Dorijan Elezović uoči humanitarne akcije Wings For Life koju je dugo vodio
 Boris Kovacev / Hanza Media
Ne kaje se zbog poteza

Napustio je televiziju i pokrenuo vlastiti posao, Šalković ga je molio da prestane!

Dorijan Elezović prošle se godine našao na životnoj prekretnici. Uspješnu televizijsku karijeru zamijenio je onom u PR-u. Obožava svoj posao, a kriza nastala zbog koronavirusa na njega je utjecala. Ipak, ne gubi nadu jer misli da će država pokazati solidarnost prema malim poduzetnicima.

Godine novinarskog, voditeljskog i uredničkog rada Dorijan Elezović odlučio je prošle godine ostaviti iza sebe i krenuti u novu životnu avanturu. Viziju vlastite budućnosti zamišljao je godinama prije negoli je u konačnici povukao potez - dao otkaz i pokrenuo vlastiti posao. Nikad to nije laka odluka, priznaje to i Elezović, no treba biti hrabar. "Što ste zreliji više promišljate i vizualizirate svoju budućnost. Stalan posao prestajete gledati kao sigurnost i postajete hrabriji. Možda luđi, ne znam (smijeh). Odluku sam donio vrlo jasno. Nije bilo premišljanja. Ne volim kukavičluk iako sam jedan period bio u strahu od odlaska s televizije", priča Dorijan. Nije bilo lako, dodaje, i tri godine razmišljao je i promišljao o svemu. Odluka da otvori PR agenciju Redakcija nije došla preko noći.

Privatni album
Dorijan Elezović tijekom televizijske karijere prikupio je iskustvo koje danas koristi u PR agenciji

Preporodio sam se, nestalo je traganje za budućnošću, a ja sam dobio točno ono što sam tražio – više slobode.

"U jednom sam trenutku skoro iznajmio prostor u Varaždinu i otvorio kafić, a onda sam ozbiljno razmišljao o kući i zemlji u Baranji kako bih se bavio seoskim turizmom. Išao sam iz krajnosti u krajnost, čak sam se već počeo i ozbiljno se raspitivati za kredit i poticaje, imao sam cijelu viziju u glavi... Ali to zrno sumnje me je ipak ostavilo u Zagrebu. U jednom trenutku sam nekim prijateljima pomagao oko promocije i kada sam vidio kako se dobrim idejama mogu napraviti lijepe stvari, zagrijao sam se za to. Sve sam gledao iz novinarske perspektive, osmišljavao sadržaj, imao prostor za kreativnost... Tada sam shvatio da je to – to. Srodno je mojem poslu, a svojim iskustvom sigurno mogu postići puno. I to mi je bila najbolja odluka. Preporodio sam se, nestalo je traganje za budućnošću, a ja sam dobio točno ono što sam tražio – više slobode".

Bivši voditelj i urednik sretan je zbog svog odabira te se nada da će Vlada pomoći malim poduzetnicima da održe posao

Sada se samo nadam da će država ipak ići s oprostom davanja jer ovo je uistinu situacija koju nitko nije mogao predvidjeti.

Sloboda je neprocjenjiva, a cijeni je i danas kada ga kao i mnoge male poduzetnike lomi kriza koja je zatekla našu zemlju, ali i cijeli svijet. "Teško mi je pala kriza, kao i svima. Poslovi su se počeli otkazivati preko noći. Taman se posao počeo uhodavati i onda preko noći sve stane. Trudim se i u ovim kriznim vremenima održavati kontakt s klijentima, ponuditi im bolje uvjete za suradnju, no mnogi su stavili "ključeve u bravu" i nemaju nikakve prihode. PR je naprosto ono što tvrtke najprije odrežu kada su troškovi u pitanju, ne bi li spasili svoj posao", svjestan je Dorijan i dodaje da ne dopušta osjećaju straha da ga preplavi.

Važno je da radite s dobrom energijom, a ne s golemim egom, pa će i rezultati biti lijepi. Što se tiče mira, ja sam miran.

"Svi koji me znaju, znaju da se ne bojim ničega i da volim raditi. To je bio moj kapital kada sam ušao u ovaj posao – hrabrost i radišnost. Gotovo svi klijenti s kojima sam radio, opet su se vratili i obnavljali smo suradnju. Na to računam i sada. Ne želim da me strah obuzme jer ja zaista za svojeg klijenta napravim sve što je u mojoj moći da bi on dobio najviše od onoga što je tražio. Vodim se time da klijentu napravim onako kako bi i za sebe. Ne pere me neka golema ambicija, već kreativnost. Radim od doma tako da meni ova izolacija ne pada teško. Malo češće čistim stan, planiram srediti podrum i garažu, imam psa, svaki dan kuham jer sam prilično vješt s kuhačom i gledam puno filmova...".

