posljednja nagrada

Miroslav Blažević: ‘Gotovo je. Adio Ćiro! Brojim zadnje dane, svjestan sam toga‘

Legendarni trener stigao je u Zagreb iz Švicarske, gdje je na lječenju, kako bi primio nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije. Emotivnim je govorom sa suzama u očima dirnuo sve prisutne koji su mu došli odati počast.

Legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević jučer je u Novinarskom domu primio Nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije Vladimir Beara. Nagradu koja nosi ime najboljeg nogometnog vratara na ovim prostorima našem su proslavljenom treneru i brončanom izborniku uručili predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i predsjednik Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović.

"Dobio sam u životu puno nagrada, ali iskreno ću Vam priznati ova mi je najdraža. Imao sam tu čast i privilegiju da osobno upoznam Vladimira Bearu, jednog od najboljih svjetskih vratara. Zvao sam ga Vladimir Iljič Lenjin", kazao je Ćiro isprekidanim glasom sa suzama u očima.

Vidljivo narušenog zdravlja na dodjelu je stigao ravno iz švicarskog Basela gdje je na liječenju zbog karcinoma prostate koji je metastazirao.

image

Emotivnim govorom dirnuo je sve prisutne

GORAN MEHKEK CROPIX

‘‘Dragi moji ljudi. Okupili ste se u velikom broju i ukazali ste mi veliku čast. Ali, ovo je moje posljednje obraćanje javnosti na jednom javnom skupu. Gotovo je. Nema više. Adio Ćiro. Brojim zadnje dane, svjestan sam toga‘‘, rekao je Ćiro i dobio veliki i dugi pljesak prisutnih koji su legendarnog izbornika pozdravila na nogama.

Ćiro Blažević uvijek je bio britkog jezika pa je tako otvoreno govorio i o svojoj bolesti koja mu je opasno narušila nazdravlje. Na dodijeli se vidjelo da teško hoda, što je i sam priznao prije nekoliko mjeseci, no ovu nagradu nije želio propustiti.

image

Ćiro je na dodjelu nagrade stigao iz Basela gdje je na lječenju

GORAN MEHKEK CROPIX

"Dobio sam puno priznanja, ali ovo mi je najdraže. Ovu sam nagradu istinski zaslužio, za ovu sam nagradu više dao nego za sve one koje sam prije dobio. Slučaj je htio da nosi ime Vladimira Beare. Nemam riječi da vam kažem što je taj svjetski golman za mene značio kao mladića. Kada sam ga konačno upoznao i stisnuo mu ruku rekao sam mu ‘Znaš Vladimire Vladimiroviču, ti si za mene najveći od svih nogometaša i sportaša‘. S dosta kredibiliteta mogu reći da je Beara bio najveći golman svih vremena na ovim prostorima", rekao je Ćiro Blažević u emotivnom govoru.

image

Krajem rujna susreo se sa Zlatkom Dalićem i sigurno mu je dao neki koristan savjet

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

A nije mogao zaobići niti uspjeh naših nogometnih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Katru.

‘‘Drago mi je zbog Dalića da je ponovno napravio velik rezultat s hrvatskom reprezentacijom. Od sveg srca mu želim da osvoji brončanu medalju. Netko će reći da bronca ne vrijedi, da vrijedi samo ako igraš finale. Nije točno. To najbolje ja znam.‘‘

Linker
12. travanj 2024 10:00