Samozatajni model

Preminula je Tatjana Patitz, najmisterioznija od originalne supermodelske petorke

Tatjana Patitz, najmisterioznija manekenka koja je bila jedna od prvih supermodela iznenada je preminula u 57. godini.

Manekenka Tatjana Patitz poznata je kao jedna od originalne petorke supermodela - upravo je ona uz Naomi Campbell, Cindy Crawford, Lindu Evangelistu i Christy Turlington krasila kultnu naslovnicu Voguea koja je svijetu predstavila elitnu grupu supermodela. Naslovnicu je fotografirao Peter Lindbergh, koji je i inače imao važnu ulogu u njezinoj karijeri. Tatjanu su svi obožavali zbog njezinog neuobičajeno savršenog oblika lica i prodornog pogleda pa je često bila zaštitno lice mnogih kampanja - od Chanela i Calvina Kleina pa do Versacea.

image
SHUTTERSTOCK

Patitz je rođena u Hamburgu, ali je vrlo mlada preselila u Skanör, grad u Švedskoj pa je tako karijeru i započela osvojivši natjecanje Elite Model u Stockholmu 1983. godine, kada je imala samo 17 godina. Rekla je kako joj je upravo njezin natjecateljski karakter osigurao tu pobjedu koja joj je donijela putovanje u Pariz i ugovor. Karijera joj je uskoro nakon toga uzletjela, pa je kroz osamdesete krasila naslovnice brojnih modnih časopisa, ali daleko najpoznatija je već spomenuta naslovnica Voguea 1990. godine. Patitz se uz svoje kolegice pojavila i u spotu Georgea Michaela "Freedom ‘90", ali već je na reviji brenda Versace te iste godine, koju su uz soundtrack Michaelove pjesme nosile Campbell, Crawford, Evangelista i Turlington, vidljivo nedostajala.

image

Naslovnica Voguea 1990. godine

Ipak, iako je bila dio originalnih supermodela, Patitz nikada nije djelovala kao dio grupe. Campbell, Crawford, Evangelista i Turlington su od svojih imena stvorile brendove, dok se ona povukla i dugo godina živjela obiteljskim životom. Isto tako ona je oduvijek više voljela prirodu i životinje od života u gradu pa je i u vrijeme najveće slave birala živjeti u Kaliforniji, a ne u Parizu ili New Yorku, modnim metropolama. Upravo su je zbog toga prozvali najmisterioznijom i samozatajnom.

image

1996. godine

SHUTTERSTOCK
image

2015. godine

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

"Bilo je tih glamuroznih trenutaka, no sve je to bilo poprilično naporno. Počelo mi je teško padati to što stalno putujem. Bila sam umorna od svega. Uvijek sam smatrala da moda i manekenstvo nisu ono što ja doista jesam, to je bilo samo nešto što radim. Nije me definiralo. Život daleko od toga napokon ima smisla", kazala je prije nekoliko godina u jednom od rijetkih intervjua.

Posljednjih godina živjela je na farmi u Malibuu sa sinom Jonahom, kojeg je dobila u vezi s marketinškim stručnjakom.

image

Tatjana Patitz sa sinom Jonahom Patitzom u listopadu 2022. godine

FREDERIC KERN/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
Linker
13. ožujak 2024 06:46