Privatni album Nataša Borozan
Za ljepotu se trpi

Mostarka oborila rekord! Nosila reviju na najvišoj nadmorskoj visini: 'Nismo se tuširali 11 dana, pili smo kuhani snijeg'

Svjetski priznatoj manekenki Nataši Borozan uspjelo je ono što nije nikome drugome - nositi modnu reviju na čak 5644 metra, a do krajnjeg cilja trebala je proći sve i svašta. Ipak, trud se isplatio, a jedna od nagrada je bila i ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

'Za ljepotu se trpi' očito nije bezvezna fraza, a neki je, poput Nataše Borozan, doslovno shvaćaju. Na 5644 metra nadmorske visine, svjetski poznata manekenka Nataša Borozan, inače rodom iz Mostara, oborila je rekord i to ne bilo kakav. S još 19 modela, pet iz Nepala i 14 iz drugih zemalja, Nataša je sudjelovala u ekspediciji kako bi napravila nešto što nitko prije nije - nosila reviju na poznatoj pješčanoj stazi nasuprot Mount Everestu.

Njezin uspjeh popratio je i Guinness koji ju je upisao u knjigu rekorda, a njime se pohvalila na Instagramu i otkrila da manekenski posao i nije baš toliko lak i glamurozan kako mnogi misle.

"Nakon 11 dana pješačenja i bez tuširanja, pili smo kuhani snijeg, spavali na -30 svaku noć i to s manje kisika. Nije bilo lako, ali uspjeli smo. S ponosom mogu reći da je revija The Mt. Everest Fashion Runway održana na Kala Pattharu", napisala je Nataša ispod fotografije na kojoj drži uramljen certifikat za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na ovaj "ludi izazov" nagovorio ju je poznati talijanski fotograf Manuel Scrima.

"On je s ostalima bio dio tima koji je sa sponzorima iz Nepala, njihovim modnim brendom "Kasa" i ovdašnjom vladom, u sklopu njihova projekta "Visit Nepal 2020." sve ovo organizirao", rekla je Nataša.

Inače, cilj ovog modnog događaja bio je promicanje održive mode i širenje svijesti o klimatskim promjenama, a manekenka je priznala da joj nije bilo baš svejedno otisnuti se na ovu prilično zahtjevnu avanturu.

"Kao i sve cure, pitala sam se je li sve to moguće, pogotovo jer sam znala da ćemo pokušati oboriti Guinnessov rekord, za koji se trebaju posložiti posebni uvjeti. Ni jedna od nas dvadeset cura nije ozbiljna planinarka, ni jedna od nas nikada prethodno nije bila na tim visinama, pa je normalno, ljudski da te i sama pomisao na jedan takav pothvat, na planinske bolesti i sve ostalo, mora uplašiti. Ali ja volim avanturu i adrenalin, tako da sam pristala bez razmišljanja", rekla je Nataša za Slobodnu.

Na putu prema destinaciji gdje se održavala revija, bilo je mnogo prepreka pa su je neke njezine kolegice morale napustiti, no Nataša je ipak ustrajala u svom naumu i naposljetku uspjela doći do Kala Patthara.

"Ja sam borac i rijetko odustajem ako sebi nešto zacrtam, ali ovaj put bio je čitav niz stvari koje jednostavno nisam mogla kontrolirati. Spavali smo dvije noći na 5400 metara nadmorske visine, odakle se poslije išlo na EBC (Everest Base Kamp) i još viši Kala Patthar (Black rock). Posljednja noć, nakon što je već bio odrađen posao i oboren rekord, bila je strašna. Kisik je bio reduciran na 50 do 70 posto, sve su mučile jake glavobolje. Od bola u prsima nisam oka sklopila. Ali ujutro, čim smo se počeli spuštati, sve je nestalo", prisjetila se.

Na pitanje bi li sve ponovila, odgovorila je da bi i da je sve definitivno bilo vrijedno napora.

"Naravno da je vrijedilo, i to najviše zbog osobnog ponosa i izazova. Oborili smo rekord i snimili MTV-jev reality show za američko tržište od deset epizoda u trajanju od pola sata. Uskoro će se ga moći pogledati i na Netflixu. Na kraju krajeva, bili smo u nevjerojatnoj prirodi, osjetili smo njezinu moć, jeli smo rižu na sto načina, pili smo kuhani snijeg i čajeve spremljene na njemu. To je iskustvo koje se ne može platiti", zaključila je.

Nataša Borozan već dugi niz godina živi i radi u Milanu, a manekenstvom se počela baviti još kao 10-godišnja djevojčica. Surađivala je s mnogim poznatim brendovima i dizajnerima, a ima i vlastiti modni brend "Borozan" koji se fokusira na održivost i poticanje ekološke svijesti.

Linker
22. travanj 2024 20:53