Majka mini suknje

Mary Quant: Dizajnerica koja oblikovala modu šezdesetih

Engleska dizajnerica koja je popularizirala mini suknju i pokrenula revoluciju u načinu na koji se žene odijevaju preminula je mirno u svom domu.

Pripadnica Swinging Sixties pokreta, dizajnerica koja je izjavila kako nije imala vremena čekati da se žene oslobode pa je sama pokrenula modnu revoluciju kako bi ih spasila okova tradicije i staromodne odjeće - Dame Mary Quant preminula je u 94. godini života. Njezina obitelj potvrdila je vijest te su kazali kako je mirno preminula u svom domu.

image
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Quant je uvelike oblikovala modu šezdesetih godina - popularizirala je mini suknje, Petar Pan ovratnik, bob frizuru i jarke boje, a njezin dizajn bio je suprotnost odjeći koju su žene nosile kroz pedesete godine, što je privuklo mladu generaciju djevojaka koje se nisu željele odijevati poput svojih majki. Osim mini suknji, jedna je od prvih koja je dizajnirala tajice u jarkim bojama, kao i balonere od PVC-a. Iako se neki slažu da je prije nje mini suknje izumio dizajner André Courrèges, no Mary Quant i djevojke s King’s Roada učinile su je stalnim dijelom tadašnje modne scene.

image

Model u dizajnu Mary Quant

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Svoj prvi butik otvorila je na londonskoj poznatoj ulici the Kings Road, 1955. godine s odjećom koja je bila puno pristupačnija od dizajnerskih komada, a njezine komade nosila je i slavna Twiggy koja je i danas sinonim za modu šezdesetih. Rođena je u veljači 1930. godine u Londonu, a studirala je ilustraciju na fakultetu Goldsmith te se nakon studija zaposlila u radnji poznatog šeširdžije s Mayfaira, Erika. Nakon toga ulazi u vlastiti posao sa suprugom Alexanderom Plunketom Greeneom, a zbog utjecaja kojeg je imala na modna kretanja, kraljica Elizabeta II. odlikovala ju je dva puta - titulom viteškinje 1966., a zatim i titulom dame 2015. godine. Modna dizajnerica i glumica Sadie Frost o ikoni britanske mode snimila je i dokumentarni film, no dizajnerica u njemu nije sudjelovala - nakon umirovljenja od mode, povukla se iz javnosti i uživala u privatnosti.

Bivša urednica britanskog Voguea Alexandra Shulman posvetila joj je objavu na Twitteru: "RIP Dame Mary Quant. Predvodnica mode ali i poduzetnica - vizionarka koja je puno više od dobre frizure", napisala je, a objavama se od nje opraštaju mnogi.

image

Mary Quant u Londonu

DENIS JONES/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

"Nemoguće je izraziti koliki je utjecaj i značaj imala na modu. Predstavljala je radnost slobode u šezdesetima, i služila je kao uzor za mnoge mlade žene", dio je objave V&A muzeja, u kojem je 2019. godine bila otvorena velika retrospektivna izložba posvećena njezinom djelu.

Linker
16. travanj 2024 12:41