Marko Todorov / Hanza Media
Beograd im je i dalje drugi dom

NOVA BAZA! Ida Prester s obitelji doselila u Zagreb: 'Od Rokovog rođenja imam dogovor s mojim Vanijem'

Voditeljica i glazbenica Ida Prester sa suprugom Ivanom Peševskim donijela je početkom 2020. godine odluku da se dosele u Zagreb. Nekoliko godina proveli su u Beogradu, koji obožavaju, a sada je stiglo vrijeme za hrvatsku prijestolnicu.

Voditeljica Ida Prester doselila se s obitelji iz Beograda u Zagreb. Sa suprugom, beogradskim poduzetnikom Ivanom Peševskim, donijela je tu odluku početkom godine - i ne sluteći koliko nas dramatičnih događaja čeka u mjesecima koji slijede. Dogovor s Ivanom otpočetka je bio takav da će im se baze izmjenjivati. Nakon niza beogradskih godina, stigle su im i one zagrebačke. Uz Zagreb su se vezali poslovno, Ida priprema projekt s prijateljicom Mijom Kovačić, a Ivan je otvorio tvrtku.

"Još od Rokovog rođenja imam dogovor s mojim Vanijem da će nam se baze izmjenjivati. Šest godina smo proveli u Beogradu, bome sam se naputovala. Sad je došlo vrijeme za Zagreb. Moji klijenti su uglavnom ovdje, sve više prilika mi se otvara, a pripremam i novi projekt s prijateljicom Mijom Kovačić. Pored toga, Vani je pokrenuo firmu u Zagrebu, fokusirao se na nju i puno vremena provodi ovdje. Za oboje je puno praktičnije da smo s djecom tu. Što ne znači da iz Zagreba nećemo često ići za Beograd. Meni je ostatak benda tamo, mužev restoran, djed i baka s muževe strane, hrpa prijatelja, mala sestrična Dea za koju su Roko i Rio jako vezani...", kaže Prester u razgovoru za Gloria.hr.

Mi smo obitelj koja živi u koferu, u konstantnoj turneji po autocesti E70, takva nam je sudbina.

Iako još uvijek nisu definirali hoće li u Zagrebu biti privremeno, voljela bi da im ostane baza u godinama koje su pred njima. Najviše je veseli biti bliže roditeljima. "Moj brat živi u Stockholmu, ostali su sami. Za vrijeme karantene i potresa smo baš jako brinuli za njih, a nismo mogli prijeći granicu. Unučići ih jako vesele, jedva su ih dočekali. Vidjet ćemo, prilagodljivi smo, meni je dom i tu i tamo, a tako i djeci". Roko i Rio su se, smije se Ida, začas prilagodili.

Zagreb, 251019.
Dalmatinska ulica.
Ida Prester Pesevski, voditeljica i pjevacica. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Ida u Dalmatinskoj ulici, u kojoj su prijateljstva već stekli i njezini sinovi Roko i Rio.

"Roko čim ugleda baku prelazi na čisti purgerski, tako starinsko zagrebački ni sa mnom ne priča. Klincima je stvarno svejedno, bar zasad. Toliko su proveli vremena već u Zagrebu da imaju svoju ekipu, malog susjeda Davida od kojeg su nerazdvojni, omiljeni parkić u Dalmatinskoj ulici.. Zagreb je njihov grad, kao i Beograd. Suprug je pak jako vezan za Beograd, svoje ljude, svoj restoran.. On će ionako morati svako malo na par dana tamo da održava pogon. Zagreb je puno manji i mirniji od njegovog rodnog grada, skroz je drugačija "vibra", ali s vremenom smo i mi postali obiteljski ljudi sa sasvim drugim prioritetima".

Odluka o selidbi dogodila se početkom godine, prije svih dramatičnih događaja koji su nas sve snašli

I obiteljski dom u Zagrebu već su pronašli. "Tražili smo stan što bliže mojim roditeljima. Našli smo jedan divan u obiteljskoj kući u njihovoj ulici. Zasad smo u najmu dok ne vidimo kako će sve ići. Ionako smo stalno kod mojih koji su preuzeli brigu oko djece kad god smo mi u akcijama", otkriva Ida. Njihova odluka, dodaje, nema nikakve veze s trenutnim beogradskim nemirima, dapače, već su početkom godine u vrtiću svojih sinova najavili da su dječaci s njima do ljeta. "Tko je tad mogao i zamisliti što nam donosi ova grozna 2020. godina...".

Zagreb, 220120.
Trg Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Ida Prester.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / Hanza Media
Odrasla je Ida u centru Zagreba pa se veseli što će dio čari ovog grada doživjeti i njezina djeca.

