JON KOPALOFF/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Bori se za sebe

Jennie Garth progovorila o bolesti: ‘Mislila sam da sam premlada da obolim‘

Kad je boli, uzima Voltaren, s jelovnik je izbacila hranu koja izaziva upale, voli sebe i tvrdi da život može biti kvalitetan i kad ne ide sve po planu.

Kad je boli, uzima Voltaren, s jelovnik je izbacila hranu koja izaziva upale, voli sebe i tvrdi da život može biti kvalitetan i kad ne ide sve po planu.

Američku glumicu Jennie Garth pamtimo kao slatkicu iz serije "Beverly Hills" ali od tada do danas štošta se promijenilo u njenom životu. Proslavila se ulogom Kelly Taylor u tinejdžerskoj seriji, potom je uslijedio četverogodišnji angažman u sitcomu "What I Like About You" a onda se posvetila odgoju svojih triju kćeri. Samozatajna je i ne istupa često u javnost, ali kad to učini u pozadini je ozbiljan razlog.

Naime, za magazin People podijelila je kako joj izgleda svakodnevica s osteoartritisom, kroničnom, degenerativnom bolesti zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice.

"Kad su mi liječnici otkrili zašto me toliko bole zglobovi pri benignim aktivnostima, prva pomisao bila mi je da sam premlada za artritis! ", kaže dodajući da se navikla živjeti aktivno, biti majka, glumica, superžena.

No sada to više nije moguće: sve je promijenila bolest čijem nastanku kumuje više čimbenika: geni, hormonalne promjene u ženskom tijelu, psihičke i fizičke traume ali i djelovanje određenih enzima i kemijskih spojeva. Kojih? Znanost ih još uvijek ne može detaljno odrediti, no posljedice mogu biti razorne. Bolest joj je dijagnosticirana prije pet godina, a nerijetko pogađa mlađe žene koje su poput nje vrlo aktivne, paze na težinu, zdravlje, hranu ...

"Rečeno mi je da bi uzrok u mojem slučaju mogao biti nasljedan. Počela sam razgovarati s mamom i drugim članovima obitelji i otkrila da i oni pate zbog bolova u zglobovima, samo su to uzimali kao ‘normalno stanje’ zbog pozne dobi", ispričala je dodajući da neće dopustiti da je bolest pobijedi.

Kad mora, koristi gel voltaren, još više pazi na težinu i na prehranu: izbacila je baš sve prerađene proizvode, crveno meso, mlijeko i mliječne proizvode (sve što može potaknuti bolnu upalu), a uvrstila je namirnice s protuupalnim djelovanjem, od bobičastog voća (prirodni protuupalni eliksir) i kupusnjača do puno ribe.

Svjesna je da za osteoartritis nema lijeka, ali aktivan život pa i vježbanje (usprkos boli), čini joj život podnošljivim. Hrabra glumica odbija odustati od sebe, a podršku joj daje treći suprug, glumac Dave Abrams. Njezino je tijelo jače nego što je bolest "računala". Neće se predati, poručuje.

Linker
26. travanj 2024 07:48