‘NISAM LICEMJER‘

Mučni napad ne blijedi: Brendan Fraser neće doći na Zlatni globus ni zbog nominacije

Prije pet godina glumac je ispričao kako ga je 2003. tadašnji predsjednik HFPA-e, koja organizira Globuse, pipkao dok su odlazili s ručka i nakon toga uništio njegovu glumačku karijeru.

Psihološka drama Kit redatelja Darrena Aronofskyja označila je veliki povratak Brendona Frasera na filmska platna nakon dugogodišnje borbe s depresijom. Za svoju ulogu učitelja koji je zbog pretilosti prikovan za invalidska kolica Brendan je dobio najbolje kritike u cijeloj njegovoj karijeri, a na svakom prikazivanju filma, od Venecijanskog festivala do premijera diljem svijeta, publika ga je nagrađivala dugim ovacijama.

image

S partnericom Jeanne Moore na Venecijanskom festivalu

GIAN MATTIA D‘ALBERTO/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Stoga ne čudi da je upravo Fraser postao jedan od predvodnika ovogodišnje sezone dodjele nagrada. Ipak, sljedećeg tjedna nećemo ga gledati na dodjeli Zlatnih globusa, iako je nominiran u kategoriji najboljeg glumca u drami. Ovo priznanje zasigurno nije iznenađenje za Brendanove obožavatelje, s obzirom na to da Globuse organizira Hollywood Foreign Press Association (HFPA), neprofitna organizacija s kojom glumac, kako i sam kaže, "ima povijest".

"Imam više povijesti s njima nego što imam poštovanja prema njima. Ne, neću sudjelovati zbog te povijesti. Moja majka nije odgojila licemjera. Svašta mi možete prišiti, ali to ne", izjavio je Fraser u nedavnom intervjuu za GQ.

image

Brendan u filmu Kit

A24/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Prije pet godina, u intervjuu za isti časopis, Brendan je ispričao kako ga je 2003. tadašnji predsjednik HFPA-e Philip Berk pipkao dok su odlazili s ručka i nakon toga uništio njegovu glumačku karijeru. Philip je za New York Times zanijekao da se seksualno uznemiravanje ikada dogodilo, ali je priznao da se u to vrijeme pismeno ispričao.

HFPA je, nakon istrage koju je pokrenula Fraserova optužba, zaključila da je Berkova namjera bila da se pipkanje "shvati kao šala, a ne kao seksualni napad".

Linker
20. travanj 2024 05:59