Luis Moncada, Daniel Moncada, Mark Margolis

 GREG LEWIS/AMC/SONY PICTURES TELEVISION/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA
U 84. godini

Preminuo je glumac Mark Margolis, njegovo zvonce u seriji ‘Breaking Bad‘ svi smo zapamtili

Za ulogu nekadašnjeg kralja droge u kojoj nije rekao ni riječ bio je nominiran za nagradu Emmy, a Hectora Tia Salamancu glumio je i u pet sezona serije „Bolje nazovi Saula”.

Za ulogu nekadašnjeg kralja droge u kojoj nije rekao ni riječ bio je nominiran za nagradu Emmy, a Hectora Tia Salamancu glumio je i u pet sezona serije „Bolje nazovi Saula”.

Preminuo je Mark Margolis, američki glumac kojeg ljubitelji serije „Breaking Bad” (kod nas prevedene „Na putu prema dolje”) znaju po nevelikoj, ali nezaboravnoj ulozi Hectora Tia Salamance, zločestog ostarjelog trgovca drogom u kolicima koji ne može govoriti, ali zato zvoncem odlično komunicira sa svojim nećacima i pajdašima. Glumčev sin Morgan Margolis potvrdio je da mu je otac preminuo u 84. godini života u njujorškoj bolnici Mt. Sinai, objavio je Variety. Za ulogu nekadašnjeg kralja droge u kojoj nije rekao ni riječ bio je 2012. nominiran za nagradu Emmy, a Salamancu je glumio i u pet sezona serije „Bolje nazovi Saula” koja prikazuje događanja prije onih prikazanih u seriji „Breaking Bad”.

image

Zastrašujuć na setu, zabavan i privlačan izvan njega: Mark Margolis sa suprugom Jacqueline Margolis

CURTIS MEANS/ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Rođen 1939. u Philadelphiji, Margolis je kao mladić došao u New York s namjerom da postane glumac. Probio se kazališnim ulogama, primjerice, u predstavi „Nevjerni Cesar” na Broadwayu, a nastupao je i u više od pedeset predstava off-Broadwaya. Prijelomnu filmsku ulogu dobio je u mafijaškom filmu Briana De Palme „Lice s ožiljkom”; glumio je nasilnog tjelohranitelja Alberta, zvanog Sjena. Puno je surađivao s redateljem Darrenom Aronofskym te se pojavio u njegovim filmovima „Noa”, „Crni labud”, „Hrvač” i „Pi”. U pedesetak godina filmske karijere glumio je u više od 70 filmova. Pored Salamance, dao je i brojne druge televizijske uloge, primjerice, u serijama „Pravednica”, „Oz”, „Kraljevi”, „Američka horor priča: Ludnica” te je bio gostujuća zvijezda u „Kalifornikaciji”, „Gothamu”, „Ne podcjenjuj Jordan” i „Preljubu”.

Margolis je bio u braku s glumicom Jacqueline Margolis, vjenčali su se 1962., a njihov sin Morgan također je glumac. Od Marka se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji i kolege, a Bryan Cranston, zvijezda serije „Breaking Bad”, napisao je: „Mark Margolis je bio stvarno dobar glumac i divno ljudsko biće. Zabavan i privlačan izvan seta, zastrašujuć na setu. Volio se šaliti, a njegova tiha energija bila je u suprotnosti s njegovom nestašnom prirodom i znatiželjnim umom.”

Linker
28. travanj 2024 13:28