Beograd je toplina, strast, poetika, patos. Sve je u Beogradu "nabrijano" do kraja.

Budući da Prester obožava oba svoja grada - zanimalo nas je što 'nosi' iz svakog do njih. "Ja stvarno obožavam oba grada, uz Rovinj iz kojeg je Vanijeva mama, to nam je treći dom. Svjesna sam mana i jednog i drugog, dovoljno dugo sam živjela u oba. Ali pored toga uživam u njihovom šarmu, totalno različitom. Beograd je toplina, strast, poetika, patos. Sve je u Beogradu "nabrijano" do kraja. Kada se veseli, veseli se do kraja. Kada se protestira, protestira se do kraja. Kad se plače, plače se bez srama i uz otvorene prozore. Smijeh, tuga, bijes.. sve je to puno glasnije i teatralnije nego tu. Beograd je vatrena kazališna primadona, a Zagreb je fina suzdržana dama. Kao i s ljudima, naučiš ih voljeti takve kakvi jesu. U Beogradu imam svoja mjesta koja obožavam i kojima ću se uvijek vraćati. Naš Bistro Grad i naša ekipa tamo, predivne šetnice Košutnjaka, spektakularan pogled na ušće s Kalemegdana, šušur Kalenić pijace, naš "mali Berlin" u kojem smo se i vjenčali - klub 20/44... Mogla bih napisati roman o mom Beogradu, ali taj roman nema kraj. Ovo je samo novo poglavlje", prisjeća se Prester.

Zagrebački dani koji su pred njom donose joj niz razloga za veselje. Nabavit će, kaže, hitno bicikl. "Zagreb je kao stvoren za bicikl, promet je lagan, infrastruktura dobra.. Veseli me i to što ću biti puno više pored svojih, gledati didu Mladena kako s Rokom slaže legiće, tetu Ljerku kako ga vodi na tenis, baku Dodu kako ih obojicu vodi sa sobom na Dolac, pa poslije zajedno spremaju orade u pećnici. Skroz je to nova varijanta života. A družit ću se opet na dnevnoj bazi sa svojim prijateljima iz djetinjstva", veseli se Ida.

Moja omiljena rečenica je - tko te pita? Imaš djecu, imaš odgovornost, ti si im uzor, tko te pita je l' možeš ili ne možeš - moraš!

Tijekom ovih izazovnih vremena, ističe voditeljica, bitno je ostati fleksibilan. Treba gurati dalje, kaže, jer 'tko te pita'? "Sve se to mijenja i tehnološkom revolucijom, a s ovom koronom, koje se izgleda jako dugo nećemo riješiti, svijet se preokrenuo naglavačke. I moj svijet pogođen svim time. Svi bitniji angažmani za ovu godinu su mi otkazani, festivali na kojima nastupam s bendom, konferencije koje vodim, sajmovi, paneli.. I izgledno je da će tako biti još bar godinu dana. No glavu gore, kad padnemo, odmah na noge i guraj dalje. Moja omiljena rečenica je - tko te pita? Imaš djecu, imaš odgovornost, ti si im uzor, tko te pita je l' možeš ili ne možeš - moraš! Moramo smisliti skroz nove strategije, učiti nove stvari, prekvalificirati se, preseliti se.. Nitko nije prestar za nov početak. Trenutno jako puno radim online, odrađujem kampanje za nekoliko hrvatskih klijenata, vodim online evente, pišem kolumne.. a pripremam i jedan zanimljivi novi projekt s Mijom, čut ćete o tome uskoro", najavljuje Ida.

Dane stroge karantene s obitelji je provela u Beogradu, izmišljala je, kaže, klincima razne poligone, akcije i kućne zabave. A onda je sa suprugom i djecom odlučila otići na planinu. "Uspjeli smo unajmiti kućicu na planini Rudnik i tamo se preselili na dva mjeseca. Spasilo nas je to, živjeli smo na farmi s ovcama, kozama, konjima.. Bio im je baš doživljaj. A onda se dogodio potres u Zagrebu.. Nisam mogla vjerovati, scenarij filma katastrofe. Moji roditelji su se prilično isprepadali, sva sreća što se dogodio za vrijeme karantene u nedjelju ujutro, inače bi bilo puno više žrtava. Puno mojih prijatelja iseljeno je iz svojih stanova u centru i ne zna se kad će se vratiti. Malo se o tome priča, ali šteta u gradu je ogromna, Zagreb više nikad neće biti isti. Mislim da je korona prouzročila puno manje stresa Zagrepčanima od potresa, to ih je baš dotuklo", osvrće se Prester, a potom je pitamo da prokomentira i trenutnu situaciju u Srbiji.

