Smrt modne ikone

Odlazak Vivienne Westwood, ikone britanske mode, začetnice punka i buntovnice s razlogom

Bez formalnog modnog obrazovanja udarila je temelje uličnoj modi sedamdesetih godina prošlog stoljeća s jasnim političkim porukama kojih se nije odrekla do smrti, a njezina modna kuća jedna od posljednjih koju nije preuzela neka svjetska korporacija protiv kojih se i borila.

Legendarna modna dizajnerica Dame Vivienne Westwood, ikona britanske mode i vatrena aktivistica preminula je u svom domu u 82. godini. Westwood je postala poznata kao partnerica Malcolma McLarena, menadžera legendarnog punk banda Sex Pistols s kojim je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela voditi butik na adresi King‘s Road 430. On se još uvijek tamo nalazi, nekad je nosio ime Sex, a danas se zove Worlds End.

Njihova sposobnost da odjeću prilagode buntovnoj glazbi tog vremena oblikovala je britansku punk scenu kojom su tada dominirali Sex Pistolsi. Njihov butik postao je okupljalište glazbenika, a njezina moda kojom su dominirale ziherice, koža, zakovice i majice s političkim sloganima zavladala je londonskim ulicama. Njezina odjeća uvijek je imala čvrstu poruku, do kraja je ostala vjerna britanskoj tradiciji, obožavala je kiltove, tvid, karirani uzorak, a njezina moda uvijek je bila društveno angažirana.

image

U svom londonskom butiku 1976. sa gitaristom Sex Pistolsa Steveom Jonesom, novinarom Alanom Jonesom, pjevačicom Chrissie Hynde i glumicom Jordan

DAVID DAGLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

S prvim suprugom Malcolmom McLarenom 1981.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Krajem sedamdesetih Vivienne Westwood već je smatrana simbolom britanske avangarde, a 1981. imala je svoju prvu modnu reviju u Olympiji u Londonu. Westwood se tada okrenula tradicionalnim tehnikama krojenja Saville Rowa, koristeći britanske tkanine i umjetnost iz 17. i 18. stoljeća kao inspiraciju. Vivienne je 1988. u Austriji upoznala Andreasa Kronthalera, koji je bio njezin student na bečkom Fakultetu primijenjenihumjetnosti gdje je tada predavala modni dizajn. Tri godine kasnije postao je njezin suprug, dugogodišnji dizajnerski partner kao i kreativni direktor brenda sve do njezine smrti.

image

Sa suprugom Andreasom Kronthalerom u njujorškomMetropolitanu muzeju na izložbi Anglomanija posvećenoj britanskoj modi

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Vivienne Westwood, supruga Andreasa Kronthalera upoznala je kao svojeg studenta, a danas on vodi njezinu modnu kuću

WOLFGANG KüHN/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

U londonskom Victoria & Albert Muzeju, 2004. otvorena je njezina retrospektivna izložba povodom 34 godine modnog stvaralaštva, što je bila najveća izložba ikada posvećena nekom živućem britanskom modnom dizajneru. Zanimljivo je da je Vivianne Westwood bila samouka dizajnerica bez formalnog modnog obrazovanja. Kao tinejdžerica naučila je izrađivati odjeću sljedeći uzorke i rastavljajući rabljenu odjeću koju je pronašla na tržnicama kako bi razumjela kroj i konstrukciju.

image

Na modnoj reviji u sklopu Tjedna mode u Londonu 2019.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
image

Njezina moda uvijek je bila aktivistička: s majcom čiji je prihod od prodaje išao za organizacij Liberty koja se bavi zaštitom ljudskih prava

MARC LARKIN/AVALON/PROFIMEDIA
image

Dizajnerica sa svojim modelima na izložbi u Victoria & Albert Muzeju

PHIL LOFTUS/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

Dvije godine nakon veličanstvene izložbe, njezin doprinos britanskoj modi i službeno je priznat kada ju je kraljica Elizabeta II. imenovala Damom Britanskog Carstva. Njezina modna kuća jedna je od posljednjih neovisnih globalnih modnih tvrtki na svijetu, bez financijskog upliva raznih korporacija. Ona je do kraja ostala svoja, buntovna i neovisna jer njezin brend je puno više od odjeće. Podizala je svijest o problemima zaštite okoliša i klimatskim promjenama puno prije nego što je to postala ‘moda‘.

image

Unatoč što je često kritizirala monarhiju, kraljica Elizabeta II . ju je proglasla Damom

FIONA HANSON/AFP/PROFIMEDIA
image

Vivienne Westwood zaključala se u kavez kako bi protestirala protiv izručenja Juliana Asangea

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Nekada se bavila kritikom sistema i monarhije, a posljednjih desetljeća borila se protiv pohlepnog kapitalizma koji uništava naš planet. Imala je prilično utopijsku ideju da se zabrani privatno vlasništvo nad zemljom pa se tako ne bi mogle uništavati prašume u Amazoni ili Rusija ne bi mogla svojatati Antarktik. No njezina borba za bolje i pravednije društvo ne prestaje. Njezinu ideju i modnu kuću nastavlja voditi njezin suprug Andreas Kronthaler koji je uz obavijest o smrti supruge napisao: "Nastavit ću s Vivienne u srcu. Radili smo do kraja i dala mi je puno stvari s kojima moram nastaviti. Hvala ti draga."

Linker
19. travanj 2024 23:22