James Dean bit će digitalno oživljen

 SNAP/SHUTTERSTOCK
Uloge i nakon smrti

Novi život Jamesa Deana: Umjetna inteligencija oživjet će pop ikonu u SF filmu

Njegov rođak ne vid,e ništa loše u tome da legendarni glumac koji je poginuo u prometnoj nesreći prije 68 godina i posthumno nominiran za dva Oscara, ‘oživi‘ u filmu ‘Back to Eden‘.

Njegov rođak ne vid,e ništa loše u tome da legendarni glumac koji je poginuo u prometnoj nesreći prije 68 godina i posthumno nominiran za dva Oscara, ‘oživi‘ u filmu ‘Back to Eden‘.

Iako mu je karijera trajala pet godina, a iza sebe je ostavio samo tri filma, James Dean filmska je ikona čiji sjaj ni danas ne blijedi. Dovoljno je reći to da ga je Američki filmski institut 2019. posthumno uvrstio na popis najcjenjenijih glumaca Zlatnog doba Hollywooda, posthumno je i dobio dvije nominacije za Oscara, za uloge u filmovima "Istočno od raja" te "Div". Mladog glumca definirao je dotad neviđen stil glume: volio je krupni kadar, malo riječi, „pričao” je o svom liku izrazima lica, gestama, pogledom koji je bježao kameri, izazovno prekriženim rukama, zapaljenom cigaretom. Njegova uloga problematičnog tinejdžera Jima Starka u "Buntovniku bez razloga" lansirala je "buntovnički fah" i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, pretvorila ga je u mit. Poginuo je u 24. godini, u prometnoj nesreći 30. rujna 1955., a gotovo sedam desetljeća kasnije umjetna inteligencija mogla bi ga - oživjeti!

image

Na snimanju filma ‘ Buntovnik bez razloga‘

SNAP/SHUTTERSTOCK

Njegov digitalni klon tumačit će glavnu ulogu u predstojećem znanstveno-fantastičnom filmu "Back to Eden". Potvrdio je to za BBC izvršni direktor medijske agencije WorldwideXR, Travis Cloyd. Decidirano tvrdi kako će pop ikona glumiti u SF filmu u kojem je riječ o "potrazi za istinom i putovanju preko Amerike s legendom Jamesom Deanom".

Oglasio se i bratić Jamesa Deana, Marc Winslow, koji je s njim proveo djetinjstvo u seoskoj kući u Illinoisu. Tvrdi da njegov rođak i danas ima neospornu magnetsku privlačnost na ekranu, koja nadilazi generacije. Baš zato privlačan je izbor za posthumnu glavnu ulogu u spomenutom filmu. Vjerojatno će ga, uz suglasnost nasljednika, "oživjeti" i u drugim projektima "vrlog, novog svijeta" kinematografije - koji je već tu i podsjeća na distopijski roman Aldousa Huxleya.

"Ako su još dvije ili tri osobe s njim u sceni, vaš pogled prikovat će se za njega. Mislim da ga nitko nikada neće moći u potpunosti zamijeniti ali moguće je da se to na ekranu učini vrlo realističnim," izjavio je bratić pokojnog glumca.

image

Tko je sljedeći, Marilyn Monroe?

SNAP/SHUTTERSTOCK

Ovo nije prvi pokušaj oživljavanja Jamesa Deana. Magazin The Hollywood Reporter objavio je 2019. izvijestio da je producentska kuća Magic City Films najavila da će James Dean "glumiti" u njihovom filmu "Finding Jack". Premijera je bila najavljena za 2020. Odvjetnik i poslovni agent obitelji holivudske zvijezde, Mark Rosesler, tom prilikom je izjavio je za Fox News: "James Dean bio je možda najveći glumac svih vremena i obožavatelji širom svijeta dive mu se. Unatoč njegovoj preranoj smrti u dobi od 24 godine, tehnologija nam omogućuje da nastavimo poštovati njegovo nasljeđe. Predstavljam njegovu obitelj 38 godina i uvjereni su da je prihvaćanje ove nove tehnologije u skladu s njegovim buntovnim duhom. Uzbuđeni su što će se tako održavati sjećanje na njega," izjavio je.

Nije poznato što se na kraju dogodilo s tim projektom, no riječi odvjetnika odjeknule su filmskom industrijom i ponukale neke glumce na razmišljanje o tome tko će, kako i zašto (ili neće) digitalno koristiti njihov lik i nakon smrti? U kakvim projektima? Hoće li digitalno "oživljavanje" biti u skladu s njihovom osobnošću i ulogama ostvarenim za života? Tko će o tome voditi računa? Kako spriječiti zloporabu? Zvijezda "Gospodara prstenova" Elijah Wood (tijekom snimanja trilogije koristila se digitalna tehnologija za kreiranje scena epskih bitaka), podijelio je na Twitteru: "NOPE. Ovo ne bi trebalo zaživjeti." Ideja se nije svidjela ni američkom glumcu Chrisu Evansu.

