MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia
jedan od najvećih gitarista ikad

Preminuo je Eddie Van Halen. Mukotrpnu bitku s opakom bolešću hrabro je vodio čak 20 godina

Jedan od najvećih gitarista svih vremena otišao je u dobi od 65 godina. Uz njega su bili sin Wolfgang, supruga Janie i brat Alex - s kojim je davne 1972. godine osnovao bend koji će ih proslaviti u cijelom svijetu.

Preminuo je Eddie Van Halen, jedan od najvećih gitarista svih vremena. Otišao je u dobi od 65 godina, uslijed raka grla od kojeg je dugo bolovao. Preminuo je u utorak ujutro, a tužnu vijest potvrdio je njegov sin Wolfgang Van Halen.

"Ne mogu vjerovati da moram ovo napisati, no moj otac, Edward Lodewijk Van Halen izgubio je svoju dugu i mukotrpnu bitku s rakom", objavio je Van Halen na Twitteru. "Boljeg oca nisam mogao ni zamisliti. Svaki trenutak koji sam dijelio s njim na i izvan pozornice bio je dar. Volim te puno, tata", oprostio se dirljivim riječima od Eddieja njegov voljeni sin.

Sin migranata u Kaliforniju stigao sa svega sedam godina i odmah se zaljubio u glazbu

Eddie Van Halen rođen je u obitelji Nizozemca i Indonežanke 1955. godine u Nizozemskoj. Kada mu je bilo sedam godina, obitelj se doselila u Pasadenu, a tamo Van Halen otkriva glazbu. S bratom Alexom orijentirao se na sviranje klavira, no ubrzo su pronašli nove strasti - Eddie gitaru, a Alex bubnjeve.

I prije negoli je ušao u tinejdžerske godine, počeo je s ustaljenom praksom sviranja gitare svakog dana - vježbao je toliko da se odricao čak i druženja s vršnjacima. Uzori pri sviranju dolazili su iz svijeta rock'n'rolla, no Eddie ih je čak i nadmašio te je mogućnosti električne gitare razotkrio do kraja.

Los Angeles, CA  - Eddie Van Halen Has Passed Away at 65 from Cancer.

BACKGRID USA 6 OCTOBER 2020,Image: 561779283, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Ljubav prema električnoj gitari otkrio je kao dječak.

Bend je s bratom osnovao 1972. godine, na svjetsku slavu čekali su šest godina

S bratom Alexom i Markom Stoneom Van Halen je osnovao bend "Mammoth" 1972. godine, no dečki ubrzo mijenjaju ime u "Van Halen". Pet godina svirali su posvuda, dok ih nije zamijetio Gene Simmons, basist benda "Kiss". O svom trošku vodi ih u New York gdje upoznaju svog budućeg producenta Teda Templemana. S njim sklapaju ugovor i snimaju 1978. godine album koji će uvelike definirati hard rock kao žanr.

Los Angeles, CA  - Eddie Van Halen Has Passed Away at 65 from Cancer.

BACKGRID USA 6 OCTOBER 2020,Image: 561779257, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Virtuoz na gitari oduševljavao je sve do samog kraja života svojim izvanrednim svirkama.

Van Halen je redefinirao hard rock i mogućnosti električne gitare otkrio do kraja

Aktivnu karijeru Eddie je morao usporiti već krajem devedesetih, kada se javljaju prvi ozbiljni zdravstveni problemi. Eddieju je, naime, tada dijagnosticiran rak usne šupljine. Tijekom 2000. godine uklonjen mu je i dio jezika, no ni tada Van Halen nije priznavao da je bolest vjerojatno uzrokovana teškom ovisnošću o alkoholu i cigaretama. Ipak, problemi s ovisnostima su bili toliki da mu je u konačnici 2007. godine propao i brak s televizijskom glumicom Valerie Bertinelli. Sve to natjerao ga je da se prijavi na odvikavanje - koje je uspjelo.

Ubrzo je stigla i nova ljubav pa je 2009. godine sklopio brak s Janie Liszewski. U bolnici St. John u Santa Monici upravo su Janie, sin Wolfgang i brat Alex bili uz njega. Stanje mu se zadnjih dana drastično pogoršalo pa su njegovi najbliži bili uz njega - posljednji put.

Čitajte i:

Optuživali su je da mrzi muškarce i da svojim tezama razara brakove i upropaštava obitelji

Jedan od najvećih svih vremena: Pred njegovim objektivom skidale su se najljepše žene na svijetu

Muza, seks simbol i ikona 20. stoljeća: Gubitak kćeri slomio ju je više od opake bolesti, no nije se predala!

Šarmantni oskarovac obožavao je žene, no u brak je ušao tek u starosti, nakon ljubavnog trokuta

Linker
19. travanj 2024 07:10