JEDNA OD DESET

Ivana Delač o životu s endometriozom: ‘Najveća podrška mi je sin‘

Povodom Dana podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, razgovarali smo s bivšom Miss Universe Ivanom Delač, koja se, kao i više od 90 tisuća Hrvatica, bori s ovom dijagnozom.

Na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze "Ja sam 1 od 10" današnji je datum, prvi ožujka, proglašen Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj. Također, ožujak svjetski je mjesec osvješćivanja o ovoj bolesti, koju karakterizira rast tkiva nalik na sluznici maternice izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene.

Endometrioza pogađa oko 10 posto žena reproduktivne dobi u svijetu, a oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze "ispod radara" i godinama trpe nesnosne bolove jer nisu adekvatno tretirane. Procjenjuje se kako od ove kronične, upalne i progresivne bolesti boluje više od 90 tisuća Hrvatica, a jedna od njih je i bivša Miss Universe Hrvatske te menadžerica odnosa s javnošću Ivana Delač.

image

Trudi se promijeniti prehranu kako bi ojačala imunitet

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Ova je bolest bez obrasca, kod svake žene je drugačija, no sve ih na isti način sprečava u svakodnevnom funkcioniranju. Tako i Ivana, koja se posljednjih deset mjeseci bori s endometriozom, sada mnogo teže balansira poslovnim obvezama, kućanskim poslovima i brigom o svom 16-godišnjem sinu Noi. Upravo joj on, kaže Ivana, daje najveću snagu, a dodatna "krila" dobila je i zahvaljujući novoj ljubavi u svom životu.

Prije mjesec dana hrabro ste progovorili o svojem zdravstvenom stanju. Kako se sada osjećate, jeste li prihvatili svoju dijagnozu?

- U životu je najvažnije realno prihvatiti stvari i situacije onakvima kakve jesu jer se samo tako čovjek može najbolje suočiti s problemom i krenuti ka rješavanju istog. Nakon svih nalaza i ekspertize doktora, naravno da sam prihvatila ono s čime ću se morati znati ubuduće nositi. Vrlo sam hrabra, uporna i ustrajna u svemu, teškim situacijama pristupam vojnički, sa snažnom voljom, željom i rijetko me se može vidjeti klonula duha. Tako je i sad.

Prihvatila sam i zavoljela svoje tijelo koje se mijenja kad su simptomi najizraženiji. ‘‘Endo belly‘‘ odnosno napuhan trbuh ponekad izgleda zastrašujuće kao da ste progutali loptu,a tu su i oštro probadanje, pritisak i snažni grčevi.

image

Sin Noa daje joj najveću snagu

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Kako ste reagirali kada ste doznali za svoju dijagnozu i koliko vam je trebalo da se s njome suočite?

- Posljednjih deset mjeseci imala sam jako bolne cikluse zbog kojih sam i otišla na redovan godišnji ginekološki pregled. Nalaz papa testa je bio uredan kao i svaki put dosad. Na moje pitanje zašto sredinom i tijekom ciklusa već mjesecima zaredom trpim nevjerojatno visoku razinu boli, suočila sam se s malom, kako je vole nazivati ‘‘čokoladnom cistom‘‘ na jajniku, koju sam i sama vidjela na ultrazvuku. Prvi put sam se susrela s pojmom endometrioze, a kako sam po prirodi vrlo znatiželjna i svemu pristupam studiozno, brzo sam postala svjesna o kakvom se zapravo problemu radi.

Magnetska rezonanca potvrdila je dijagnozu, a u dogovoru s doktorima odlučili smo promatrati stanje kroz naredni period od šest mjeseci i onda odlučiti o eventualnom operativnom zahvatu. Endometrioza nema nikakvih pravila, može se širiti, može stagnirati. Sve ovisi o organizmu.

Endometrioza je, nažalost, jedna od onih bolesti koje nerijetko prođu neopažene na redovitim ginekološkim pregledima. Koliko se već dugo borite s njom, a kada ste dobili konkretnu dijagnozu? Zašto ste odlučili javno progovoriti o ovoj temi?

- Reći da sam i ja "jedna od deset‘‘ nije mi bilo teško. Imala sam tu sreću da mi je endometrioza dijagnosticirana prije deset mjeseci u mojoj zreloj dobi. Nažalost, ima jako puno žena koje se s ovom podmuklom bolešću bore od svoje ranije mladosti i ona im je ili otežala začeće ili potpuno oduzela mogućnost majčinstva. Samim time govoriti o ovoj temi je vrlo bolno za većinu žena, a njezina ekspanzija na druga tkiva može uzrokovati brojne zdravstvene probleme te potpuno onemogućiti kvalitetan život.

Simptomi endometrioze su kronična zdjelična bol koja je najjača za vrijeme menstruacije, jako bolna menstruacija o oštrim probadajućim grčevima jer osim maternice krvare lezije na okolnim tkivima, obilna i dugotrajna krvarenja, učestali zatvori ili proljevi, napuhnutost, bol prilikom mokrenja, glavobolje, mučnine. Simptomi ovise o razini hormona estrogena koji ženu čini ‘‘ženom‘‘ i koji varira tijekom svakog mjeseca. Estrogeni nastaju iz kolesterola, tjelesna masnoća je također njegov izvor pa prekomjerna tjelesna težina ovdje nije dobrodošla. Ovaj hormon utječe na 900 genetskih poruka koje tijelo šalje stoga vjerujem kako je bitan faktor i u usporavanju širenja endometrioze. Važna je i izmjena oksidansa i antioksidansa u tijelu pa sam osobno odlučila promijeniti način ishrane kako bih većim unosom antioksidansa ojačala svoj imunitet. Pokušat ću iz ishrane izbaciti crveno meso, mliječne proizvode, sve šećere i maksimalno povećati unos povrća.

