Kevin Spacey na prvom danu suđenja 28. lipnja 2023.

 SHUTTERSTOCK
Glumac u sudnici

Kevinu Spaceyju počelo je suđenje u Londonu! Optužen je za seksualno zlostavljanje

Njegov odvjetnik je izjavio da je glumac nevin te da se svojevoljno vratio u Veliku Britaniju kako bi dokazao nevinost i nastavio sa svojim životom.

Njegov odvjetnik je izjavio da je glumac nevin te da se svojevoljno vratio u Veliku Britaniju kako bi dokazao nevinost i nastavio sa svojim životom.

Dvostrukom dobitniku Oscara, Kevinu Spaceyju, danas počinje suđenje u Londonu za seksualne prijestupe nad četvoricom muškaraca. Ranije je, na sudu u New Yorku, oslobođen od optužbi da je 1996. godine pokušao seksualno zlostavljati glumca Anthonyja Rappa. Ovaj je tužio Spaceyja i zatražio odštetu od 40 milijuna dolara, ali je porota presudila u korist jednog od svojedobno najpopularnijih glumaca na svijetu. Tada je rečeno da zvijezdu Netflixove serije "House of cards" sljedeće godine čeka suđenje za četiri seksualna napada, zbog čega se ovih dana vratio u London. Glumac je još u siječnju ove godine preko odvjetnika izjavio da je nevin po tri točke optužnice (za nepristojni napad te za seksualno zlostavljanje) i da nije kriv po točki optužnice za izazivanje seksualne aktivnosti bez pristanka, piše Daily Mail, a izjavu o tome objavio je i na Instagramu.

Postupak je počeo 16. lipnja na Westminsterskom prekršajnom sudu u Londonu, kada je odlučeno da se suđenje seli na Southwark Crown Court. Na prvom ročištu Spaceyev odvjetnik, Patrick Gibbs, rekao je da njegov klijent "uporno poriče bilo kakav kriminal u ovom slučaju i da se vratio u Veliku Britaniju kako bi utvrdio svoju nevinost i nastavio sa svojim životom". Bivšem umjetničkom direktoru u kazalištu "The Old Vic" u Londonu (od 2004. do 2015.) koji živi u Westminster Bridge Roadu u britanskoj prijestolnici te u SAD-u, odobrena je bezuvjetna jamčevina.

image

Holivudski glumac tijekom prvog dolaska na sud sredinom lipnja 2023.

MARCIN NOWAK/SHUTTERSTOCK

Stigao je na sud u srebrnom Mercedesu i praćen sudskim osiguranjem, svojim odvjetničkim timom i službenikom Metropolitanske policije, ušao u zgradu. Kao i uvijek, bio je besprijekorno elegantan: za taj dan zvijezda filmova "American Beauty", "The Usual Suspects" te "L.A. Confidential" izabrala je plavo odijelo i tamnu kravatu s diskretnim uzorkom. Sjeo je na optuženičku klupu i na zahtjev suda, potvrdio puno ime (Kevin Spacey Fowler), svoj datum rođenja te adresu u luksuznom stanu vrijednom 3,2 milijuna funta, pišu novine Evening Standard.

Prije početka saslušanja 63-godišnja holivudska legenda dugo je razgledala galeriju u sudnici (otvorenu za javnost) i dobila ispriku od zamjenika glavnog suca Tana Ikrama jer su "tehnički problemi" odgodili početak suđenja za nekoliko minuta. Prema Metropolitanskoj policiji, koja je istraživala glumca, optužen je za dva seksualna napada u ožujku 2005. u Londonu, na muškarca koji je sada u 40-im godinama. Uz to, glumac je, navodno, u kolovozu 2008. u Londonu, seksualno napao drugog muškarca koji sada ima oko 30 godina. Posljednja optužba odnosi se na otprije deset godina: muškarac koji je sada također u svojim 30-im godinama, tvrdi da ga je Kevin Spacey u travnju 2013. seksualno napao u Gloucestershireu.

Ranije je, u pismenoj izjavi, rekao: "Iako sam razočaran odlukom da se krene naprijed s postupkom, dobrovoljno ću se pojaviti u Ujedinjenom Kraljevstvu čim to bude moguće organizirati i braniti se od ovih optužbi. Uvjeren sam da ću dokazati svoju nevinost."

Otkako se za njim povlači stigma seksualnog predatora, dobitnik Tonyja, Zlatnog globusa i nagrade BAFTA, ostao je bez angažmana u seriji "House of cards" te u filmu "All the money in the world": njegovu ulogu Jeana Paula Gettyja preuzeo je Christopher Plummer. Nakon što ga je niz muškaraca prijavio za seksualno zlostavljanje, "zaobilaze" ga novi angažmani. Suđenje bi trebalo rasvijetliti što se dogodilo. Čini se da i on sam priželjkuje da se saga privede kraju, kakva god bila presuda.

Linker
28. travanj 2024 06:49