uc Roux via Getty Images / Getty Images
Sretan ti, Monica!

Jedna i neponovljiva: Otac je za nju govorio da je ružna, no ona je svojom ljepotom osvojila svijet

Talijanska glumica Monica Bellucci danas slavi 56. rođendan, a prema mnogim listama jedna je od najljepših žena na svijetu.

Rođena u gradiću Città di Castello u talijanskoj pokrajini Umbriji, Monica je kći Pasqualea Belluccija, vlasnika male prijevozničke tvrtke, i kućanice Brunelle. Iako jedinica, roditelji je nisu razmazili nego su joj odmalena usađivali radne navike pa je već kao djevojčica pomagala majci u kućanskim poslovima. Iz tih dana sjeća se i kako je raširenih očiju gledala filmove Gine Lollobrigide i Sophije Loren, i maštala da će i ona jednom biti filmska diva iako nitko nije mislio da će ostvariti svoje snove.

"Bila je tako ružna", okrutno iskren bio je tata Pasquale. Njezinom izgledu nije pomoglo ni to što su je roditelji šišali nakratko jer su smatrali da će tako kada odraste imati čvršću i bujniju kosu. "Kao djevojčica sam bila nevjerojatno sramežljiva. Izgledala sam kao dječak i nisam imala puno prijatelja. Kao osmogodišnjakinja sam maštala da sam okružena djecom i da se cijele dane samo igramo - priznala je glumica, koja je s ulaskom u tinejdžerske godina doživjela transformaciju kao iz bajke: iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda.

U to se doba osjećala nelagodno: muškarcima je bila objekt, a žene su je, činilo joj se, mrzile.

No, istodobno je shvatila da joj ljepota može donijeti mnogo dobroga. S trinaest godina pozirala je mjesnom zlataru za reklamu za njegovu radnju, a mladi amaterski fotograf vjerojatno nije ni slutio da je tako postao prvi u nizu brojnih autora - među kojima su i najveća svjetska imena poput Petera Lindbergha, Helmuta Newtona, Fabrizija Ferrija, Richarda Avedona i Ellen von Unwerth - koji će nadahnuće pronaći u njezinoj ljepoti.

20-04-1996
IN THE PHOTO: MONICA BELLUCCI,Image: 19258674, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: -- / LaPresse / Profimedia
-- / LaPresse / Profimedia
1996. se već znalo da će za nju znati cijeli svijet...

Nakon što je napustila studij prava, počela se baviti manekenstvom, ali nije se dugoročno vidjela u tome. Potpisala ugovor za Elite Model Management i vrlo brzo postala muza talijanskog dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbana što je i danas.

Stefano Gabbana, Monica Bellucci and Domenico Dolce during the closing night of the Taormina Film Festival on July 18, 2020 in Taormina, Italy.,Image: 545192452, License: Rights-managed, Restrictions: Italy Out, Model Release: no, Credit line: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Modni dvojac još uvijek ona inspirira...

No što je više ulazila u taj svijet, sve ju je manje zanimao.

Filmska karijera nije se razvijala kako je očekivala. Redatelji su je uglavnom vidjeli kao praznoglavu ljepoticu u laganim komedijama. Ona je, pak, očekivala više. A da bi dobila tu priliku, morala je napustiti domovinu i otići u Francusku. Kada je u romantičnoj drami "Apartman" odlučio spojiti Monicu Bellucci i francuskoga glumca Vincenta Cassela u ulogama bivših ljubavnika koji se nakon nekoliko godina opet susreću, redatelj Gilles Mimouni nije ni slutio da je odigrao ulogu Kupida. To čak ni njih dvoje nije slutilo. "Kada sam ga prvi put vidjela pomislila sam da je tipičan Francuz, pretenciozan, glasan i arogantan. Kasnije mi je priznao da ni ja nisam ostavila najbolji prvi dojam. Mislio je da sam praznoglava ljepotica", rekla je Monica o prvom susretu s budućim suprugom za kojeg se vjenčala 1999. u Monaku.

405791 03: Italian actress Monica Bellucci (L) and French actor Vincent Cassel (R) pose during a photocall for Argentinian director Gaspar Noe's film
Getty Images
Dani potpunog ljubavnog zanosa...

VENICE, ITALY - AUGUST 31: Vincent Cassel and Monica Bellucci attend
Vittorio Zunino Celotto / Getty Images
Suprug je bio vječito u njezinoj sjeni...

U braku su 2004. dobili kćer Devu i 2010. Leonie, i u javnosti ničim nisu davali naslutiti da bi nešto moglo uništiti njihovu idilu. Čak i onda kada su pokazivali koliko su nekonvencionalan par, sve su to pripisivali ljubavi. "Jedini način da ostanete zajedno je da ne budete stalno skupa. Živimo u dva odvojena svijeta jer ja ne poznajem njegove prijatelje, on se ne druži s mojima. Svako malo izađemo iz svojih svjetova i budemo zajedno. To je jedini način da funkcioniramo jer smo zapravo dosta različiti", objašnjavala je glumica. No, život u različitim svjetovima ipak ih je otuđio. Cassel je sve češće odlazio u Brazil, gdje danas ima kuću, dok je ona uglavnom boravila u Parizu i u Italiji, a uz to su oboje snimali filmove po cijelom svijetu.

405826 06: Italian actress Monica Bellucci arrives at the Festival Palace to attend the screening of her film
Pascal Le Segretain/Getty Images / Getty Images
Monica je često na crvenom tepihu festivala u Cannesu...


CANNES, FRANCE - MAY 14:  Actress and presenter for the opening ceremony Monica Bellucci walks out onto the stage during the Opening Ceremony of the International Cannes Film Festival at the Palais des Festivals May 14, 2003 in Cannes, France. The festival starts with the screening of
Getty Images
Još jedno izdanje za pamćenje...

Kada su u kolovozu 2013. objavili da više nisu zajedno, nije trebalo puno objašnjavati zašto.

Unatoč tome što je prošla kroz dva razvoda dalje vjeruje u ljubav.

"Nikad nisam prestala vjerovati u nju. Doduše, žena se mijenja kada dobije djecu. Kada nije majka, onda ljubav usmjerava na sebe i svojeg partnera, no nakon što rodi djecu, onda ona dolaze na prvo mjesto", priznaje talijanska diva i otkriva kako na svoje tijelo, koje joj je glavno oruđe, pazi jednako kao i drugi: pazi na prehranu, vježba, rijetko pije i ne puši, a sve to ne radi samo radi glume nego i zbog svojih kćeri koje je trebaju.

ROME - JANUARY 25:  Italian actress Monica Bellucci  attends a photocall for her latest movie
Elisabetta Villa / Getty Images
Mnogi su o njoj imali mišljenje da je praznoglava glavica, ali su se kasnije itekako iznenadili...

"Nisam osoba koja se diže u šest kako bi otišla vježbati u teretanu. Istina je da uživam u kolačima i tjestenini, pokojoj čaši vina i, vrlo rijetko, cigareti. I zato je moj savjet za sreću: jedite dobro, pijte kvalitetno, uživajte u dobrom seksu i pritom se stalno smijte. Ostalo će već doći na svoje", otkrila je svoj recept za sreću...

'Bez tih užitaka ne bih se snašla u životu.', rekla je.

Čitajte i:

Monica Bellucci je ukrala show: Čipkasta haljina učinila je svoje, nema onoga tko nije bio opčinjen

Izvrsno izdanje! Monica Bellucci ima novu frizuru, godine su za nju zaista samo broj

Monica Bellucci ne skriva bore, a stil je ostao nenadmašan

Linker
16. travanj 2024 06:55