Mandatory Credit: Photo by David Fisher/Shutterstock (13751980qo)
Taylor Swift
65th Annual Grammy Awards, Arrivals, Los Angeles, USA - 05 Feb 2023

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
Novi rekord

Niže uspjehe: Taylor Swift se još jednom upisala u povijest glazbene industrije

Mlada pjevačica zasjela je na prvo mjesto platforme Spotify kao najtraženija umjetnica u 2023. godini, na globalnoj razini, s najviše streamova, te svrgnula s trona portorikanskog glazbenika Bad Bunnyja.

Mlada pjevačica zasjela je na prvo mjesto platforme Spotify kao najtraženija umjetnica u 2023. godini, na globalnoj razini, s najviše streamova, te svrgnula s trona portorikanskog glazbenika Bad Bunnyja.

Američka pop zvijezda Taylor Swift obilježila je godinu na izmaku obaranjem nekoliko rekorda. Osim što je Taylor postala fenomen popularne kulture, njezin utjecaj na zabavljačku industriju toliki je da je naveo sveučilište Harvard uvesti sociološki kolegij "Taylor Swift i njezin svijet", a sada je dobila još jedno značajno priznanje. Platforma Spotify proglasila ju je najtraženijom umjetnicom u 2023. godini, na globalnoj razini. Kantautorica se može pohvaliti s više od 26.1 milijarde streamova od početka godine do danas, s tim da bi se impresivna brojka tijekom prosinca mogla značajno povećati.

Taylor je na Spotyfyju u s prvog mjesta svrgnula donedavno neprikosnovenog Bad Bunnyja. Naime, portorikanski muzičar je tri godine zaredom držao prestižnu titulu "najstrimanijeg".

Značajno je i to da je Taylor jedina žena među prvih pet izvođača po broju streamova na najmoćnijoj audio platformi. Iza nje je Bad Bunny, treći je The Weeknd dok Drake te meksički glazbenik Peso Pluma, zauzimaju četvrto i peto mjesto, prenosi AP.

Pa ipak, Bad Bunny ju je prestigao po broju streamova pojedinačnog nosača zvuka: njegov album "Un Verano Sin Ti" iz 2022. godine drugu je godinu zaredom najstreamaniji album na toj platformi sa 4.5 milijardi streamova diljem svijeta, dok je njen deseti studijski album "Midnights" (također iz 2022.) zasad na drugom mjestu.

Dakako, američka glazbenica ostvarila je puno više unosnih potvrda da ove godine nadmoćno vlada svjetskom glazbenom scenom. Njezina svjetska turneja "The Eras" započeta u ožujku ove godine, već je u listopadu, prema Bloombergu, dostigla zaradu od 1 milijarde dolara s tim da se financijska projekcija odnosi na otprije planirani 151 koncert. Kako stvari stoje Taylor bi, nakon otprije dogovorenih nastupa u Torontu u prosincu, mogla nastaviti turneju i u sljedećoj godini čime će se zarada povećati. Uz to, njen koncertni film "The Eras Tour" ostvario je zaradio je preko 250 milijuna dolara i zauzima prvo mjesto u kategoriji dokumentaraca s turneja (drugi je "Never Say Never" Justina Biebera). S obzirom da je glazbenica u film uložila oko 15 milijuna dolara, stoga je, zbog ostvarenog profita, "The Eras Tour" movie postao jedan od najprofitabilnijih projekata u toj kategoriji, uopće.

Kao da joj sve dosad ostvareno nije dovoljno, Billboard je još u srpnju objavio kako Taylor Swift ima više albuma na prvom mjestu (njihove ljestvice) od bilo koje izvođačice u povijesti. Vijest je stigla nakon što je izdala "Speak Now (Taylor‘s Version)". Dakako, album je ljetos, odmah poslije objave, zauzeo vrh Billboardove ljestvice i postao njen 12. nosač zvuka kojim zauzela prvo mjesto na toj (Billboard) ljestvici top 10 albuma, nadmašivši rekord Barbre Streisand.

Ono što pritom zadivljuje jest činjenica da se Taylor Swift ponaša kao da sve dosad ostvareno - ne postoji. Za nju je svaki koncert novi prilika za dokazivanje, u njezinom rječniku kao da ne postoji pojam "živjeti na lovorikama". Uspjeh dijeli s članovima svog tima. Kako je izvijestio CBS, svoj tim "The Eras Tour" nagradila je s 50 do 55 milijuna dolara bonusa, od plesača i radnika na sklapanju pozornice do tonskih tehničara.

Svaki vozač šlepera s opremom dobio je nagradu od 100.000 dolara. Stoga bi Taylor bez problema mogla oboriti rekord i u kategoriji poslodavaca u zabavljačkoj industriji, kad bi takva ljestvica postojala. Vjeruje se kako je i njezinodnos prema suradnicima, jedan od razloga zbog kojeg je toliko posebna, popularna i obožavana diljem svijeta.

Linker
27. travanj 2024 05:54