Tatum O‘Neal

Oskarovka priznala: "Cjeloživotna ovisnost umalo me koštala života"

Kći legendarnog holivudskog glumca Ryana O‘Neala i najmlađa dobitnica Oscara u povijesti te nagrade, unatoč talentu i perspektivnoj karijeri, zaglibila je u pakao ovisnosti koji ju je skoro koštao života.

‘‘Skoro sam umrla‘‘, otkrila je ekskluzivno bivša glumica Tatum O‘Neil za američki magazin People i otkrila koliko je bila blizu smrti. Najmlađa dobitnica Oscara u povijesti te nagrade, dobila ju je s deset godina za ulogu Addie Loggins u filmu "Paper Moon" u kojem je glumila uz svog oca, tada planetarno slavnog Ryana O‘Neala, od mladosti se bori s ovisnošću što ju je umalo koštalo života.

Tatum je kći glumaca Ryana O’Neala i Joanne Moore. Kad je imala osam godina, redatelj Peter Bogdanovich obratio se njezinom ocu s prijedlogom da zajedno glume u filmu prema romanu Addie Pray iako Tatum nikada prije nije glumila. Izvedbom lukave devetogodišnjakinje koja puši cigarete i koja se udružuje s lažnim prodavačem Biblije, koji joj je možda i otac, kako bi formirala impresivnu prevarantsku ekipu oduševila je publiku i kritiku, a za ulogu je osim Oscara dobila i nagradu Zlatni globus za novu glumicu koja najviše obećava.

image

Ryan O‘Neal s kćeri Tatum na rijetkom javnom pojavljivanju

A07/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Već kao djevojčici karijera joj je krenula neviđenim uzlaznim putem: glumila je bacačkog asa u neprilagođenom bejzbolskom timu mladih u popularnoj komediji "The Bad News Bears" (1976.), potom je glumila poduzetnu rekviziterku u Bogdanovichevom filmu "Nickelodeon" (1976.), pa u "International Velvet" uz Christophera Plummera i Anthonyja Hopkinsa... No djetinjstvo provedeno pred kamerama, daleko od svojih vršnjaka, djevojčicu je skrenulo u put ovisnosti. Pogotovo nakon što se udala za legendarnog tenisača Johna McEnroa s kojim je dobila troje djece. Turbulentan brak gurnuo ju je u još veću ovisnost i postala je uglavnom vijest crnih kronika, a ne filmskih žurnala. Njezin najstariji sin Kevin prije nekoliko godina rekao je kako je od malena mislio kako je njegovoj mami droga bitnija od njih.

image

Tatum O‘Neal as tatom Ryanom u filmu Mjesec od papira koji joj je donio Oscara

LMK109-SLIB230119-001/LANDMARK/PROFIMEDIA
image

Najmlađa dobitnica Oscara u povijesti te nagrade

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sve je kulminiralo u svibnju 2020. kada se predozirala lijekovima i opijatima te doživjela teški moždani udar zbog kojeg je bila u komi punih šest tjedana. U prvim danima pandemije COVID-a, O’Neal je koristila i zlorabila lijekove na recept, od kojih su joj neki bili propisani za bolove u leđima i vratu te za reumatoidni artritis. No tog svibnja predozirala se kombinacijom lijekova protiv bolova, opijata i morfija. Prijatelj ju je pronašao u besvjesnom stanju i hitno je prebačena u bolnicu.

image

Kevin McEnroe, najstariji gumičin sin otvoreno je progovorio o obiteljskim problemima

DAN CALLISTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Jedan od posljednjih filmova koji je snimila bio je psihološki triler ‘Rock Paper Dead‘ iz 2017.

BILLY BENNIGHT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

‘‘Bio je to poziv iz bolnice koji smo podsvjesno očekivali godinama‘‘, izjavio je njezin sin Kevin, inače pisac, koji je rekao kako je pronašao oprost dok je pisao priču o svojoj obitelji koju je pretočio u roman "Naš grad". To je izmišljeni prikaz života njegove bake, glumice Joanne Moore, koja se i sama borila s ovisnošću o tabletama i kratko bila u braku s njegovim djedom Ryanom O‘Nealom.

Od kada se probudila iz kome, Tatum O‘Neal bila je u raznim rehabilitacijskim ustanovama pokušavajući vratiti snagu, pamćenje, ali i sposobnost čitanja i pisanja. Još uvijek je na putu oporavka, vjerojatno se i opametila pa utjehu neće tražiti u raznim lijekovima, ali karijeru si je uništila, sigurno se više neće vratiti.

Linker
18. travanj 2024 22:18