ANGELA WEISS AFP
VELIKO PRIZNANJE

Napokon Oscar za ‘kraljicu vriska‘: Podcijenjena Jamie Lee Curtis nije skrivala oduševljenje

Dobila je neočekivanu nominaciju za Oscara baš kao i njezina mama Janet Leigh prije šezdesetak godina za sporednu ulogu u Hitchcockovom trileru "Psiho", ali Jamie Lee Curtis ga je za svoju ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme" i osvojila.

Dobila je neočekivanu nominaciju za Oscara baš kao i njezina mama Janet Leigh prije šezdesetak godina za sporednu ulogu u Hitchcockovom trileru "Psiho", ali Jamie Lee Curtis ga je za svoju ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme" i osvojila.

Zaprepaštena reakcija Jamie Lee Curtis zbog neočekivane nominacije za nagradu Američke filmske akademije i dalje se, kao urnebesan meme, širi društvenim mrežama. No, tek je sada otkriveno zašto je reagirala hvatajući se u nevjerici za glavu kad je na live prijenosu čula svoje ime. Slična situacija dogodila se njezinoj majci, holivudskoj glumici Janet Leigh, prije šezdesetak godina. I ona je svoju nominaciju za Oscara 1961., za sporednu ulogu u Hitchcockovom trileru "Psiho", prihvatila s nevjericom: tada ni sam Alfred Hitchcock nije mogao znati da će baš taj film biti proglašen jednim od najboljih svih vremena, među ostalim i zbog scena u kojoj se lik koji je utjelovila Janet Leigh posljednji put tušira.

Kako god bilo, njoj je Oscar tada izmaknuo, dok se Jamie Lee Curtis, nakon nekoliko desetljeća duge karijere, napokon "okitila" tom prestižnom nagradu u svijetu filma.

image

Jamie Lee Curtis slavi osvajanje Oscara

ANGELA WEISS AFP
image

Najbolji glavni i sporedni glumci - Ke Huy Quan, Michelle Yeoh, Brendan Fraser i Jamie Lee Curtis

FREDERIC J. BROWN AFP
image

Jamie Lee Curtis sa suprugom Christopherom Guestom

ANGELA WEISS AFP

Jamie Lee Curtis je godinama bila podcijenjena dramska umjetnica, izgurana na sporedni holivudski kolosijek. Tamo su je smjestili zbog uloge Laurie Strode u horor-franšizi "Noć vještica" kojom je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća debitirala na filmu. Redatelj John Carpenter izabrao ju je za ulogu sestre serijskog ubojice u hororu "Noć vještica", ponovila ju je mnogo puta i tako zaradila posprdnu titulu "kraljice vriska", piše Daily Mail.

image

Na nedavnoj dodjeli nagrada SAG

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK FOR SAG AWARDS

Trebale su proći godine da Jamie Lee Curtis, u trenutku u kojem je zacijelo pomislila da joj je karijera na zalasku, dobije zasluženo priznanje zbog sudjelovanja u neobičnom Netflixovom filmu "Everything Everywhere all at Once" čijih je jedanaest nominacija pomelo razvikanije i skuplje projekte. Malo kome je bilo jasno zašto je, kao kći jedne od Hitchcockovih muza i holivudske zvijezde Tonyja Curtisa, (među ostalim, pamtimo ga po komediji "Neki to vole vruće") započela karijeru baš u hororima?

Radi se o tome da kao jedno od šestero djece tog serijskog zavodnika i ženika (Tony Curtis se poslije prve supruge, Janet Leigh, vjenčao još pet puta) doista nije očekivala poseban tretman. U nedavnom razgovoru za Vanity Fair rekla je da nije ni pomislila povlačiti roditelje za rukav ne bi li joj sredili sočniju ulogu.

"Jedina stvarna korist od toga što sam nepo baby je to da imam iskustvo koje drugi nemaju", rekla je oporo, ciljajući zacijelo na godine provedene u zapećku. "Znam da me sada gledate i mislite - nepo, dušo, evo ti i nagrade - i potpuno to shvaćam. No istina je da imam 64 godine, a ovo je jednostavno nevjerojatno", rekla je primajući prošlog tjedna nedavno svoju drugu SAG nagradu u gotovo pedeset godina karijere, ponosna što su je izabrali kolege. Naime, to priznanje tajnim glasanjem dodjeljuju američki televizijski i radijski umjetnici.

image

S kolegama iz filma "Everything everywhere all
at once"

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Kad se već u razgovoru s novinarima nametnula tema o njezinom "nepo pedigreu", rekla je: "Pogledajte, nosim vjenčani prsten koji je moj otac poklonio mojoj majci. Mrzili su se, usput rečeno. Pa ipak, moja sestra Kelly i ja rođene smo iz ljubavi. Tata mi je bio iz Mađarske, a majka iz Danske, kad su počeli nisu imali ništa, pa ipak, postali su zvijezde u ovoj industriji."

Ukratko, njezina "nepo" priča baš nije išla po vezi, glatko. Tu i tamo dobila bi projekt poput "Istinitih laži" s Arnoldom Schwarrzzenegerom u kojem je pokazala dar za komediju i prekrasno tijelo (navodno je inzistirao da ona glumi u tom filmu), ali je poslije pljeska i pohvala ponovno gurnuta u zapećak.

image

Arnoldu Schwarzeneggeru glumila je suprugu u
"Istinitim lažima"

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Zašto? Nije pristala na kiruršku doradu, ponosno nosi bore na licu, davno je odrezala dugu kosu, a unazad nekoliko godina prestala ju je bojiti. Odbija podilaziti trendovima u zamjenu za uloge. Njezina pojava kao da govori: "To sam što sam, uzmi ili ostavi". Pa ipak, poslije dugog, trnovitog puta nametnula se kao glumica koja pripada društvu s A popisa, pod vlastitim uvjetima.

Linker
27. travanj 2024 01:25