Teške optužbe

Leah Remini: ‘Scijentolozi su me držali i mučili nakon vjenčanja Toma Cruisa i Katie Holmes‘

Tom Cruise nije jedina poznata osoba koja se spominje u tužbi protiv Scijentološke crkve. Glumica tuži i vođu crkve Davida Miscavigea te kaže da joj je crkva u 35 godina "izmuzla" pet milijuna dolara.

Američka glumica Leah Remini podnijela je sudsku tužbu protiv Scijentološke crkve u kojoj navodi cijeli niz ozbiljnih i uznemirujućih optužbi protiv organizacije, njihovog djelovanja i visokopozicioniranih članova. Remini, najpoznatija po ulozi u zabavnoj seriji „Kralj Queensa”, tvrdi da su je „uhodili, nadzirali, maltretirali, prijetili joj i zastrašivali je” te da je žrtva „namjernih zlonamjernih i lažnih glasina” na internetu. U tužbi se više puta spominje holivudska zvijezda Tom Cruise te Remini kaže da se njezin život kao pripadnice Scijentološke crkve promijenio nakon što se Cruise 2006. vjenčao s glumicom Katie Holmes. Remini označava Cruisea kao „u suštini drugog čovjeka” crkve, a tuži i „vrhovnog scijentologa”, Davida Miscavigea, objavio je Yahoo Entertainment kojem je Scijentološka crkva uskratila komentar, a optužbe Lee Remini odbacuju. U njezinoj tužbi nekoliko je doista eksplozivnih tvrdnji.

image

Holivudska zvijezda Tom Cruise predan je član Scijentološke crkve

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Zločin je kritizirati Cruisea

Leu Remini među scijentologe su, kao i njenu sestru Nicole, doveli roditelji još kao djevojčicu. Glumica smatra da se njezin status unutar crkve promijenio nakon „TomKat” vjenčanja, a zvijezdu „Top Guna” navodi kao najboljeg Miscavigeovog prijatelja. „Velik je zločin u crkvi kritizirati Toma na bilo koji način”, stoji u tužbi, kao i to da ga je Miscavige na skupu scijentologa 2004. nazvao „najpredanijim scijentologom kojeg poznaje”. TomKat vjenčanje bilo je proglašeno „vjenčanjem stoljeća”, pa je Remini bila iznenađena što mu ne prisustvuje Miscavigeova supruga Michele (Shelly) Miscavige, čija je uloga bila „konstantno bilježiti sve što David govori”, a kasnije „tim tajnica sve prepisuje i širi njegove riječi sljedbenicima crkve”. Kad je pitala neke voditelje i bliske Cruiseove suradnike gdje je Shelly, odmah su je opomenuli, iako su njih dvije bile dobre prijateljice. Takvo ponašanje i još neka zbivanja koja nisu u skladu sa scijentološkim učenjima zabrinula su je, pa je podnijela interno izvješće, vjerujući da time pomaže crkvi, ali to nije dobro prošlo, navodi se u tužbi.

image

Tom Cruise i Katie Holmes sa sedmomjesečnom kćeri Suri prije "vjenčanja stoljeća"

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Četiri mjeseca torture

„Vjenčanje stoljeća” održano je u talijanskom gradu Braccianu, u dvorcu iz 15. stoljeća. Među gostima su bili Richard Gere, Jennifer Lopez, Jim Carrey, Brooke Shields..., a mladence i uzvanike odjenuo je Giorgio Armani. Nakon talijanskog slavlja, za Remini je slijedilo otriježnjenje. Bilo joj je naloženo da dođe u „duhovno sjedište Scijentološke crkve”, zgradu poznatu kao FLAG, u gradu Clearwateru na Floridi, gdje je, navodi 53-godišnja glumica, bila prisiljena na „brzi etički ciklus”, što joj je kao scijentologinji desetljećima bila jedna od „najgorih noćnih mora”. Predočili su joj desetke internih izvješća scijentologa koji su se žalili na njezino ponašanje na vjenčanju te je shvatila da je kažnjena zato što je pitala gdje je Shelly i zato što je podnijela izvješće. „Držana je u FLAG-u četiri mjeseca dok je prolazila kroz proces koji ju je koštao stotine tisuća dolara i umalo je doveo do psihičkog sloma,” navodi se u tužbi. Poslije četiri mjeseca psihičke torture, Leah Remini je popustila, povukla svoja izvješća i „priznala da je problem u njoj, iako to nije bila istina”. Napustila je FLAG i vratila se kući u Los Angeles gdje je „bila primorana lagati kolegama, prijateljima i obitelji o tome što se događalo na Floridi”.

image

Tadašnji supružnici Jennifer Lopez i Marc Anthony dolaze na svečanu večeru upriličenu prije TomKat vjenčanja; u pozadini je Leah Remini

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Surino sjedalo

Remini navodi kako je za pomirenje s Miscavigeom i Cruiseom trebala platiti. „Primjerice, bila je prisiljena donirati novac kako bi se sjedalo u kazalištu nazvalo po Tomovoj kćeri Suri Cruise ili prikupljati sredstva za scijentološke ciljeve koje je vodio Cruise”, piše u tužbi. Glumica procjenjuje da je tijekom 35 godina koje je provela u Scijentološkoj crkvi tako potrošila oko pet milijuna dolara.

