Tužna vijest

Preminuo je Robbie Coltrane, dragi Hagrid iz Harry Pottera

Poznati škotski komičar i glumac karijeru je započeo kazalištu, a ulogu je dobio i u dva filma o britanskom špijunu Jamesu Bondu.

Energičan i eklektičan škotski komičar i glumac Robbie Coltrane, koji je u serijalu filmova o čarobnjaku Harryju Potteru igrao ulogu čuvara lovišta Rubeusa Hagrida, preminuo je u 73. godini života, javlja The Hollywood Reporter.

Poznati glumac, inače rođeni Škot, karijeru je započeo kazalištu, a ulogu je imao i u dva filma o britanskom špijunu Jamesu Bondu, Zlatno oko iz 1995. i Svijet nije dovoljan iz 1999. Zapažene je filmske uloge ostvario kako u Hollywoodu, tako i u Velikoj Britaniji.

image

Pamtit ćemo ga po ulozi u filmovima o malenom čarobnjaku Harryju Potteru

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Coltrane je rođen 30. ožujka 1950. u Glasgowu u Škotskoj. Otac mu je bio liječnik opće prakse, a majka učiteljica i pijanistica. U Glasgowu je završio umjetničku srednju školu, a umjetnost je i studirao, i to na fakultetu u Ediburghu. Kada se nije uspio probiti kao likovni umjetnik, Coltrane se u Edinburghu počeo baviti stand-up komedijom.

image

Robbie Coltrane za svoj je doprinos glumi dobio i kraljičin orden

ANDREW PARSONS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ostvario je uloge u televizijskim serijama Flash Gordon, Crna guja i Keep It in the Family. Na scenu se probio zahvaljujući ulozi kriminalnog psihologa dr. Edwarda “Fitza” Fitzgeralda u seriji Cracker koja je emitirana između 1993. i 2006. godine.

Linker
14. travanj 2024 12:00