Getty Images
Bio joj je desna ruka

Odbačeni prijatelj se osvećuje Anne Wintour: 'Toj Sotoni u suknji nije kasno za iskupljenje'

Strahopoštovana Anna Wintour (70), glavna urednica američkog Voguea te umjetnička direktorica i savjetnica za sadržaj svih izdanja medijske kuće Condé Nast, požalit će dan kad je razvrgnula prijateljstvo s dugogodišnjim suradnikom Andréom Leonom Talleyjem, jer on joj je u svojim memoarima ”The Chiffon Trenches” nemilo uzvratio.

Dobro se znaju njih dvoje još od 1983. i puno su toga prošli zajedno, tako da je sedamdesetogodišnji modni ekspert i arbitar Talley imao dosta autentičnog materijala za svoje žaoke. Kao kreativni direktor Voguea, prvi Afroamerikanac na toj funkciji, bio je desna ruka glavne urednice Wintour i poprilično je zaslužan za to što je ona postala bog i batina u industriji mode i luksuza.

To prijateljstvo ostavilo mu je duboke ožiljke

Toliko su bili bliski da ga je čak pozvala na svoju svadbu, što je bila čast koju je ukazala samo rijetkima. Pomagala mu je i u njegovim jalovim borbama s pretilošću, zbog koje uvijek hoda u kaftanima, a on je nju zagrljajima tješio na sprovodu njezine majke... No Talley sada u memoarima tvrdi kako mu je to prijateljstvo ostavilo duboke ožiljke na psihi i duši. Prisjeća se s tihom jezom da kad god bi među njima došlo do nesuglasica, ona bi zašutjela poput sfinge.

promo

- Desetkovala me je tim svojim tretmanima šutnjom - kaže Talley. - To je jednostavno način kako ona rješava probleme. Emocionalno je izranjavala mnoge koji su za nju radili… ta lista je beskonačna.

Anni najviše zamjera što ga je 2018. bez upozorenja uklonila s crvenog tepiha modnog spektakla Met Gala i umjesto njega postavila 24-godišnju Lizu Koshy, koja ne razlikuje belugu od Balenciage, da intervjuira slavne uzvanike.

Editor-at-large Andre Leon Talley and Editor-in-chief Anna Wintour attend the Costume Institute gala at the Metropolitan Museum of Art, New York, New York, 1999. (Photo by Rose Hartman/Getty Images)
Getty Images

- Što je mogla ponuditi ta talentirana youtuberica? - pita se Talley. - Zar je mogla znati da je tehnički zahtjevna haljina Zaca Posena, koju je vrlo elegantno nosila Katie Holmes, bila hommage arhitektu Charlesu Jamesu? Bila je to hladna poslovna odluka.

Pretpostavljam da sam za Annu Wintour odjednom postao prestar, predebeo i nimalo cool.

Nakon desetljeća lojalnosti i prijateljstva mogla je imati toliko pristojnosti i ljubaznosti da me nazove ili pošalje mail i kaže: ‘André, mislim da smo imali divno razdoblje s tvojim intervjuima, ali sad ćemo probati nešto novo’. To bih prihvatio i razumio, ništa ne traje vječno. Volio bih da sam od nje mogao čuti nešto ljudski i iskreno, ali ne, nije ona sposobna za elementarnu ljudsku ljubaznost. Pitam se osjeća li se jadno kad se navečer sama vraća kući. Osjeća li se usamljeno?

NEW YORK, NY - FEBRUARY 14:  Andre Leon Talley and Anna Wintour attend the Donna Karan New York Fall 2011 fashion show during Mercedes-Benz Fashion Week at 547 West 26th Street on February 14, 2011 in New York City.  (Photo by Eugene Gologursky/WireImage)
WireImage

André se tada osjećao poput izumrle ptice dodo: bogat znanjem i iskustvom, a zbog dobne diskriminacije, uobičajene u Condé Nastu, odbačen u ropotarnicu povijesti.

- Specijalnost je Condé Nasta da ispljune ljude bez ikakve ceremonije, kao na dvoru Luja XIV. Nema tamo mjesta za empatiju i humanost - zapisao je Talley.