Kažnjivo guglanje

Kasnije je Remini, stoji u tužbi, izdržala još šest mjeseci kazne, jer je ispitivala i surfala internetom tražeći informacije o slučajevima zlostavljanja za koje je 2009. bila optužena scijentološka međunarodna baza smještena u Kaliforniji. Crkva je, kao i uvijek, zanijekala te tvrdnje, no Lei, prema njenoj tužbi, nisu oprostili znatiželju. Nakon kazne koju spominje u tužbi, 2013. je napokon uspjela napustiti scijentologiju. Shelly Miscavige, koja nije viđena u javnosti 17 godina, prijavila je kao nestalu osobu.

image

Leah Remini sa suprugom Angelom Paganom dolazi na vjenčanje nakon kojeg ništa neće biti isto

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Gnjavili i CNN

Remini dalje navodi kako je 2015. trebala promovirati svoju knjigu „Troublemaker” u emisiji Andersona Coopera na CNN-u, ali intervju nije nikad emitiran. „Budući da su imali loše iskustvo u parničenju sa scijentolozima, intervju je snimljen unaprijed, kako bi ga CNN-ov pravni odjel mogao provjeriti. Unatoč tome, Cooper je upozorio Remini da se intervju možda neće emitirati. Cooper i njegovi producenti ranije su, naime, napravili i emitirali petodijelnu seriju o fizičkom zlostavljanju koje je počinio David Miscavige (‘Scijentologija: Povijest nasilja‘) nakon koje su se suočili s toliko napada da nisu bili voljni suočavati se s novom olujom uznemiravanja. Otkako je ta serija emitirana 2010., Cooper više nikad nije objavio drugu priču o scijentologiji. Do današnjeg dana, optuženi održavaju napadačke web stranice protiv Coopera i njegovih producenata”, tvrdi se u tužbi. Te je navode CNN zasad odbio komentirati.

Nakon što je 2017. gostovala u showu Conana O‘Briena predstavljajući svoju Emmyjem nagrađenu dokumentarnu seriju „Leah Remini: Scientology and the Aftermath”, nastavila se, kaže, kampanja uznemiravanja. O‘Brien je, navodi se, primio „osobno pismo u kojem se kritizira Leah Remini te se tvrdi da je govorila protiv scijentologije samo zbog slave, novca i pažnje. Komentirao je da nikada prije nije primio pismo takvog karaktera u 24 godine vođenja kasnonoćnih talk showova", tvrdi se u dokumentu.

image

Katie Holmes i Tom Cruise sa Suri za čija će sjedala Leah kasnije davati novac, kako se tvrdi u tužbi

SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Uhodili je i uhode je

Glumica tvrdi da su je godinama uhodili, nadzirali i maltretirali te da isto rade i danas. Opisala je incident iz 2020. u kojem je, piše, muškarac s „poviješću duševne bolesti i nasilnim kriminalnim dosjeom” tijekom nekoliko tjedana često sjedio u parkiranom automobilu ispred njezinog doma. “Na temelju uvjerenja i informacija koje su dali bivši scijentološki operativci, optuženi su tom čovjeku dali vozilo i novac kako bi uhodio i nadzirao Leu Remini. Zabio se automobilom u sigurnosna vrata zatvorenog naselja u kojem Remini živi te je tražio njezinu adresu, govoreći da je čeka kako bi ušao u njezinu kuću. Lagao je da je ondje bio nekoliko puta prije te rekao da je trebao nabaviti veće ljestve kako bi došao do prozora njezine spavaće sobe”, događaji navedeni u tužbi zvuče gotovo nevjerojatno. Policija ga je uhitila i pustila, a on ih je tada nazvao tvrdeći da Remini drži taoce u svojoj kući. Nakon toga su ga opet uhitili.

Remini kaže da scijentološki operativci obično traže „pojedince s mentalnim bolestima, beskućnike, ovisnike o drogama i druge ranjive osobe kako bi maltretirali svoje neprijatelje”. I ove je godine neidentificirani muškarac snimljen videonadzorom kako dolazi vozilom do Leinog naselja naoružan čekićem. Razbio joj je poštanski sandučić ne bi li zaplijenio osobnu poštu. Remini je pozvala policiju koja je pretpostavila da su ga poslali optuženici, još je jedan od eksplozivnih navoda iz tužbe debele 60 stranica.

Linker
25. travanj 2024 14:45