamu i uvrsti u kolekcije krzno i kožu (kako ne bi odskakala od ostalih modnih kuća), bili su vrlo snažni.

image

Sir Paul McCartney sa suprugom Nancy Shevell i Kate Moss te Mariom Testinom na reviji svoje kćeri

GUIBBAUD-NEBINGER-ORBAN/SHUTTERSTOCK

"Imala sam trenutaka u kojima su me jako izazivali da promijenim načela zbog uspjeha tvrtke", rekla je. Nije popustila, a danas malo po malo, mainstream postaje održiva moda za koju se godinama zalaže.

Njen otac dodao je za Time da je njegovo četvero djece koje je dobio s pokojnom suprugom Lindom – 60-godišnja Heather iz Lindinog prvog braka, 53-godišnja Mary, Stella te 45-godišnji James - imalo privilegije iako su se supruga i on trudili da taj efekt umanje. Rekao je da se zarana moglo primijetiti kako Stellu zanima odjeću jer je kopala po njegovim i Lindinim ormarima kako bi stvorila neke svoje kombinacije. Naposljetku se upisala na prestižni umjetnički i dizajnerski fakultet Central St. Martins.

"Morala se dokazati. Rekao sam da ako joj studij neće ići i ne ‘očisti‘ prvu godinu, ime joj neće pomoći. Ali, bila je dobra", rekao je Sir Paul McCartney za Time, a razgovor prenosi The Mirror.

Izraz "nepo baby" posljednjih je godina postao vruća tema na internetu, pa su se oni koji su se osjetili pogođenima otvaranjem nezgodne teme, počeli javno braniti. Fraza se koristi u slučajevima kada se djecu slavnih osoba bave sličnim ili istim poslom kao roditelji koji su im prokrčili put.

image

Jamie Lee Curtis na ovogodišnjoj dodjeli Oscara

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Oscarom nagrađena američka glumica Jamie Lee Curtis, u žestokoj raspravi podijelila je sliku svojih slavnih roditelja, glumaca Tonyja Curtisa i Janet Leigh i napisala u objavi: "Profesionalna sam glumica od svoje 19. godine pa me to, valjda, ubraja među ‘nepo babies‘. Ne prođe dan u mom profesionalnom životu, a da me netko ne podsjeti da sam kći filmskih zvijezda. To je samo pokušaj da me se ismije, ocrni i povrijedi. Zanimljivo je kako odmah stvaramo pretpostavke i podrugljive primjedbe da je netko povezan s nekim drugim tko je poznat u svom području i da to garantira uspjeh bez talenta. Naučila sam da to jednostavno nije istina", zaključila je revoltirana glumica.

Linker
28. travanj 2024 11:44