mračna strana

Kate Moss progovorila: ‘Imala sam samo 15 godina, rekao mi je da skinem gornji dio‘

Djevojčice koje ulaze u svijet mode nerijetko se susreću sa zlostavljanjem, no samo rijetke o tome i progovore jer želja za uspjehom veća je od svih negativnih situacija kojima obiluje modna industrija

Sve češće slavne svjetske manekenke izlaze u javnost s vlastitim iskustvima seksualnog zlostavljanja u modnoj industriji. No nekako se ta javna tajna uvijek gurne pod tepih jer stotine tisuća djevojčica očarane su modom, modnim pistama i naslovnicama magazina pa velika većina u žudnji za slavom dugo šuti o svim zamkama koje prolaze ne bi li uspjele izboriti se za život pod reflektorima. Ovih dana o neugodnim iskustvima za BBC Radio 4 progovorila je i Kate Moss (48), ikona koja i danas suvereno vlada modnim svijetom.

Kao i mnoge druge njezine kolegice u svijet mode zakoračila je debelo ispod praga punoljetnosti, sa samo 14 godina. Po vlastitom priznanju, bez pratnje odraslih sama je pohodila razne castinge naoružana samo mapom Londona. Želja za poslom tako ju je dovela na jedno snimanje koje je kao trebalo biti za potrebe kataloga za grudnjake.

image

Lila Grace s mamom koja joj je ujedno i modna agentica

JOHN NACION/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

‘‘Imala sam samo petnaest godina i završila sam u nekom sumnjivom studiju, a muškarac s foto aparatom koji me dočekao samo je rekao skini gornji dio. Tada sam bila jako sramežljiva zbog svog tijela, ali sam ipak skinula grudnjak i u sekundi shvatila da nešto nije u redu. Pokupila sam na brzinu svoje stvari i pobjegla. To iskustvo mi je izoštrilo instinkt koji mi je pomogao u daljnjoj karijeri‘‘, rekla je slavna manekenka koja je unatoč zamkama i opasnostima podrška, ali i agentica svojoj kćeri Lili Grace koja se zaputila maminim modnim koracima.

Kate Moss postala je slavna 1990-ih, a njezin osebujan izgled utjelovio je eru Cool Britannia. Pojavila se na naslovnicama stotina časopisa i glumila u kampanjama mnogih vrhunskih modnih kuća. Snimala je epizodne uloge na filmu i televiziji te inspirirala umjetnike među kojima su Lucian Freud, Tracey Emin i Marc Quinn

Godine 2013. dobila je posebno priznanje na dodjeli British Fashion Awards, povodom njezinog 25-godišnjeg doprinosa modi. Kate je 2016. osnovala vlastitu agenciju za talente, a jedan od prvih ugovora potpisala je upravo sa svojom kćeri.

Osim modne agencije, bavi se uređenjem interijera, ovih dana lansiran je i njezin dizajn limitirane serije poznatog energetskog pića i još uvijek je traženi model za razne kampanje.

Linker
18. travanj 2024 04:51