Nažalost, endometrioza se još uvijek ne može potpuno izliječiti, nego joj se samo mogu ublažiti simptomi i držati je pod kontrolom zdravom hranom, uzimanjem lijekova odnosno hormonskom terapijom, a naposljetku i operacijom koja nije garancija da se ona neće vratiti. Kod nekih žena se stanje s endometriozom popravlja tijekom i nakon trudnoće, ali bolest se smiruje tek nakon ulaska u menopauzu.

image

Kaže kako je vesele mali ženski rituali

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Jedan od simptoma koje vežemo uz endometriozu su učestali i jaki bolovi. Na koji način i u kojoj je mjeri ova bolest utjecala na vaše svakodnevne obveze? Jeste li morali usporiti na poslovnom području?

- Učestali i jaki bolovi mogu potrajati čak i deset dana u kontinuitetu pa tako mogu potpuno poremetiti psihofizičku ravnotežu osobe, posebno ako nemate podršku okoline, pritom prvenstveno mislim na potporu obitelji i partnera. Vrlo sam disciplinirana i profesionalna te nikad ne otkazujem zakazane poslovne obaveze. Naučila sam s vremenom uzeti pauzu kad u kalendaru vidim crvenu zonu i pritajim se na tri, četiri dana. Teško me je zapravo usporiti ili zaustaviti.

Prisilno se moram odmarati. Potom ponovno ubrzam kao da se ništa nije dogodilo i nastavim u šestoj brzini rješavati sve aktivnosti. I tako ukrug. Samohrana sam majka pa osim poslovnih obaveza imam i svakodnevne kućanske te brigu o sinu. Nemam previše vremena za odmor.

Kao bivša Miss Universe Hrvatske, zasigurno ste uzor mnogim mladim djevojkama. Što biste poručili ženama koje se također bore s istom bolesti?

- Mladim djevojkama kojima uvijek savjetujem da ulažu u sebe i svoje obrazovanje, da se kontinuirano usavršavaju i rade na sebi. Samouvjereno i bez straha! Ovo posljednje vrijedi i za žene koje se suočavaju s endometriozom baš poput mene. Radeći pozitivne promjene i unoseći neke nove zdrave navike u svoj život želim motivirati i druge žene na promjenu. Ako mogu ja, onda to mogu i one!

Prije nego što ste doznali za svoju dijagnozu, godinama ste se borili s ozljedom leđa. Što vas u teškim trenucima motivira i daje vam optimizam i životnu snagu koju posjedujete?

- Svakodnevnu životnu snagu mi daje moje dijete. Živimo sami i ovisimo jedno o drugome, međusobnoj pažnji i povjerenju. Mi smo super tim. Kad imam teže periode, Noa je u to upućen i podrška mi je, zaštitnički se odnosi prema meni. Posljednjih deset godina liječim vratnu kralježnicu i imam tu sreću da se o meni brinu odlični fizioterapeuti Velibor Viboh i Aleksandar Pupić koji mi pomažu da manualnim terapijama vratim optimizam te da se vrlo brzo vratim u formu.

image

Zbog nepodnošljivih bolova, svakog mjeseca se mora pritajiti na nekoliko dana

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Na čemu ste najzahvalniji i tko vam je najveća podrška u teškim trenucima?

- Cijenim sve što imam, zahvalna sam osoba. Život mi je odmalena postavljao brojne izazove, naučio me da moram biti hrabra i snažna. Najveća podrška mi je obitelj, bliski prijatelji, ali i najuži krug poslovnih suradnika.

Koji vas dnevni rituali vesele i ispunjavaju?

- Nastojim kvalitetno spavati, zdravije se hraniti, volim šetati i biti u prirodi. Strast su mi putovanja. Vesele me ženski rituali kod frizera jer volim njegovanu kosu. Radujem se uistinu malim stvarima, naime sitnice su te koje život čine onakvim kakvim ga se sjećamo.

Nedavno ste ispričali kako ste ponovno zaljubljeni, daje li vam ljubav vjetar u leđa u životnim borbama?

- U životu je neophodna potpora partnera. Mi smo žene vrlo nježne i vjetar u leđa nam je potreban da bismo se osjećale sigurnima i zaštićenima. Ljubav nam je nerijetko i pokretač.

image

Cijeni obrazovane, realizirane muškarce sa stavom

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Rekli ste kako se ljubav u zrelijim godinama po mnogočemu razlikuje od one mladenačke. Čime vas je partner privukao i koje kvalitete danas najviše cijenite?

- U mladosti je ljubav, usuđujem se reći, bila puno lepršavija i opuštenija. Nesputana. U zrelim godinama čovjek točno zna ono što želi te sa sigurnošću izbjegava ljude i situacije u kojima se ne osjeća dobro. Danas se svemu pristupa puno opreznije, ali nažalost ima se sve manje tolerancije i kompromisa. Cijenim obrazovane, realizirane muškarce sa stavom. Volim kad je muškarac nježan i kad se zaštitnički odnosi prema ženi i dopušta joj da mu bude ravnopravan partner. Kod partnera tražim iskrenost, bezuvjetno povjerenje i poštovanje. Mora mi dozvoliti da budem nesputana, a istovremeno mi biti potpora da mogu realizirati svoje želje i ciljeve.


Referentni centar za endometriozu, Kllinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01 4604 723 i 01 4604 791

Udruga Ja sam 1 od 10

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.jasam1od10.hr, +385 95 3605 876

Linker
19. travanj 2024 11:42