In memoriam

Preminuo je Miroslav Lilić: ‘Volite se. Ljubite. Praštajte. Ako nećete sad, popravnog nema‘

U karijeri dugoj preko četrdeset godina bio je novinar, reporter, urednik vijesti, urednik i voditelj središnjeg Dnevnika, odgovorni urednik Informativno-političkoga programa te omiljeni mentor pun anegdota o zagrebačkom društvenom životu.

Veliki televizijski novinar i urednik Miroslav Lilić preminuo je u 80. godini. Starije generacije upamtile su ga kao urednika i voditelja Dnevnika koji je 4. svibnja 1980. objavio smrt Josipa Broza Tita, dok će ga mlađi pamtiti kao prekaljenog televizijskog profesionalca koji je o tom mediju znao sve. U karijeri dugoj preko četrdeset godina osmislio je brojne emisije, među ostalima i 24-satni mozaični program koji se na HTV-u prikazivao tijekom Domovinskog rata, podjednako dobro se snalazio u informativnom i u zabavnom televizijskom sadržaju. Osvajao šarmom i eruditskim općim znanjem, a način na koji je u televizijskim intervjuima "otvarao" sugovornike danas slovi kao dobra, stara škola televizijskog novinarstva.

Rođen je 8. travnja 1944. u Siveriću pokraj Drniša, a nakon što je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao jugoslavensku i komparativnu književnost, zaposlio se 1967. kao novinar na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Od tada pa sve do odlaska u mirovinu, u toj kući prošao je sve stepenice profesionalnog razvoja: bio je reporter, urednik razmjene vijesti, urednik vijesti, urednik i voditelj središnjega večernjeg TV-Dnevnika, urednik Dnevnoga programa te odgovorni urednik Informativno-političkoga programa.

image

Isped obiteljske kuće u Siveriću kod Drniša

NIKSA STIPANICEV CROPIX

Okušao se na mjestu glavnog urednika medijske kuće Nova TV, bio je i predsjednik uprave diskografske kuće "Croatia Records" ali ponajprije je bio kolega, urednik i omiljen mentor koji je nesebično dijelio znanje i zgode iz burnog života. Obožavao je "noćariti" nakon svoje televizijske šihte, mnoga je jutra dočekao u restoranima s tamburašima (volio je, među ostalima, Zlatne Dukate) i potom je svjež, kao da nije probdio noć, dolazio na posao i besprijekorno obavljao dnevni, urednički posao.

Njegov ranč u Siveriću, točnije, posebno uređena konoba za primanje gostiju, bio je društveno okupljalište njemu dragih (javnih) osoba gdje se tulumarilo do zore. Televizijska legenda često je isticala da život, koji je obožavao i "ispijao" naiskap, nema reprizu. Zato je i svojoj dugo iščekivanoj autobiografiji objavljenoj 2011. zbog koje je snimio 30 vrpci, odnosno prikupio preko 200 sati snimljenog materijala, dao naslov "Bez reprize". U toj knjizi opisao je kako je upoznao drugu, obožavanu suprugu Elu.

image

Sa suprugom Elom

GORAN MEHKEK CROPIX

"Često sam dolazio u birtiju Drage Vukušića. Znate li gdje sam upoznao svoju sadašnju ženu Pupu? Kod Drageca, a gdje drugdje. S prvom ženom Dinom, slikaricom, dolazio sam kod Drageca gdje sam ugledao Elu, koju svi zovu Pupa. Šest mjeseci smo se potajno dopisivali, a pisma nam je prenosio Dragec", otkrio nam je svojedobno Miro Lilić koji je s voljenom suprugom Elom dobio kćer Mateu.

U knjizi je, primjerice, priznao i da je pušio od svoje 17. godine života (prosječno po četiri kutije na dan), a svojedobno je izjavio da je u 46 godina pušačkog staža "izdimio" 1.350.000 cigareta ili oko 200 tisuća eura. Knjiga je svjedočanstvo televizijske scene i poznatih osoba zagrebačke kreme toga vremena, opisanih na jedan duhovit, iskren i ponekad "zajebantski" način zbog čega se slobodno može nazvati jednom od najvećih društvenih insajderskih kronika moderne Hrvatske, piše Jutarnji list.

image

Miroslav Lilić s kćeri Mateom

BERISLAVA PICEK CROPIX

Morao se odreći nikotina zbog zdravlja, a na tu odluku utjecala je 2012. godine angina pektoris koju su mu dijagnosticirali doktori, moleći ga da uspori intenzivan dnevni ritam i pripazi na zdravlje.

"Jednima udari u glavu, drugima na srce. Mene je lupilo po srcu. Srce mi je malo oslabilo i treba ga ojačati. Stoga me na jesen čeka operacija", tada je legendarni urednik, voditelj i godinama najmoćniji čovjek Hrvatske televizije izjavio za Gloria.hr.

Među najvažnijim lekcijama Mire Lilića njegov je pogled na život, kojem je pristupao s istom strašću kao i novinarstvu: "Cijela moja životna filozofija glasi - družite se, ljudi! Volite se, svađajte se, vodite ljubav, radite što god, samo se družite. Budite jači od boli. Pobijedite crne misli, pobjegnite od problema. Volite. Ljubite. Darujte. Praštajte. Ako nećete sad, popravnog nema. Jer, život je jedina premijera koja nema reprizu. To je jedina emisija koja se više nikada neće ponoviti".

Linker
14. ožujak 2024 13:52