JE LI PRETJERALA?

‘Ja sam Japanka!‘: Gwen Stefani na meti kritičara zbog bizarnih izjava

Mnogi joj zamjeraju jer je u 2000-ima gradila svoju estetiku od elemenata koje je ‘posuđivala‘ iz japanske Harajuku subkulture, no Gwen kaže kako je to bilo ‘lijepo razdoblje kreativnosti‘.

Društvene mreže posljednjih dana ne prestaju brujati o bizarnom intervjuu glazbenice Gwen Stefani za časopis Allure. Povod razgovora bila je njezina nova linija šminke GXVE Beauty, no izvorna tema je pala u drugi plan zahvaljujući Gweninim kontroverznim izjavama.

Naime, novinarka Jesa Marie Calaor je zamolila Stefani da se osvrne na svoju Harajuku eru iz ranih 2000-ih, kada je njezina fascinacija japanskom subkulturom inspirirala njezin prvi solo album "Love.Angel.Music.Baby", kao i liniju odjeće L.A.M.B. te kolekciju parfema "Harajuku Lovers".

image

Gwen kaže kako je ‘superobožavateljica‘ japanske kulture

VEVO/PLANET/PROFIMEDIA

U to se doba Gwen redovito pojavljivala na crvenom tepihu s četiri japanske prateće plesačice, a brojni njezini vizuali i spotovi uvelike su se temeljili na estetici karakterističnoj za subkulturalni pokret koji se još 1980-ih javio u Japanu. Stefani je posljednjih godina kritizirana zbog percipiranog prisvajanja japanske kulture, a Calaor, koja je Filipinka, upitala ju je je li išta naučila iz tog razdoblja svoje karijere.

Pjevačica je odgovorila kako je o japanskoj kulturi učila od svog oca, koji je zbog svog redovito posla putovao između Kalifornije i Japana te se vraćao s pričama i darovima koji su je oduševili. Zatim je, kao odrasla osoba, mogla otputovati u ondje i sve to proživjeti.

image

Gwen Stefani i Harajuku Girls, plesačice s kojima se redovito pojavljivala početkom 2000-ih

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Rekla sam: ‘Moj Bože, ja sam Japanka i nisam to znala‘. Jesam, znaš!", izjavila je Stefani, Amerikanka talijanskih korijena, dodavši kako je "superobožavateljica" japanske kulture.

"Ako će me ljudi kritizirati što sam obožavateljica nečeg lijepog i što to dijelim, onda jednostavno mislim da to nije u redu. Mislim da je to bilo lijepo vrijeme kreativnosti... Vrijeme ping-pong utakmice između Harajuku kulture i američke kulture. Trebalo bi biti u redu biti inspiriran drugim kulturama, jer ako to zabranimo stvaramo podijele, zar ne?", dodala je.

image

Ističe kako ne vidi ništa loše u inspiriranju drugim kulturama

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Ipak, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, malo je onih koji se slažu s ovom Gweninom izjavom. "Mi koji smo odrasli u devedesetima sjećamo je se dok je još bila Indijka", našalio se jedan od komentatora, referirajući se na eru u kojoj se Gwen nerijetko pojavljivala s bindijem na čelu.

Linker
24. travanj 2024 12:13