Tom Cruise nenadano se uključio u pregovore

 KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK
Holivudski štrajk

Nemoguća misija slavnog glumca: Tom Cruise se umiješao u štrajk, optužen je da je sebičan

Slavni glumac pokušao je isposlovati iznimku za članove sindikata koji su dio postave novog nastavka "Nemoguće misije" i dobio žestoku javnu "packu" jer igra zakulisne igre dok druge zvijezde štrajkaju.

Slavni glumac pokušao je isposlovati iznimku za članove sindikata koji su dio postave novog nastavka "Nemoguće misije" i dobio žestoku javnu "packu" jer igra zakulisne igre dok druge zvijezde štrajkaju.

Američka industrija zabave već je dva mjeseca paralizirana štrajkom Udruženja pisaca Amerike kojem se prošlog tjedna pridružio i moćni glumački sindikat. Riječ je o krovnoj udruzi Sindikata filmskih glumaca te o Američkoj federaciji televizijskih i radijskih umjetnika čija je predsjednica, glumica Fran Drescher (proslavila se serijom "Dadilja"), pozvala članove na obustavu rada. Preko 120.000 filmskih i televizijskih glumaca, najveće zvijezde ili epizodisti, napustilo je setove, televizijske studije i do daljnjeg otkazalo promocije novih filmskih naslova i intervjue. Zanimljivo je to da oba glumačka sindikata prvi put zajedno štrajkaju od 1980., dok je odluka da se pridruže prosvjedu pisaca donesena prvi put nakon 1960. godine, kada je obustava rada u kreativnoj branši Hollywood bacila na koljena.

image

Fran Drescher s glavnim sindikalnim pregovaračem Duncanom Crabtree-Irelandom

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Koliko je situacija ozbiljna, daje naslutiti nenadani dolazak Toma Cruisea na pregovore sa Savezom filmskih i televizijskih producenata: jedan od najbolje plaćenih holivudskih glumaca, čije se bogatstvo procjenjuje na milijardu dolara, pojavio se na sastanku na kojem su pisci i glumci predstavili zajedničke zahtjeve filmskim kućama i streaming platformama. Reakcije su dvojake, jedni vjeruju da bi njegova odluka sjesti s kolegama za pregovarački stol mogla donijeti pomak na bolje dok ga drugi optužuju da je stigao zbog sebičnih interesa. Tom Cruise, naime, želi isposlovati dozvolu krovne glumačke udruge, SAG-AFTRA, da onim članovima sindikata koji su dio casta novog nastavka njegove franšize "Mission Impossible: Dead Reckoning" dopusti promovirati film kako je isplanirao, kao da štrajk ne postoji.

image

Ulice Los Angelesa zaposjeli su bijesni kreativci

SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Stvar je u tome da se nova "Nemoguća misija" prikazuje u kinima od 10. srpnja, a Fran Drescher objavila je glumački štrajk dva dana kasnije - što utječe na Cruiseove prihode od filma. Pravila su jasna: SAG-AFTRA izričito zabranjuje "konvencije, intervjue, obilaske ili promociju bilo kojeg štrajkom pogođenog posla ili pogođenih tvrtki putem medija."

Da situacija bude zanimljivija, Cruise je i glumac i producent, a na pregovore s holivudskim moćnicima došao je samo jedan dan nakon što je medijski mogul Barry Diller (osnivač Fox Broadcasting Company i USA Broadcasting Comp.) rekao da se najvećim filmskim zvijezdama trebaju smanjiti honorari za 25 posto kako bi se ispunili financijski zahtjevi pisaca i potplaćenih glumaca i pomoglo industriji zabave da preživi, piše Daily Mail. Bivši izvršni direktor Paramounta vjeruje da bi cijelu filmska i TV industriju mogla srušiti "savršena oluja" ne postigne li se dogovor.

