- / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tajnovita Rania

Najljepša kraljica na svijetu: Nisu joj uspjeli nametnuti hidžab, a izborila se i protiv 'ubojstva iz časti'

Kraljica Rania Al-Abdullah imala je svega 28 godina kada je sa suprugom zasjela na prijestolje Jordana. Otada pa do danas - snažno se bori za žene u svom društvu, ruši predrasude o islamu, a usto igra neprikosovenu modnu igru pa je postala prava ikona našeg vremena.

"Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obvezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da ga ispunim", kaže kraljica Rania Al-Abdullah, supruga Abdullaha II., suverena Hašemitske Kraljevine Jordan. Premda je nedavno proslavila 50. rođendan u društvu supruga i njihovo četvero djece, još uvijek je među najljepšim ženama svijeta te modna ikona koja je preklani, tijekom državničkog posjeta svog supruga Washingtonu, bezvremenskom elegancijom zasjenila Melaniju Trump na njezinom modnom terenu.

WASHINGTON, DC - JUNE 25: (AFP OUT) First lady Melania Trump (R) and Queen Rania of Jordan walk  the colonnade of the White House on June 25, 2018 in Washington, DC. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Olivier Douliery
Kraljica Rania svojedobno je tijekom posjete SAD-u zasjenila čak i modno nepogrešivu Melaniju Trump.

Kraljica je vješta diplomatkinja i predana aktivistica koja pokriva cijeli spektar ciljeva.

Najvažniji su joj borba protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svijetu, osnaživanja žena i njihova ekonomska neovisnost, zalaganje za kvalitetno školovanje dostupno svakom mališanu u njezinoj domovini te ekološki održiv turizam u Jordanu. Uz to, već je šesnaest godina pukovnica jordanskih oružanih snaga – čin je zaradila žestokim zalaganjem protiv ubojstava iz časti u svojoj domovini. Dodijelio joj ga je suprug koji je tim potezom začepio usta konzervativnim kritičarima i poručio kako stoji iza njezinih napora da modernizira zemlju.

Time su u vodu pali pokušaji konzervativaca da blokiraju kraljičino zalaganje za prava žena i nametnu joj nošenje hidžaba. Nikad ga nije nosila niti ga kani nositi, a odluku da ostane vjerna liberalnim načelima donijela je još u lipnju 1993., kad se udala za najstarijeg sina pokojnog jordanskog kralja Husseina i Britanke Antoinette Gardiner, koja je udajom 1971. postala princeza Muna.

QUEEN RANIA CELEBRATES 50TH BIRTHDAY ON 31 AUGUST.
08-2020.
Her Majesty Queen Rania Al Abdullah of Jordan will celebrate her birthday on Monday, August 31, 2020, marking the start of another year in her life-long journey as the partner and companion of His Majesty King Abdullah II
On this occasion pictures of family, global visits, local visits and portraits.
Royal Wedding,Image: 554786793, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CRY / The Photo One / Profimedia
CRY / The Photo One / Profimedia
Vjenčanje para održalo se svega par mjeseci otkako su se upoznali.

Nije očekivala da će postati kraljica pa je to za nju bila iznimno velika promjena

Budući da je jedan od dva mlađa brat pokojnog kralja Husseina, princ Hassan, godinama nosio titulu jordanskog prijestolonasljednika, Rania i njezin suprug nisu očekivali da će stupiti na prijestolje. Da će ipak naslijediti tron, princ je doznao u siječnju 1999., kad je njegov teško bolesni otac odlučio predati mu vlast. U narodu omiljen kralj Hussein (do te mjere da i danas slovi za legendu), preminuo je 7. veljače 1999. izgubivši bitku s Ne-Hodgkinovim limfomom, a njegov nasljednik Abdullah okrunjen je u lipnju 1999. u jordanskoj prijestolnici Amman. Bila je to neočekivana promjena životnih okolnosti za obrazovanu, energičnu i lijepu mladu ženu palestinskih korijena, rođenu 31. kolovoza u glavnom gradu Kuvajta.

Kad joj je suprug okrunjen, Rania je 1999., s navršenih 28 godina, postala najmlađa kraljica na svijetu.

Potječe iz palestinske obitelji Al-Yassin čiji je core business investicijsko bankarstvo. Osnovnu i srednje naobrazbu stekla je u privatnoj Novoj engleskoj školi u Kuvajtu, dok je 1991. diplomirala poslovnu administraciju na Američkom sveučilištu u Kairu. Premda danas u svojem uredu ima pomoćnike koje može zadužiti da uređuju njezin profil na društvenim mrežama, kraljica Rania to nastoji činiti sama. Naime, veoma je informatički potkovana jer joj je tijekom studija drugi predmet bila informacijska tehnologija.

