Richard Gere štrajka u New Yorku

 DEREK FRENCH/SHUTTERSTOCK
kriza u hollywoodu

Poznata holivudska lica predvode štrajk: Richard Gere, Kirsten Dunst, Kevin Bacon...

Brojni poznati glumci odazvali su se štrajku koji je paralizirao Hollywood.

Brojni poznati glumci odazvali su se štrajku koji je paralizirao Hollywood.

Zabavljačku industriju već gotovo mjesec dana paralizira zajednički štrajk ceha pisaca te glumaca, pregovori sa Savezom filmskih i televizijskih producenata propali su, a sindikalna čelnica Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika, Fran Drescher, skinula je "rukavice": pozvala je preko 160.000 članova na dosad neviđene prosvjede.

"Cijeli poslovni model promijenjen je streamingom, digitalom, umjetnom inteligencijom. Ovo je povijesni trenutak. Ako sada posustanemo, svi ćemo biti u nevolji", rekla je 65-godišnja glumica koja se proslavila glavnom ulogom u sitcomu iz 90-ih, "Dadilja".

Poziv na otpor streaming servisima, filmskim studijima, producentskim kompanijama koje su stale na stranu "velikih igrača", prihvatio je i holivudski glumac Richard Gere. Izašao je na ulicu s kolegama ispred njujorške podružnice kompanije Warner Bros. Dosad najveća glumačka zvijezda koja se pridružila štrajku, nije puno pričala. Svjestan da se radi o borbi za opstanak cijele branše, podigao je svoj transparemt kojim je "rekao" sve što je trebalo.

image

Holivudski glumac s Juliannom Margulies, Rebeccom Damon, Stefanijom LaVie Owen i Orenom
Movermanom u New Yorku

LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Poznato je kako se glumački sindikat 14. srpnja pridružio obustavi rada WGA, Američkog udruženja pisaca, koje prosvjeduje još od svibnja ove godine. Pisci i glumci te kreativci koji žive od rada na setu, svjesni su da se cijela industrija jako brzo mijenja, a cijena njihovog rada pada. Prvi put od 1980. godine, glumci su pokrenuli radni spor i pridružili se štrajku pisaca koji su izašli na ulice prvi put od 1960. godine, piše Daily Mail.

Osim Richarda Gerea, zlogukih promjena koje prijete egzistenciji cijele branše, radilo se o zvijezdama ili o manje poznatim glumcima, svjesni su i Kirsten Dunst i njen suprug Jesse Plemons, piše People. Doprinos borbi za bolje uvjete rada, reguliranje tantijema od repriza na streaming platformama te podršku piscima, također su dali u New Yorku. Poput Richarda Gerea uzeli su transparente i pridružili se prosvjednicima na ulici, svjesni da borba za pravedni, kolektivni ugovor koji će zaštititi glumce od digitalne "konkurencije", mnogo znači i za njihovu budućnost. Nedavno se prosvjednicima u New Yorku pridružio još jedan holivudski par, Kevin Bacon i Kyra Sedgwick, piše People.

image

Kirsten Dunst sa supurgom Jesseom Plemonsom

THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA
image

Kevin Bacon ispred zgrade Warner Bros. Discovery u New Yorku

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

"Protestiram u znak solidarnosti sa svojim kolegama članovima SAG-AFTRA", objavio je Bacon na Instagramu. Njegova je supruga u razgovoru za Deadline rekla: "Sretna sam što se ovo događa jer mislim da je od prošlog puta prošlo previše vremena. Studiji su zarađivali mnogo besplatnog novca već jako dugo i vrijeme je da tome stane na kraj," zaključila je glumica.

Linker
27. travanj 2024 02:24