"Ovo je grozno. Možda možemo nabaviti računalo da nam naslika novog Picassa. Ili napiši par novih pjesama Johna Lennona. Potpuni nedostatak poštovanja i razumijevanja. Sramotno”, napisao je ponukan viješću da će James Dean "glumiti" u filmu "Finding Jack".

image

Chris Evans usprotivio se prvom ‘oživljavanju‘ Jamesa Deana

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Glumac Tom Hanks predvidio je u podcastu engleskog komičara Adama Buxton da bi mogao „raditi” i dulje od svog životnog vijeka, prenosi BBC.

"Mogao bi me sutra udariti autobus i to je to, ali moje izvedbe mogle bi ići u nedogled", izjavio je Hanks.

S druge strane, digitalno kloniranje Deana intrigantan je pomak granica mogućeg na filmu. Njegov avatar stvoren umjetnom inteligencijom mogao bi "glumiti" u nizu filmova, pa i komunicirati s obožavateljima na interaktivnim platformama. Zamislite hologram brodskog liječnika iz serijala Zvjezdane staze: tako bi to, otprilike, moglo funkcionirati u stvarnosti. Dokazuje to činjenica da je hologram Michaela Jacksona 2014. "otpjevao" pjesmu "Slave to the Rhythm" na dodjeli Billboard Music Awards. Nova tehnologija mnogo je naprednija.

Kada je James Dean poginuo, iza sebe je ostavio velik broj fotografija i audio zapisa – ono što Travis Cloyd iz kompanije WorldwideXR naziva "izvornim materijalom", piše BBC. Radi se o procesu skeniranja bezbrojnih slika, podešavanja na visoku rezoluciju i obradi tima digitalnih stručnjaka koji koriste naprednu tehnologiju. Uz dodani zvuk, video i umjetnu inteligenciju, materijali iz prošlosti postaju građevni blokovi digitalnog klona koji izgleda, zvuči, kreće se i čak odgovara na upite poput Jamesa Deana.

image

Elijah Wood u objavi na društvenim mrežama napisao je:‘Nope‘.

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

Nova tehnologija (napredno računalno generiranje slike ili CGI) može kreirati likove, scene, pozadine, specijalne efekte, filmove. Primjerice, glumica Carrie Fisher oživljena je na taj način u ulozi princeze Leie u filmu "Ratovi zvijezda, Uspon Skywalkera". Spisateljica i savjetnica za umjetnu inteligenciju Marva Bailer objasnila je:

"Za zvijezde koje više nisu s nama, umjetna inteligencija definitivno je prilika da ih vratimo. Bit će mjesta za novog Jamesa Deana, novu Marylin Monroe, novog Laurencea Oliviera, novog Michaela Jacksona". Međutim, postoji zabrinutost zbog pristanka, naknada i načina na koji koristiti umjetnu inteligenciju za oživljavanje pokojnih slavnih osoba.

"Realistične digitalne replike uskoro će biti toliko dobre da nećete znati slušate li slavnu osobu ili klon. U bliskoj budućnosti stvarni mediji postat će gotovo nerazlučivi od sintetičkih medija, što otežava utvrđivanje autentičnih medija iz dupliciranih medija stvorenih umjetnom inteligencijom. To zapravo nagriza nečiju ostavštinu umjesto da je sačuva," rekla je za Fox News Kristen Ruby, izvršna direktorica i osnivačica njujorške public relations tvrtke Ruby Media Group.

Osim toga, u opasnosti su tisuće radnih mjesta. Ceh američkih pisaca (WGA) štrajka od svibnja, a sindikat glumaca SAG-AFTRA, od srpnja. Jedna od glavnih neuralgičnih točki koje su glumce nagnale pridružiti se štrajku pisaca, potencijalna je uporaba umjetne inteligencije za zamjenu sporednih glumaca i statista – digitalnim kopijama. Zapravo se to već događa.

Neke "pozadince" produkcije već su dale skenirati: glumci ne znaju koriste li se njihove digitalne kopije za konkretan projekt ili će ih "kopije" koje zahvaljujući umjetnoj inteligenciji mogu beskonačno nadograđivati, poboljšavati i prilagođavati, istisnuti iz posla od kojeg žive?

image

Billy Crystal tijekom štrajka u Hollywoodu

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Sporedni glumac koji živi u Atlanti s 30 godina iskustva u industriji, opisao je za Fox News Digital kako izgleda skeniranje. Opisao je kako su ga uveli u vozilo s "500, možda tisuću kamera" - "Bilo je toliko kamera oko nas, mobilno je, tako da mogu ići od seta do seta. Snimali su raznim pozama i izrazima lica iz svakog kuta. Bilo je vrlo detaljno", rekao je dodajući da je proces trajao otprilike 15 minuta.

"Rekli su nam da je to samo u tu svrhu, za film na kojem radimo. Mogli bi koristiti naše slike bez da budemo plaćeni....moja digitalna verzija mogla bi raditi bez mene i uzeti mi posao", zaključio je glumac.

Linker
30. travanj 2024 18:05