U filmu ‘Top Gun’ iz 1986.
 Rights Managed / Mary Evans Pict
Autobiografija Val Kilmera

Put do izlječenja: Spas od zloćudne bolesti našao je u ljekovitom zagrljaju bivše ljubavnice

U novoj autobiografiji američki glumac Val Kilmer otkriva da mu je na putu do izlječenja od raka grla najviše pomogla pjevačica Cher, s kojom je bio u burnoj vezi osamdesetih - dok ga nije ostavila zbog Toma Cruisea.

Traheotomija, kemoterapije, zračenja, molitva i blagotvorna druženja s holivudskom divom Cher pomogli su američkom glumcu Valu Kilmeru (60) da pobijedi rak grla, kako je svoj put do izlječenja opisao u novoj knjizi “I’m Your Huckleberry: A Memoir”.

Kilmer i 14 godina starija Cher imaju dugu povijest. Upoznali su se na proslavi njezina 38. rođendana i nepunih godinu dana izgarali u strastvenoj vezi.

- Val je senzitivan, umjetnička duša, duhovit je i odlično se ljubi. Kad me prvi put poljubio, glava mi je skoro odletjela s ramena, ostala sam bez daha - opisivala je Cher svog mladog ljubavnika s kojim je nakon prekida ostala u prijateljskim odnosima.

Singer Cher and actor Val Kilmer attending the BAFTA Awards hand in hand, London, March 25th 1984. (Photo by Dave Hogan/Getty Images)
Getty Images
Na početku karijere bio je u vezi sa Cher koja mu je najviše pomogla kad mu je bilo najteže.

To je prijateljstvo na Kilmera djelovalo kao čudotvorni lijek kad mu je bilo najteže. Tijekom jedne od svojih najgorih zdravstvenih kriza 2015. ležao je u njezinoj kući u Los Angelesu.

- Jedne noći iznenada sam se probudio bljujući krv koja je prekrila krevet kao u sceni iz filma “Kum” - piše Kilmer. - Prvo sam se pomolio, pa nazvao hitnu i onda uzbunio svoju domaćicu. Iako sam bio u očajnom stanju, primijetio sam kako Cher odmjerava zgodnog bolničara nalik Gregoryju Pecku i pogledao sam je nabravši obrve kao Groucho Marx. Malo se posramila što sam je uhvatio na djelu, ali onda je prasnula u smijeh. I tako smo se zafrkavali na temu ljepote i požude dok sam ja izgledao kao kaskader iz Tarantinova filma “Psi iz rezervoara”, a život mi je visio o koncu. Glasno smo se smijali sve dok me nisu ušutkali maskom za kisik.

Bolest mu je pomogla da promijeni pogled na život

Kad pokušava dokučiti zašto je 2015. obolio od raka grla, zaključuje da je bio previše opsjednut uspjehom, a premalo vlastitim zdravljem.

- Bio sam previše ozbiljan. Želio sam imati više Oscara nego itko pa me uzrujavalo što me zaobilaze i Oscari i druga priznanja. Bolest mi je pomogla da promijenim pogled na život.

Kilmer se iz ralja zloćudne bolesti iščupao prije četiri godine, no još ima problema s teško oštećenim glasnicama i mora ih svakodnevno vježbati kako ne bi ostao bez svog najvažnijeg glumačkog alata. Dok se oporavljao, počeo je slikati i pisati.

July 20, 2019 - New York, New York, United States - Val Kilmer attends NOVUS Summit SDG Moonshots at United Nations Headquarters, Image: 459951418, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia
Lev Radin / Zuma Press / Profimedia
Dok se oporavljao, Kilmer je frustracije zbog bolesti liječio pisanjem i slikanjem.

- Rak mi je narušio glas i frustriralo me što je radost govora za mene postala borba, a tu sam frustraciju preobličio pisanjem. Pisanje je postalo moj spas i nada - tumači Kilmer, koji je nakon ozdravljenja glumio u nekoliko filmova.

Ponovno glumi sa starim kolegom

Pred Božić bi u kina trebao stići akcijski spektakl “Top Gun: Maverick”, dugo očekivani nastavak megauspješnice “Top Gun”, gdje Val Kilmer nakon 34 godine ponovno glumi uz Toma Cruisea.

Njih dvojicu ne povezuje samo ta filmska priča o rivalstvu vrhunskih vojnih pilota, nego i ljekovita Cher, koja je poslije veze s Kilmerom zavela tada 23-godišnjeg Toma Cruisea.

- Mogla je to biti velika romansa jer bila sam luda za Tomom, bio je jedan od mojih pet najboljih ljubavnika - prisjećala se Cher, no zajedno su bili samo nekoliko mjeseci, sve dok Cruise nije upoznao svoju prvu suprugu Mimi Rogers.

, Image: 511314436, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
U filmu 'Top Gun' s kolegom Tomom Cruiseom koji mu je preoteo Cher.

U knjizi “I’m Your Huckleberry: A Memoir” Kilmer se prisjeća i svojih ljubavi sa Cindy Crawford i Angelinom Jolie te otkriva da mu je najteže pao raskid s glumicom Daryl Hannah, sadašnjom suprugom glazbenika Neila Younga. Zahvalan je Cindy Crawford što mu je pomogla da ponovno pronađe sreću pošto se 1996. razveo od engleske glumice Joanne Whalley, s kojom ima dvoje djece, a Angelinu Jolie pamti kao najozbiljniju i najproduhovljeniju od svojih cura. Ipak, najtoplije riječi i osjećaje sačuvao je za Cher.

- Kad vam Cher jednom uđe u glavu i srce, više ne odlazi. Njezina postojana ljubav i odanost prema pravim prijateljima nikad ne umiru - zapisao je Kilmer.

Memoarske zapise glumca proslavljenog ulo gama u filmovima “Top Gun”e , “Svetac”, “Batman Forever”, “Vrućina”, “The Doors” i “Tombstone” američka izdavačka kuća “Simon & Schuster” objavila je 21. travnja.

Čitajte i:

Jedan je Val Kilmer: Upropastio je brak i karijeru te na kraju teško obolio, a sada se vraća na scenu

Linker
16. travanj 2024 19:23