Kada prestanemo razvijati brend, ne možemo očekivati ni napredak.

Svjestan je, kaže, da su PR i oglašavanje prvi na udari kada tvrtke smanjuju ili ukidaju budžete. Elezović tvrdi da iz perspektive struke to nije dobra ideja te dodaje da je promocija u kriznim vremenima itekako važna. "Nije važno koliko ulažete, ali ulažite. Jer teško možete očekivati napredak ako najednom nitko ne čuje za vas. Kada se sve utiša, nemojte da netko pomisli da ste se ugasili. Ljudi imaju potrebe i tijekom kriznih vremena samo što se mijenjaju prioriteti. Evo, primjerice, trenutno odlično radi farmaceutska i prehrambena industrija, kao i prodaja drogerije. Također odlično rade svi internet sadržaji te web prodaja... No nitko ne bi trebao stati s komunikacijom jer potrošač želi čuti vaš glas i kada su vremena teška. Bilo koji posao da radite, nemojte nestati, barem ne na društvenim mrežama, ako već nemate sredstva za ozbiljniji PR. Najgore je kada se predate i odrežete tamo gdje si gubite prostor na vidljivosti. Ponekad od panike gledamo u krivom smjeru", priča nekadašnje omiljeno televizijsko lice.

Molim te prestani raditi PR jer ja više nemam tanjura.

Dodaje da PR danas puno može napraviti i za manje tvrtke, OPG-ove, restorane... Pamti i danas riječi Hrvoja Šalkovića s kojim je surađivao kada je ovaj otvarao restoran u Zagrebu. "PR radi čuda. I nije skup kada uzmete u obzir koliko vam daje. Nikada neću zaboraviti kada me nazvao Hrvoje Šalković koji u središtu Zagreba ima restoran: "Molim te prestani raditi PR jer ja više nemam tanjura". To mi je bio najbolji kompliment. Nakon nekoliko mjeseci suradnje – nekoliko mjeseci mu nije trebao PR. Ali, ako želite imati konstantu u poslovanju, onda je najbolje i svaki mjesec ulagati. Nije važno koliko - samo ulažite".

"Dakako, u ovoj situaciji svi se nadamo maksimalnoj pomoći države jer to je sada od velike važnosti, ali slušajući vladajuće rekao bih da će na kraju i donijeti najbolje odluke za sve nas privatnike".

"Otpis svih davanja – to prije svega. Ako je prihod nula onda takva trebaju biti i davanja prema državi.

Ne želi, dodaje, crno razmišljati. Bitno je, priča Dorijan, da svi sačuvamo zdravlje i čekamo bolja vremena. Duhovit i pozitivan stav nikada ne treba napustiti. "Predviđam da ćemo se ovo ljeto smijati koroni i zabavljati prepričavanjem onoga što smo sve radili kako bismo ubili dosadu. Predviđam i da ćemo biti jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju ove pandemije. Tako želim misliti, ali tako zaista i razmišljam. Mi smo borben i duhovit narod", ocjenjuje PR stručnjak.

A ako ga pitate što bi male poduzetnike moglo spasiti, onda bi to bio prije svega otpis svih davanja. "Potpuno mi je jasno da država prioritetno rješava problem virusa i to tako treba biti. Važno je sada zdravlje svih nas, ali mjere za ekonomiju morat će biti ipak nešto drugačije. Važno je da svi skupa budemo strpljivi, imamo razumijevanja i hrabrosti. Bio bih sretniji da su društvene mreže manje zatrpane ispadima mržnje i teorijama zavjera. Sada je uistinu važno da smo sabrani i da slušamo sve upute. Ništa nije trajalo, a da nije prošlo. Sve će jednom biti jučer", zaključio je Elezović riječima nade.

Čitajte i:

Voditeljica oštro o mjerama Vlade: 'Kad je prihod nula i davanja moraju biti nula!'

Strahovi u doba korone: 'Od zdravlja do egzistencije, moramo samo hrabro i odgovorno'

Glumac na društvenim mrežama moli za pomoć: 'Opasnost nam visi iznad glave'

Linker
20. travanj 2024 13:09