Vedran Peteh
Robert Prosinečki iskreno

O zdravlju, braku i povratku nogometu: Još živi u hotelu, no kaže da će uskoro opet biti sa suprugom

Iako ga još muče zdravstveni problemi, hrvatski trener Robert Prosinečki preuzeo je vođenje turskog prvoligaša iz grada Kayserija. Samo za magazin Gloria priča kako se snašao nakon zdravstvenih problema kroz koje je prolazio te kako je to kad mu je šef po prvi puta u životu - žena.

Uz “günaydın” (dobro jutro), “nasılsın” (kako si) i “te şe kkürler” (hvala), turska riječ koju u posljednje vrijeme često izgovara hrvatski nogometni stručnjak Robert Prosinečki je “çay” (čaj). Jer nakon problema s crijevima, zbog čega je operiran triput u pet mjeseci, novi trener turskog kluba Kayserispor umjesto nezdravih gaziranih pića ispija crni čaj iz staklenih čašica u obliku tulipana.

Ima prvu šeficu u životu

Žuti, kako mu je nadimak, ponovno je u središnju Anatoliju došao s istim ciljem ­- da stabilizira klub i spasi ga od ispadanja. Ali uz jednu bitnu razliku: na čelu Kayserispora sada je žena - poduzetnica Berna Gözbaşi, koja je time postala prva predsjednica muškog nogometnog kluba u Turskoj. I prva šefica u četrdesetogodišnjoj igračkoj i trenerskoj karijeri Roberta Prosinečkog.

Vedran Peteh
Trener Prosinečki s klupskim liječnikom Mehmetom Karakuşom i predsjednicom kluba Bernom Gözbaşı.

- Berna i ja imamo super odnos. Njezina ambicioznost i korektnost glavni su razlozi što sam pristao ponovno doći u Kayserispor. Situacija je nezgodna jer klub je zadnji na tablici, ali navikao sam raditi pod pritiskom. U nogometu su usponi i padovi normalni, no vjerujem u uspjeh, za koji je potrebna i doza sreće - govori Prosinečki samo za magazin Gloria, sretan što se njegovim dolaskom početkom 2020. energija u klubu i gradu promijenila.

Igračima i navijačima su se vratili samopouzdanje i motivacija pa se Robert nada da će impresivni stadion Kadir Has, koji prima gotovo 33 tisuće ljudi, biti pun kao i u vrijeme njegovih najvećih uspjeha.

Stanovnici Kayserija Žutog pamte samo po dobrom, a koliko ga vole i poštuju dokazali su i 12. siječnja, kad su ga na 51. rođendan na ulici dočekali poput sultana - uz pjesmu i baklje.

Vremena za slavlje nije bilo jer igra se svakih nekoliko dana, a u međuvremenu se analiziraju utakmice i trenira u novom kampu, gdje Prosinečki ima prostrani ured s pogledom na jedan od sedam nogometnih terena.

- U sklopu kampa je i hotel, u kojem boravim dok ne pronađem stan - objašnjava Prosinečki, koji cijele dane ionako provodi sa suradnicima i igračima. A kako među njima ima i mnogo onih s područja bivše države, na hodnicima kampa često se može čuti naš jezik. Za turski ima prevoditelja, a s ostalim igračima komunicira na njemačkom, španjolskom i engleskom, koji koristi i kad razgovara s predsjednicom kluba. Berna Gözbaşı dugo ga je nagovarala da bude dio njezina tima što je odbijao zbog zdravstvenih razloga.


Prisilno mršavljenje

- Moji problemi sa zdravljem počeli su 23. studenog 2018., dan nakon prijateljske utakmice Bosne i Hercegovine i Španjolske u Las Palmasu. Baš toga dana moja je starija kći Leonarda slavila rođendan pa sam bio sretan što ćemo napokon biti skupa. No probudio sam se s takvim groznim bolovima u trbuhu da nisam mogao hodati. Hitno sam prevezen u sarajevsku bolnicu gdje je nakon pretraga ustanovljeno puknuće debelog crijeva, što može dovesti i do sepse. Isti dan sam operiran, a nakon toga sam četrnaest dana proveo na odjelu intenzivne njege. Smršavio sam 15 kilograma jer sam prvih deset dana primao samo infuziju - nastavlja Robert Prosinečki, koji je nedugo nakon toga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ponovno operiran jer je dobio bruh.

ʢ`
Arhiva
Robert je lani proslavio 20 godina braka s Vlatkom Bilušić.

Posljednji, rutinski zahvat na debelom crijevu proljetos je u zagrebačkoj bolnici Merkur obavio kod abdominalnog kirurga Stipislava Jadrijevića i otada se dobro osjeća. Ne pazi posebno na prehranu, a u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno tu je klupski liječnik.

Uskoro će se Prosinečkom u Kayseriju pridružiti supruga Vlatka (41), s kojom se svaki dan čuje mobitelom, ali ne i kćeri, koje imaju obaveza u Zagrebu. Leonarda (20) studira na Ekonomskom fakultetu, a Roberta (16) ide u Američku međunarodnu školu.

Podsjetimo, lani su Robert i Vlatka okruglu obljetnicu - 20 godina braka, dočekali u Padovi. Prigodno jer je zaštitnik tog talijanskog grada sv. Antun čiji se dan slavi 13. lipnja - na dan kad su se crkveno vjenčali u Zagrebu. Unatoč “nesretnoj znamenci”, njima je bračni život sretan, a Prosinečki se nada da će mu uspješan biti i novi sportski život u Turskoj.

Cijelu priču Roberta Prosinečkog pročitajte u novom broju magazina Gloria u kojemu vam donosimo i 14 kupona za kupnju s popustom od čak 50 posto!

Linker
15. travanj 2024 23:07