NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 07: Gwyneth Paltrow attends as Swarovski celebrates SKIMS Collaboration and unveils it‘s NYC flagship store on November 07, 2023 in New York City. Dia Dipasupil,Image: 820535803, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Dia Dipasupil/Getty images/Profimedia

 DIA DIPASUPIL/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
nije više tabu

Gwyneth Paltrow: "Perimenopauza je kao vožnja rollercoasterom u zabavnom parku"

Glumica je javno progovorila o tome kako se osjeća u novoj životnoj fazi. Osvrnula se o svim simptomima s kojima se susreće, ali i koliko joj znači činjenica što to može podijeliti s prijateljicama.

Glumica je javno progovorila o tome kako se osjeća u novoj životnoj fazi. Osvrnula se o svim simptomima s kojima se susreće, ali i koliko joj znači činjenica što to može podijeliti s prijateljicama.

Otkako je razgovarati javno o menopauzi prestao biti tabu, Gwyneth Paltrow je rekla kako osjeća golemo olakšanje. Shvaća kako je azdoblje kroz koje prolazi "samo još jedno poglavlje za žene",

Osnivačica lifestyle brenda Goop otkrila je kako je već šest godina u perimenopauzi. Na upit kakav je to osjećaj, pojašnjava za People: "Osjećam se kao da vozim na rollercoasteru u zabavnom parku", pojasnila je dodajući kako je joj pritom nije ni malo zabavno. No, život joj olakšava činjenica da "taj" osjećaj sada može podijeliti i usporediti s onime što osjećaju druge žene.

"Drago mi je da je došlo do velike promjene i da žene sada o tome razgovaraju. Jer u generaciji moje majke to uopće nije bio slučaj. Usred sam perimenopauze. Moj najbolji savjet jest to da svaka žena treba razmišljati o tome što je najbolje za nju. Za mene je najbolje usredotočiti se na pravilno funkcioniranje crijeva i jetre, kako bi se oslobodio višak hormona iz mog tijela i stvorio manje simptoma s kojima se susrećem ."

Perimenopauza može biti višegodišnje prijelazno razdoblje tijekom kojeg se pojavljuju izražene hormonalne promjene: žene doživljavaju valove vrućine, imaju noćno znojenje, suhu rodnicu, muči ih nesanica te nepravilne menstruacije... S druge strane, menopauzu definira izostanak menstruacije i to najmanje dvanaest uzastopnih mjeseci.

"Bilo mi je čudno to da se donedavno nije moglo usporediti je li sve kroz što prolazim - normalno? Sada dobivam menstruaciju svakih 18. dan ili kada iskrsne", kaže glumica uz napomenu da su njezine prijateljice prolazile kroz istu stvar, ali o tome nitko nikada nije otvoreno pričao. Da se nešto događa u njezinom ciklusu, primijetila je kada je napunila 45. godina. Promjene je doživljavala kao "pomak" u tijelu.

Temu o prirodnom procesu preobrazbe žena, među prvima je načela njezina kolegica, Naomi Watts koju su simptomi perimenopauze šokirao već s 36 godina, u dobi kada su neke njezine prijateljice rađale prvo dijete.

"Prolazak kroz ovo putovanje doveo me do dubljeg razumijevanja sebe, prebrodila sam ga osjećajući se autentičnije svoja. Mnogo slobode došlo je nakon samopriznanja. Sve mi je govorilo da se žene u menopauzi odbacuju ali u isto vrijeme ta misao postala mi je motiv postati autentičnija, više svoja, odmaknuti se od nevidljivog zida priznajući sebi ono što su svi vjerojatno mogli pogoditi", opisala je zvijezda filma "Diana" kako je izgledalo njeno prihvaćanje ulaska u ranu menopauzu.

Gwyneth Paltrow perimenopauzu dočekala je na vrijeme, poput većine žena, pa ipak je imala puno pitanja. Saznanja o promjenama u tijelu koja je sakupila olakšavaju joj i uljepšavaju razdoblje kada su žene zrele, samosvjesne, ostvarene i uz sve to, pune znatiželje i života.

Linker
27. travanj 2024 14:26