"Svi su vjerojatno preplaćeni na vrhu. Jedna ideja koju sam imao je da bi, kao mjeru dobre volje, i rukovoditelji i najplaćeniji glumci trebali smanjiti plaću za 25 posto kako bi pokušali suziti razliku između onih koji su visoko plaćeni i onih koji to nisu", rekao je Diller u nedjelju za CBS -ovu emisiju "Face the Nation".

image

Olivia Wilde na prosvjedu

JOHN NACION/SHUTTERSTOCK

Pritom treba imati na umu da je industrija zabave tijekom pandemije korona virusa pretrpjela gubitak od najmanje sedam milijardi dolara. Najviše su stradala kina, ali i radnici koji na ovaj ili onaj način sudjeluju u stvaranju sadržaja, a nemaju honorare sa šest ili sedam znamenki. Tu je i bojazan da bi zbog korištenja AI-ja u industriji zabave mogli ostati bez posla: mnogi se kreativci boje da će ih računala "izgurati" sa setova. Umjetna inteligencija koristi se već dugo u Hollywoodu ali nikad u ovolikoj mjeri. Problem je i u tome što bi filmski studiji htjeli kreirati digitalne likove po uzoru na stvarne glumce, uz minimalnu naknadu. Osim toga, štrajkaše brine činjenica da su streaming platforme tijekom zatvaranja stekle zastrašujuću financijsku moć i diktiraju pravila igre cijeloj industriji po principu "uzmi ili ostavi". Ne bi li što bezbolnije riješili problem i zavadili štrajkaše, holivudski moćnici htjeli bi prebaciti "lopticu" na teren filmskih zvijezda. Tako je Bob Iger, izvršni direktor Disneyja čija godišnja plaća iznosi 27 milijuna dolara, oštro kritizirao poznate glumce - kao da su oni krivi za nezavidnu situaciju.

image

Susan Sarandon među prvima je izašla na ulicu

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

"Jako me uznemiruje što glumci poput Meryl Streep ili Jennifer Lawrence nisu realni kad je riječ o njihovim honorarima koje traže", rekao je prošlog tjedna za CNBC. Treba dodati kako su holivudski moćnici od 2018. do 2022. zaradili više od 1.4 milijarde dolara, što je zapanjujućih 50 posto više u odnosu na 2018. godinu, piše The Guardian. Najbolje je prošao šef Warner Bros Discoveryja, David Zaslav: bogatiji je za 498 milijuna dolara. Ari Emanuel, izvršni direktor ekspanzivnog medijskog konglomerata "Endeavor Group Holdings" zaradio je, primjerice, 308 milijuna dolara dok je izvršni direktor Netflixa, Reed Hastings, bogatiji za 209 milijuna dolara. U usporedbi s njima, holivudske zvijezde rade za skromne naknade.

image

Holivudski glumac Jason Sudeikis na prosvjedu

TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

Stoga ne čudi što Jamie Lee Curtis, Susan Sarandon, Cynthia Nixon, Allison Janney, Jason Sudeikis, Olivia Wilde, Rosario Dawson i Dermot Mulroney podržavaju obustavu rada, a neki su se pridružili prosvjednicima na ulici, prenosi The Guardian.

Zbog izvanredne situacije u Hollywoodu otkazana je njujorška premijera filma "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana o tvorcu atomske bombe. Prije toga je prva glumačka postava biopica - Cillian Murphy, Emily Blunt i Matt Damon - otišla i s londonske premijere filma. Pritom je Damon izjavio da će štrajk i te kako utjecati na novu producentsku tvrtku koju je osnovao s Benom Affleckom, ali je njegova podrška prosvjedu neupitna. Štrajk podržavaju i Greta Gerwig, redateljica hita "Barbie" te glumica Margot Robbie.

image

George Clooney podržava štrajkaše

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Najkonkretniju izjavu dao je George Clooney. "Glumci i pisci u velikom broju izgubili sposobnost zarađivanja za život. Ovo je prekretnica u našoj industriji. Da bi preživjela, mora se promijeniti. Za glumce to putovanje počinje sada," zaključio je.

Linker
26. travanj 2024 22:14