Kasnije te kobne 2018. Anna mu prvi put otkako se poznaju nije čestitala rođendan. On je njoj ipak poslao rođendansku čestitku, na čemu mu nije zahvalila, pa je siroti André shvatio da ga je modna carica ledenog srca zauvijek “odfrendala”.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 15:  Producer Harvey Weinstein and Vogue editor-in-chief Anna Wintour attend the Marchesa fashion show during, New York Fashion Week: The Shows at Gallery 2, Skylight Clarkson Sq on February 15, 2017 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images for New York Fashion Week: The Shows)
Getty Images for New York Fashio

'Ja za nju više nemam nikakvu vrijednost'

- Moćna, uvijek prezaposlena i okrutna Anna jed­­nostavno me izbacila iz svog života. Sada me tretira kao tek jednog od bivših zaposlenika: nikad ništa više od kratkog, površnog pozdrava. Imuna je na bilo koga osim na moćne i slavne ljude koji pune stranice Voguea. Prijateljima smatra Serenu Williams, Rogera Federera, gospodina i gospođu Clooney; ja za nju više nemam nikakvu vrijednost - tvrdi.

André dodajući da je Anna tijekom vladavine u Condé Nastu izmučila, pohabala i odbacila brojne novinare, stiliste i modele. Na hrpi isluženih kadrova našao se i Graydon Carter, dugogodišnji urednik u Vanity Fairu, koji se jednom požalio Talleyju pa je ovaj njegovu žalopojku s užitkom uvrstio u svoju knjigu.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 18:  Alexandra Shulman, Victoria Beckham and Anna Wintour attend the launch of
Getty Images
S urednicom američkog Voguea Annom Wintour i dizajnericom Victorijom Beckham družila se na tjednima mode.

Da bi dospjela na njenu naslovnicu, Oprah je morala smršavjeti

- Jednog dana postupa prema meni kao prema dobrom prijatelju i kolegi, a sutradan kao prema nepoznatom čuvaru parkirališta - opisivao je Carter svoju šeficu Wintour, o kojoj implicitno govori i film “Vrag nosi Pradu” s Meryl Streep u glavnoj ulozi. Talley je osjetio potrebu ispraviti neke netočne navode iz tog filma. Primjerice, kaže da Anna nikad nije prostačila, bacala kapute niti se opijala. Ali točno je da je svom poslodavcu ispostavljala račune za kemijsko čišćenje baš svakog komada svoje odjeće osim donjeg rublja. Povrh godišnje plaće od dva milijuna dolara, raspolagala je i budžetom od 200.000 dolara za kupovanje odjeće, a Condé Nast također joj je refundirao troškove šminkanja i friziranja.

Kuhinja joj je uvijek bila bez ijedne mrlje zato što nikad nije kuhala.

Jedan od njezinih asistenata svakog joj je jutra u kuću donosio na pregled otisnute stranice Voguea, zajedno s cvijećem, darovima i odjećom iz čistionice. Bila je toliko moćna da je čak i Oprah Winfrey natjerala da smršavi prije nego što ju je stavila na naslovnicu.


Poziva na eliminiranje bolesti zvane Anna Wintour

Tek što je 19. svibnja objavljena, sočnim tračevima natopljena knjiga “The Chiffon Trenches” pokrenula je lavinu novih svjedočenja o malignom karakteru Anne Wintour. Cijenjeni američki dizajner Ralph Rucci najavio je da će i on u svojim memoarima raskrinkati pravo lice te ohole zlice. Kao što se svijet oslobađa koronavirusa, tako on poziva na eliminiranje bolesti zvane Anna Wintour.

NEW YORK, NY - JUNE 10:  Bee Shaffer and Anna Wintour attend the 72nd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 10, 2018 in New York City.  (Photo by Jamie McCarthy/Getty Images)
Getty Images

- Napisat ću s čime sam se sve morao boriti zbog te vrlo, vrlo besmislene osobe, koja duboko u sebi zna da nije dorasla svom poslu i stoga je plutala kao ledeni brijeg koji nas uništava umjesto da nam pomaže - objavio je Rucci na Instagramu. - Bolna je za mozak spoznaja da je naša profesija gotovo četiri desetljeća tolerirala taj mediokritet.

Iako mu se teško prisjećati što je sve doživio od Wintourove, godinama najvažnije žene u njegovu univerzumu, ne prođe dan a da André Leon Talley ne pomisli na nju.

U svojoj dobrohotnosti još vjeruje da Sotoni u suknji nije kasno za iskupljenje.

- Pronaći će, nadam se, način da mi se ispriča prije nego što umrem. Budem li na samrti ležao nepokretan, nadam se da će me posjetiti, stisnuti mi ruku i reći: ‘Volim te. Ne možeš zamisliti koliko si mi mnogo značio’.

Čitajte i:


Anna Wintour i Kim Kardashain - najbolje promotorice modne kolekcije Kanyea Westa

Anna Wintour otkrila zašto je stavila Kim Kardashian na naslovnicu Voguea

Modni svijet oprostio se od Oscara de la Rente

Linker
18. travanj 2024 08:58