SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Nova tužba

Neobična pravila u školi: Kanye hranio svoje učenike samo sushijem, jeli su sjedeći na podu

Poznati reper prošle je godine otvorio školu Donda Academy, a sada je na vidjelo izašao niz, u najmanju ruku, čudnih školskih pravila.

Poznati reper prošle je godine otvorio školu Donda Academy, a sada je na vidjelo izašao niz, u najmanju ruku, čudnih školskih pravila.

Reper Kanye West, koji se sada predstavlja kao Ye, našao se suočen s tužbom bivših zaposlenica svoje škole u kojoj navode niz neobičnosti. West je prošle godine u kalifornijskom gradu Simi Valley u blizini Los Angelesa otvorio privatnu kršćansku školu koju je nazvao Donda Academy (Donda je ime njegove majke, inače sveučilišne profesorice engleskog jezika), a misija je te neakreditirane škole "pripremiti učenike da postanu nova generacija lidera", barem se tako navodi na službenim web stranicama. Do tako visoko zacrtanog cilja učenici bi trebali stići jedući samo – sushi. Bivše učiteljice, naime, u tužbi navode cijeli niz čudnih školskih pravila, uključujući i to da su djeca za ručak dobivala samo i jedino sushi, objavio je NBC News.

Niz bizarnosti

Tužiteljice Cecilia Hailey i Chekarey Byers, inače majka i kći, tužile su repera na Vrhovnom sudu okruga Los Angeles zbog nepropisnog otpuštanja, a ujedno su oslikale zabrinjavajuću sliku života unutar Donda Academy koja je sada zatvorena. Jednolični jelovnik ispunjen sirovom ribom i rižom tek je jedna od bizarnosti. Školska vrata zaključavala su se izvana, kod jela nisu bile dopuštene vilice ni ostali pribor, a učenici su morali ručati sjedeći na podu. Škola nije imala zaposleno osoblje za čišćenje niti medicinsku sestru, a lijekovi ili nisu bili pravilno osigurani ili im je istekao rok trajanja, navodi se dalje u građanskoj tužbi, a tu je i reperov "strah od stepenica", zbog čega se nastava u školi, namijenjenoj za djecu od predškolskog uzrasta do 12. razreda, provodila samo u prizemlju, premda zgrada ima kat.

"Izuzetno mi je žao zbog ovoga. Bila mi je velika čast raditi u Donda Academy za Kanyea Westa. Njegova sam velika obožavateljica, njegov prvi album bio je prvi uopće koji sam kupila. I dalje slušam njegovu glazbu i nikad neću osporiti njegov talent. No, njegova vizija škole izgleda odlično na papiru, a u stvarnosti je čisti kaos i metež. Kao da psihijatrijsku bolnicu vode pacijenti", navela je u priopćenju Chekarey Byers.

image

Kanye na modnoj pisti s kćeri North West koju, uz još troje djece, ima iz braka s Kim Kardashian

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Obavezna Yeova odjeća

Akademija Donda bila je naglo zatvorena u listopadu, nakon Yeovih antisemitskih izjava. "Kanye West je očigledno jednako loš u vođenju škole, kao i u upravljanju vlastitim osobnim i profesionalnim životom, stvarajući nesigurno i nezakonito okruženje za učenike, a tužiteljice su bile diskriminirane i na temelju rase. Ove nečuvene prekršaje ne možemo podnositi", rekao je Ron Zambrano, odvjetnik tužiteljica koje su Afroamerikanke.

Bilo je toga još, barem prema tužbi. U školi je bilo zabranjeno rješavanje križaljki, nitko nije smio nositi nakit i na zidovima nije smjelo biti umjetnina. Učenici su imali samo jedan odmor, za ručak, uvijek u zatvorenome. Smjeli su nositi isključivo crnu odjeću i to samo onu koju je dizajnirao ili odobrio Ye, a Nike i Adidas "bili su zabranjeni", stoji u tužbi. Hailey je radila kao učiteljica u Dondi od početka, a Byers je počela tamo predavati ove godine. U tužbi kažu kako su otpuštene prošlog mjeseca u znak odmazde, jer su prijavile kršenje kodeksa. Westovi predstavnici nisu još komentirali tužbu.

Linker
28. travanj 2024 22:07