YEEZY SEASON 9

Kanye na reviju došao u majici s likom Pape i porukom "White lives matter"

Natpis ‘White Lives Matter‘ pojavio na se na modnoj pisti u sklopu nove Yeezy kolekcije, koju su nosile brojne poznate manekenke poput Naomi Campbell, Amelie Hamlin i Michèle Lamy.

Kanye West je u ponedjeljak održao reviju iznenađenja u sklopu pariškog Tjedna mode i predstavio devetu kolekciju svog brenda Yeezy. Ipak, odjeća je pala u drugi plan jer je show ponovno ukrao sam Kanye.

Prije revije je održao govor u crnoj majici koja je s prednje strane imala sliku pape, dok je na leđima bilo ispisano "White Lives Matter" ("Bijeli životi su važni"). Riječ je o političkoj poruci koja je odgovor na pokret Black Lives Matter, nastao 2013. godine nakon ubojstva afroameričkog mladića Trayvona Martina.

S kontroverznim reperom na reviji je pozirala desničarska komentatorica Candace Owens, koja je nosila bijelu verziju Kanyeove majice, a bila je tu i Westova najstarija kći North koja je zapjevala okupljenima. Inače, Candace je jednom prilikom prozvala Kanyeovu bivšu suprugu Kim Kardashian "prostitutkom".

image

Kanye pozdravlja fanove nakon revije

PICHICHIPIXX/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Natpis "White Lives Matter" ponovno se pojavio na pisti u sklopu nove Yeezy kolekcije, koju su nosile brojne poznate manekenke poput Naomi Campbell, Amelie Hamlin i Michèle Lamy.

Ovaj je potez još jedan u nizu reperovih distanciranja od mainstream crnačke politike. Nakon što je njegova izjava da "George Bush ne mari za crnce" 2005. godine dospjela na međunarodne vijesti, Kanye je "promijenio ploču".

Pridružio se desničarskim ličnostima poput Candace Owens i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, te je u javnosti nosio kapu s Trumpovim sloganom "Make America Great Again".

image

Naomi Campbell na putu prema hotelu nakon Kanyeove revije

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Rasizam za mene nije dealbreaker. Da jest, ne bih živio u Americi", izjavio je Kanye u intervjuu 2018. govoreći o svojoj podršci Trumpu. Jednom je prilikom izjavio i da je 400 godina ropstva Afroamerikanaca "bilo izbor."

Inače, Liga za borbu protiv klevete je izraz "White Lives Matter" nazvala sloganom mržnje. Ranije su ga koristili Ku Klux Klan i druge bjelačko-supremacističke organizacije kao napad na pokret "Black Lives Matter".

Linker
24. travanj 2024 00:03