AMMAN, JORDAN- FEBRUARY 06:  Queen Rania of Jordan participates in a mass demonstration after Friday prayers near Al Hussein Mosque to express her solidarity with the pilot murdered by the Islamic State (IS) group earlier this week, on February 6, 2015 in Amman, Jordan. Muath al-Kasaesbeh was captured by the terror group after crashing his plane near Raqqa in northern Syria, during a mission against IS in December. (Photo by Jordan Pix/ Getty Images)
Getty Images
Rania se ne boji ići među svoj narod, prosvjedovala je tako svojedobno nakon što je Islamska država ubila jednog od jordanskih pilota.

Koliko je popularna, svjedoče brojke s društvenih mreža: na Instagramu je prati 6,8, milijuna, na Facebooku 16 milijuna, a na Twitteru 10 milijuna poklonika.

Prije dvanaest godina otvorila je i svoj kanal na YouTubeu koji je neuobičajeno otvoren "prozor" u svakodnevicu kraljice-aktivistice. Primjerice, zamolila je pratitelje da joj postave pitanja o islamu i arapskom svijetu s namjerom da razbije stereotipe. Punih pet mjeseci odgovarala je na pitanja o ubojstvima žena zbog "uvrede časti", o terorizmu i pravima žena u arapskim zemljama. Njezin je kanal postao most koji je spajao dvije kulture i pokazao da nisu toliko različite koliko se mislilo, a koliko joj je taj "prozor" bitan pokazala je objavivši ondje intervju koji je dala CNN-ovom uredniku i voditelju Wolfu Blitzeru, dok se na njezinoj službenoj stranici može pregledati njezin razgovor s nagrađivanom novinarkom Christianom Amanpour. Premda je razgovarala s prekaljenim profesionalcima, kraljica im je vješto parirala namećući teme koje su joj važnije od njezinog i kraljevog privatnog života – obrazovanje djece, pomoć Jordanu za informatizaciju škola te izbjeglička kriza - što ju je ponukalo da istupi u medije.

MYTILENE, GREECE - APRIl 25:  Queen Rania of Jordan meets Syrian refuges at the Karatepe municipality camp for refugees on the outskirts of Mytilene, on April 25, 2016 in Lesbos, Greece. Queen Rania has travelled to Lesbos at the invitation of the International Rescue Committee (IRC), her visit coming just over a week after that of Pope Francis. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Getty Images
Kraljica Rania sa sirijskim izbjeglicama u Grčkoj. Iznimno je aktivna i osjetljiva po pitanju prava žena i izbjeglica.

Neveliki Jordan primio je, naime, oko 4 milijuna izbjeglica iz Sirije i do 2012. uspio zaposliti 1,27 milijuna Sirijaca, stoga kraljica Rania pomaže suprugu prikupiti međunarodnu pomoć kako bi se svi ti ljudi primjereno zbrinuli do povratka u domovinu. Primjerice, najizdašniju potporu dobili su iz Nizozemske i Velike Britanije, dok su Katar i Saudijska Arabija 2012. znatno smanjile financiranje.

Iako nesklona razgovoru o privatnom životu, kad je prije četiri godine sa suprugom bila u državničkom posjetu Australiji, u razgovoru za magazin Stellar, otkrila je kako su se upoznali početkom 1993.

"Bili smo na večeri kod zajedničkih prijatelja, a on je imao neodoljiv osmijeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Što reći, ostalo je povijest. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, no stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi", rekla je.

Sve dok joj suprug nije postao kralj, o njoj se malo znalo. Bilo je poznato tek to da joj je poslije studija u Kairu ponuđen posao u amanskoj podružnici Citibanke, a potom i u predstavništvu Applea u tom gradu.

Dva mjeseca poslije sudbonosnog susreta s princem Abdullahom, objavljeno je da se par zaručio. Vjenčali su se u lipnju 1993., a kako ulazak u kraljevsku obitelj koja se smatra izravnim potomcima proroka Muhameda nosi obaveze koje ne idu pod ruku s ostvarivanjem karijere u IT-sektoru, napustila je posao i posvetila se obitelji.

Her Majesty Queen Rania Al Abdullah of Jordan will celebrate her birthday on Monday, August 31, 2020, marking the start of another year in her life-long journey as the partner and companion of His Majesty King Abdullah II
on this occasion pictures of family, global visits, local visits and portaits.
23 Aug 2020
on this occasion pictures of family, global visits, local visits and portaits
Photo: Royal Hashemite Court / Albert Nieboer / 
Netherlands OUT / Point de Vue OUT Set ID: 603702.,Image: 554631233, License: Rights-managed, Restrictions: ONLY Australia, Canada, Croatia, Denmark, Greece, Ireland, Israel, Italy, Japan, Lithuania, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, South Africa, South Korea, Taiwan, Thailand, Turkey, Ukraine, United Arab Emirates, United Kingdom, United States, Model Release: no, Credit line: EliotPress  / ELIOTPRESS / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
EliotPress / ELIOTPRESS / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Kraljica Rania i kralj Abdullah II dugi su niz godina u braku, a tijekom njega dobili su i četvero djece.

