originalno

Kolinda na utakmicu stigla u narodnoj nošnji, crveni vez na njoj ima posebnu simboliku

"Uostalom, why blend in when you can stand out? Ovo ide i za države i za pojedince", rekla je bivša predsjednica kad su je pitali za modni izbor.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović navijala je za naše nogometne reprezentativce u Katru, a na stadion je došla odjevena u posavsku narodnu nošnju.

image

Za utakmicu je izabrala posavsku narodnu nošnju

TOM DUBRAVEC/CROPIX

"Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji. Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske. Uostalom, why blend in when you can stand out? Ovo ide i za države i za pojedince", rekla je za Dnevnik Nove TV.

image

Priznala je da se željela istaknuti

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Ova se nošnja tradicionalno nosi s poculicom, pokrivalom za glavu. Osnovni dijelovi ženske nošnje su rubača (suknja), zaslen (pregača) i opleče širokih rukava, a u novije vrijeme švabica – uskih rukava. Pod rubaču se oblače i podoblački (podsuknje).

image

Predsjednica nikad nije skrivala da je strastvena navijačica

TOM DUBRAVEC/CROPIX

"U vezu prevladava crvena boja – znak mladosti, veselja, plodnosti, boja koja privlači sreću i štiti od uroka, zatim žuta – sunčana, zelena, plava i crna", stoji na stranicama općine Orle.

image

Vez na nošnji ima zanimljivu simboliku

TOM DUBRAVEC/CROPIX

"Ukupnost ljepote i složenosti posavskih narodnih nošnji te umijeća izrade koje se prenosilo s koljena na koljeno predstavljaju važan dio hrvatske kulturne baštine", dodaje se.

image

Prije dolaska proučila je dress code

TOM DUBRAVEC/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 08:19