najteži trenuci

‘Najgora bol na svijetu‘: Komičar progovorio o smrti dvogodišnjeg sinčića

Delaneyjevi memoari su bolni, puni emocija i ohrabrujuće iskreni, a nude utjehu onima koji su se suočili s istom tragedijom i pokazuju da se čak i u najmračnijim vremenima može pronaći humor.

Američki komičar Rob Delaney, uvijek je otvoreno govorio o tragediji koja je zadesila njegovu obitelj, smrti sinčića Henryja koji je zbog agresivnog tumora na mozgu preminuo 2018. sa samo dvije i pol godine. Sada sve detalje te životne traume donosi u knjizi A Heart That Works koja izlazi za mjesec dana.

Kako je izdavač najavio, Delaneyeva knjiga je intimno, nepokolebljivo i duhovito istraživanje onoga što mu se dogodilo – od mučne bolesti sina do živog, tjelesnog utjecaja tuge i slijepog bijesa koji je uslijedio nakon dijagnoze i njegove smrti, do snažne, nezaustavljive ljubavi koja ostaje. U ludilu svoje tuge, Delaney se bori s krhkim čudom života, misterijama smrti i pitanjem svrhe za one koji su ostali.

Rob Delaney, među ostalim poznat je kao koautor i glumac popularne britanske serije Catastrophe, a glumio je i Amazonovoj u seriji The Power gdje se u jednoj epizodi pojavljuje i naša Zrinka Cvitešić.

image

Sa Sharon Horgan, kolegicom i koautoricom u sceni iz popularne BBC-ijeve serije Catastrophe

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

A Britanski Sunday Timesu objavio je isječke iz njegovih memoara te pružio uvid u mučnu priču i način na koji su se on i njegova supruga Leah trudili nosili sa životnom tragedijom.

"Nakon magnetske rezonance, kada nam je dr. Anson potvrdio da Henry ima veliki tumor u stražnjem dijelu glave te nam smireno rekao da će nas pedijatrijski neurokirurg uskoro kontaktirati, mi smo u potpunosti potonuli. To je bila najveća bol na svijetu koju čovjek može osjetiti. Osjećao sam se kao da sam se iznenada učetverostručio, i masni, crni vrtlog počeo se kovitlati oko mog srca", opisao je.

Rob Delaney, koji sa suprugom i još trojicom sinova, godinama živi u Velikoj Britaniji, želio je ohrabriti roditelje koji prolaze istu ili sličnu tragičnu priču.

Naime, kako bi ostali u blizini svog mališana dok su ga liječnici pripremali za operaciju, par je dobio hotelsku sobu u blizini bolnice, a Delaney je otkrio kako su on i supruga - imali dva puta spolni odnos unutar nekoliko sati "strašnog" razdoblja.

Rekao je da želi podijeliti taj detalj u svojoj knjizi jer bi se roditelji koji dožive istu stvar mogli osjećati krivima i "hiperventilirati od tjeskobe", a to je sve život. A njihov strah i užas od onoga što se događa - "manifestirao se u seksu čak i u najgorim trenucima", rekao je, dodavši da su samo htjeli biti blizu jedno drugog i prisni.

image

Osam mjeseci nakon smrti malog Henryja, supruga Leah i Rob dobili su četvrtog sina

BRETT D. COVE/SILVERHUB MEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon dva mjeseca na odjelu intenzivne njege, Henry je premješten na odjel za rak gdje je nekoliko mjeseci primao kemoterapiju. I u tom periodu par je aktivno odlučio zaštititi svoj brak izlazeći jednom tjedno na spoj.

"Tuga moje obitelji nije roba za popunjavanje vremena ili prostora - dragocjenija je kada se koristi svjesno jer onda može stvarno pomoći ljudima. Što ako netko živi u ruralnom području gdje nema potpore? Mi živimo u Londonu i možemo ići u grupu ožalošćenih roditelja jednom ili dvaput tjedno ako želimo. Zato mislim da je za one koji su izgubili dijete ili imaju dijete koje umire, a nije im dostupna psihološka pomoć, korisno čuti iskustvo moje obitelji. Moglo bi im biti od istinske koristi. Jer znam koliko su meni priče drugih ožalošćenih roditelja bile korisne", kazao je glumac.

Linker
20. travanj 2024 05:59