Sudski epilog

Nakon presude oglasila se Ivana Paradžiković: Časni sude, kriva sam

Bivša urednica emisije "Provjereno" zbog priloga o zlostavljanoj djevojčici i propustu Centra za socijalnu skrb osuđena je zajedno s kolegom novinarom Ivanom Čorkalom.

‘‘Časni sude, kriva sam. I znate što, opet bih učinila isto! Zakon nije moralni kompas! Ljudi koji su štitili Anu Frank kršili su zakon. Oni koji su je ubili, poštivali su ga. Oduvijek sam činila po savjesti i moralnim načelima. Pogotovo u toj priči! Čak i po cijenu koju sam danas platila. Deset mjeseci uvjetno zbog povrede tajnosti postupka? Radije bih u zatvor, ako će to biti primjerena kazna jer sam pokušala zaštititi tu djevojčicu, izboriti se zbog stravične nepravde koja joj je počinjena‘‘, objavila je uz fotografiju sa suzama u očima Ivana Paradžiković, nagrađivana novinarka i bivša urednica emisije ‘‘Provjereno‘‘, povodom nepravomoćne presude u kojoj je s kolegom Ivanom Čorkalom proglašena krivom zbog kaznenog djela povrede tajnosti postupka.

Nepravomoćno su osuđeni na deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog priloga u ‘‘Provjerenom‘‘ iz 2020., o djetetu koje je bilo žrtva seksualnog delikta jednog člana obitelji. Iako se novinarski prilog više bavio propustima Centra za socijalnu skrb, za presudu je bilo ključno to što se u prilogu koristila tajna sudska dokumentacija i izjava djeteta.

‘‘Ubila me ta priča. Kao majku, kao novinarku. Spoznaja da su joj te grozote činili u trenutku dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb, da policija uopće roditelje nije obuhvatila istragom... ta spoznaja bio je moj motiv. Ukazati da je nisu zaštitili! Djevojčicu od pet godina! I danas plačem zbog nje. I ja sam očito podbacila, ni ja nisam uspjela. Neka mi oprosti, samo ona. A institucije...Neka pokažu da je ovo pravna država u kojoj se zakoni revno provode‘‘, napisala je Ivana Paradžiković.

Linker
18. travanj 2024 06:55