Svjetski rekord

Mirela Kardašević jedina je žena koja je oborila svjetske rekorde u ronjenju u moru i u bazenu

Zagrepčanka iz Španskog kojoj je plivanje pomoglo da svlada tešku artrozu kuka, ispisala je povijest i postala jedina žena koja drži nove svjetske rekorde u ronjenju na dah i u bazenu i moru.

Prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u ronjenju u Turskoj, Zagrepčanka Mirela Kardašević oborila je hrvatski rekord od 63 metra u zaronu pod opterećenjem bez peraja i osvojila broncu.Tada je to smatrala velikim uspjehom, a sada je na istom mjestu u istoj disciplini na Svjetskom kupu postavila svjetski rekord sa zaronom od 75 metara i osvojila zlato. Ali nije to sve.

Mirela je nedavno sudjelovala i na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u bazenima koje je održano u Beogradu, gdje je također oborila dva svjetska rekorda, u disciplini DYNB s preronom od 250 metara i u disciplini DYN (dinamika s monoperajom) preronivši 275 metara.Tako je ova 35-godišnja Zagrepčanka postala prva žena u povijesti tog sporta koja je oborila svjetske rekorde u bazenu i u moru.

image

Morska sirena zlatnog sjaja

IVANA NOBILO/CROPIX CROPIX

A uspjeh Mirele Kardašević tim je veći kada se zna da se ronjenjem bavi samo pet godina, te da je kao djevojčica bolovala od atrofije kuka zbog čega je imala pet operacija i mjesece provela u gipsu prikovana za krevet. Tada joj je plivanje preporučeno kao terapija, a ona se njime počela i ozbiljnije baviti pa je s vremenom postala jedna od naših najboljih leđnih plivačica u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji.

image

Mirela Kardasevic sa sinovima Romelom i Nahlom

IVANA NOBILO/CROPIX CROPIX

No, ona je i samohrana mama dvojice živahnih dječaka, ali uz dobru organizaciju uspijeva svaki dan naporno trenirati, a volja, snaga i predanost koje je uložila u sport, od prvog dana joj se vraćaju vrhunskim rezultatima, a danas i onim najsjajnijim i najvrjednijim.

Sa svjetskih prvenstava u ronjenju Mirela ima 11 medalja, od čega četiri zlata, četiri srebra i tri brončane medalje, dok s europskih prvenstava ima dvije brončane medalje. Uz sve rezultate zapanjujući je podatak da Hrvatski ronilački savez svjetsku rekorderku u ronjenju na dah nije uvrstio u nacionalnu reprezentaciju za nadolazeće svjetsko prvenstvo.

Linker
12. travanj 2024 12:15