Detox od društvenih mreža

"To je također jedna teška priča. Teško je predvidjeti rezultat, nadam se da će se sve ubrzo smiriti, nasilje nije dobar put ni sa koje strane. Hrpa je frakcija na terenu, teško je pomiriti sve ideologije. Nacionalistički ekstremisti su nadglasali obične građane željne promjena. Mislim da Srbija neće ostati jedina u takvom vrtlogu. Cijeli svijet čeka izazovno razdoblje, ekonomska kriza, vjerojatno i politički nemiri. Ovo je trenutak kad se trebamo povezati više nego ikad, biti tu jedni za druge, ne gledati boje i nacije, zaboraviti na nesuglasice iz prošlosti. Ovo nije vrijeme sebičnosti i egocentrizma, ovom katastrofom smo pogođeni svi podjednako u cijelom svijetu. Pogledajte SAD, najveću svjetsku silu kako se urušava. Toplo se nadam da stiže vrijeme sasvim nove generacije političara koji nemaju retoriku - moja zemlja prva, poput Trumpa ili Orbana. Morat će doći razdoblje solidarnosti i društvene odgovornosti, pomoći najslabijima i najpogođenijima. Svi smo neraskidivo povezani i ovisimo jedni o drugima", jasna je ova mlada i uspješna žena.

Nekada joj, priznaje, treba pauza od vijesti koje se nižu jedna za drugom, brzo i bez kontrole. Ovih dana je na detoxu od društvenih mreža, interneta. "Muž mi kratko za doručkom dobaci događa li se nešto baš alarmantno, ali dogovor je da me poštedi bar pet dana. Ne zvuči puno, ali dovoljno je za kratki sistem reset, mikro regeneraciju. Ne želim da me klinci doživljavaju kao mamu zalijepljenu za telefon, pogotovo sad na odmoru. Dio posla mi je da sam stalno dostupna svima, odgovaram na svaku poruku, dajem puno svog privatnog života svojim pratiteljima. Ali imam svoje granice, zaslužila sam mali predah, pa ćemo se opet zajedno smijati, veseliti i plakati ako treba".

Sami smo svoje ishodište, moraš prvo vjerovati sam sebi da ćeš biti ok i ako sve krene po zlu.

Gurati naprijed, uvijek, svaki dan, pod svaku cijenu. Lekcija je to koju je Ida baštinila od svoje bake Ane, koja je preminula u 101. godini života. "Čovjek je žilavo biće, preživljava u gotovo svim uvjetima. Kad razmislim što je sve proživjela moja baka Ana koja je umrla u 101. godini, naši životi su teški glamur. Razdoblja prave gladi, ratova, neimaštine... Pa je opet nekako preživjela i bila najpozitivnija i najdraža osoba koju sam ikad upoznala. Snaći ćemo se i u ovoj krizi. Uvijek možeš pronaći razlog za osmijeh. Kad dođe najteže, moguća nova izolacija i tanki budžeti, radovat ćemo se malim stvarima, dobrim filmovima, druženjima, pjesmama... A nadam se da ću vam tu i ja dati svoj mali doprinos. Pjesma 'Dodir' je mnogima pomogla da lakše prebrode prvi val izolacije, jako puno ljudi mi je pisalo, nadam se da će i nove pjesme to uspjeti", pozitivna je Prester kao i uvijek. Ne znači to, dodaje, da nema i ona svoje oscilacije.

"Ima puno ružnih vijesti u zadnje vrijeme, svi smo u nekom napetom iščekivanju što će se sljedeće dogoditi. Trudim se fokusirati se na one dobre. Uređujemo stan, dijete mi kreće u školu, svi smo još uvijek zdravi i volimo se. Nema odustajanja, djeca nas gledaju i uče. A imaju ozbiljnu mamu-lavicu, tek će vidjeti", zaključuje ova hrabra i pozitivna dama.

Čitajte i:

Idi Prester je zatvaranje granica teško palo: Nakon ponovnog ulaska u Hrvatsku nije mogla sakriti osjećaje

Ida Prester otkrila svoju novu strast: 'Ovo je prvi put da je došao sam od sebe i polizao me po licu'

Ida Prester: 'Nama u obitelji je prilično zeznuta situacija, totalni raspad sistema'

Idu Prester zatrpali su upitima o dobroj liniji nakon dvoje djece: 'Nema tu recepta, sretna se rodila'

Ida Prester: 'Suprugu sam rekla da želim živjeti s njegovom mamom, ali smo napravili kompromis'

Linker
13. travanj 2024 06:52