Djeca im se školuju na vojnoj akademiji Sandhurst, a potom odlaze na neko od svijetskih sveučilišta

Njihov najstariji sin, prijestolonasljednik Hussein (26), dobio je ime po karizmatičnom djedu. Danas je poručnik jordanske vojske s diplomom iz povijesti s američkog sveučilišta Georgetown. Roditelji ga već neko vrijeme pripremaju za ulogu koju je jednog dana preuzeti, tako da je 2017., nakon nastavka školovanja na britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst (istu akademiju pohađali su prinčevi William i Harry), u rujnu iste godine predstavljao svoju zemlju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Po uzoru na majku, zanima ga IT-sektor te se 2018. zaposlio u Googleovom tehnološkom inkubatoru, Jigsaw. Njegova mlađa sestra, princeza Iman (23), nevjerojatno nalikuje majci. Tijekom praznika na američkom sveučilištu Georgetown koji pohađa po uzoru na brata, prati majku na događanja u domovini. Nedavno su posjetile turističku atrakciju Umm Qais, ruševine drevnog grada Gadara smještene nedaleko od jordanske granice s Izraelom i Sirijom.

Kralj je i vojni pilot koji je prije pet godina predvodio jordansku eskadrilu tijekom napada na položaje ISIL-a.

Mlađa kćer kraljevskog para, Salma (19), nastavila je obiteljsku tradiciju i upisala se na vojnu akademiju Sandhurst. U siječnju ove godine završila je obuku za vojne pilote u domovini i postala prva princeza koja je u jordanskoj vojsci zaradila prestižnu značku s krilima, kakvu ima i njezin otac. Kralj je, inače, vojni pilot koji je prije pet godina predvodio jordansku eskadrilu tijekom napada na položaje ISIL-a i podržava žene iz svoje obitelji da, ako žele, grade vojnu karijeru. Led je 1987. probila njegova sestra Aisha bint Hussein: nakon što je diplomirala na Sandhurstu, princeza se pridružila jordanskim specijalnim postrojbama, a vojnu naobrazbu ima i kraljeva sestra Iman: princeza je 2003. također pohađala Sandhurst, a potom otišla na studij u Ameriku.

AMMAN, JORDAN- MAY 22: In this handout image provided by the Royal Hashemite Court,  Jordan's King Abdullah II (2nd-R), his wife Queen Rania and (2nd-L), Crown Prince Al Hussein (R) and Prince Hashem (L) attend the graduation ceremony of Princess Salma (C) from the International Academy on May 22, 2018 at Amman, Jordan. (Photo by Handout/Royal Hashemite Court via Getty Images)
Royal Hashemite Court via Getty
Kraljevska obitelj u Jordanu uživa veliku popularnost.

Najmlađe dijete kraljevskog para, princ Hashem (15) rođen je isti dan kad i njegov otac, 30. siječnja. Mezimac je obitelji, srednjoškolac: i njega zacijelo očekuje vojna naobrazba, a potom studij koji odabere.

Kraljičina modna diplomacija posebna je priča.

Često promovira dizajnere bliskoistočnih korijena, poput sivozelene haljine libanonskog dizajnera Darina Hachema, u kojoj je pozirala za službeni portret povodom 50. rođendana. Naime, kraljica je na neverbalan način pokazala solidarnost s građanima libanonske prijestolnice nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci. Prije dvije godine zadivila je modne znalce djelomice plisiranom midi suknjom boje starog zlata jordanskog dizajnera Maisona Makaraema, a jedan od najdražih brendova joj je libanonski Azzi & Osta. Zahvaljujući kraljici Raniji, deseci modnih marki s Bliskog istoka pronašli su kupce diljem svijeta. Uz to, godinama je vjerna kreacijama modnog čarobnjaka Oscara Della Rente, modnoj kući Chanel, te Balenciaga, a odnedavno i japanskoj dizajnerici s američkom adresom Hanakoi Maedi, odnosno njezinom brenda Adeam. Mnogi bi modni znalci dali sve na svijetu da mogu zaviriti u kraljičin ormar, no to za sad nikome nije uspjelo, čak ni američkom Vogueu te Harper's Bazaaru. I kraljice imaju pravo na male modne tajne.

Čitajte i:

Životna priča omiljenog demokrata! Joe Biden u mladosti tragično izgubio suprugu i kćer, a kasnije i sina

Ni slutila nije kakav je život čeka! Supruga otrovanog ruskog oporbenjaka spašava ga, sama protiv svih

Nova zvijezda američke politike: Priča žene koja bi mogla postati prva potpredsjednica Afroamerikanka

Novi glumački par: Nakon 20 godina prijateljstva napokon su shvatili da su jedno za drugo?

Hrabri i snažan potez Oprah Winfrey! Nakon 20 godina napravila je presedan - i poslala snažnu poruku

Ispovijest prve supruge Elona Muska! Ostavio ju je s petero djece, bez novčića - nakon mučnog braka

Preljubnička afera ministra i njegove podređene razljutila omiljenu premijerku! Odmah mu je uručila otkaz

Linker
18. travanj 2024 23:38