Progovorila je o traumatičnom iskustvu

 NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK
Traumatično iskustvo

Glumica progovorila o iskustvu spontanog pobačaja i pružila podršku brojnim ženama

Zvijezdu serije ‘Dead Ringers‘ krvava scena poroda na setu podsjetila je na strašan trenutak kada je bila trudna, a iz njenog tijela počela je istjecati krv, znak da više nema bebe - što je podijelila sa ženama svijeta.

Zvijezdu serije ‘Dead Ringers‘ krvava scena poroda na setu podsjetila je na strašan trenutak kada je bila trudna, a iz njenog tijela počela je istjecati krv, znak da više nema bebe - što je podijelila sa ženama svijeta.

Kad žene prolaze kroz najteže, najbolnije situacije poput pobačaja, često se zatvore u sebe nadajući se da će same sa sobom nekako pregrmjeti "taj" događaj i smoći snagu nastaviti dalje. A kada najgore prođe, "to" iskustvo zatvore u mentalnu ladicu i potisnu je duboko u sebe, trudeći se zaboraviti da se pobačaj ikada dogodio. No, engleska glumica Rachel Weisz izabrala je drugačiji put. Ponukana iskustvom sa seta Amazonove mini-serije "Dead Ringers" u kojoj tumači jednojajčane blizanke i ginekologinje Beverly i Elliot Mantle, posebnoj po tome što prikazuje realne scene uobičajene na klinikama za ženske bolesti i porodništvo, posegnula je za vlastitim iskustvom pobačaja i podijelila ga sa svijetom, piše The Independent. Dok su je voditelji Emily Maitlis i Jon Sopel slušali bez riječi, supruga Daniela Craiga progovorila je o tome na što ju je podsjetila scena poroda kada ju je snimala u emitiranoj potkraj travnja u prvoj epizodi serije.

Prikazuje glumica kako u ulozi ginekologinje vodi rodilju kroz porod i u ruke nježno prima njenu tek rođenu bebu. Prizor je šokantno realan, snimljen bez "holivudskog" uljepšavanja, a kako ne postoji porod bez krvi, i u sceni iz serije vidi se mnogo krvi.

Na upit o tome kako je doživjela "brutalno" snimanja poroda, s toliko krvi i prikaza ginekoloških zahvata, još "brutalnije" je odvratila: "Htjela bih vam nešto reći o jednom drugačijem ženskom iskustvu, bez drame ili pretjeranog isticanja. Žene su imale spontane pobačaje, ja sam imala spontani pobačaj, to izgleda tako da odjednom vidite krv kako izlazi iz vašeg tijela i na kraju sve je to samo dio ženskog iskustva života."

image

Rachel Weisz sa suprugom Danielom Craigom

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Dosad je Rachel Weisz vrlo rijetko progovarala o takvim intimnim temama, stoga su voditelji podcasta s iznenađenjem, ali i primjetnom empatijom slušali njene riječi. Bilo je jasno da, otkrivajući svoje traumatično iskustvo iz prošlosti, daje primjer ženama da sve neizrečeno, potisnuto, sve zbog čega se srame pred sobom ili pred drugima - treba jasno verbalizirati.

"Mislim da nismo navikli vidjeti bilo koju od tih nezgodnih stvari prikazanu kinematografski. Serija stoga otvara neke nove načine tumačenja fikcije", poentirala je potom glumica, prešutjevši kada se dogodio njen spontani pobačaj.

Kako je i sama majka dvoje djece, 16-godišnjeg sina Henryja dobila je s bivšim partnerom Darrenom Aronofskyjem dok je četverogodišnja kćer Grace rođena u braku s Danielom Craigom, jako dobro zna kako scena poroda iz serije izgleda u stvarnosti. Dirljivo je to da ju je prizor u kojem u ulozi liječnice dočekuje novi život, podsjetio na vlastiti bolni gubitak. Razgovor u podcastu potom je skrenuo prema pravu žene da odlučuje o vlastitom tijelu, a glumica se nije libila reći što misli o radikalizaciji Amerike, njenom pretvaranju u Gilead iz druge serije, Sluškinjina priča, i tamošnjim pro life aktivistima koji se zalažu za potpunu zabranu pobačaja i vjeruju u smrtnu kaznu za žene odluče li prekinuti trudnoću.

image

S bivšim partnerom, Darren Aronofskyjem, te sinom Henryjem u Veneciji 2006.

KHAYAT NICOLAS/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Djeca se moraju rađati, ali za njih pritom neće biti besplatne zdravstvene zaštite. Za djecu mlađu od pet godina nema ni besplatnog vrtića. Sada mi se svakim danom čini se da postoji sve više šansi da dijete u školi upucaju iz automatske puške. Netko si uzme pravo djetetu okončati život Ili vaša vlada može odlučiti da pojedini građani zaslužuju umrijeti. Ali na samom početku priče, na početku života, ženama ne daju pravo izbora. Pitam se kako sve to racionalizirati?" rekla je zvijezda serije koja ruši predrasude prikazujući porod i ginekološke zahvate, onakve kakvi doista jesu.

Treba dodati da je riječ o televizijskoj adaptaciji psihološkog trilera Davida Cronenberga iz 1988. "Dead Ringers" u kojem ulogu blizanaca ginekologa tumači Jeremy Irons. Film je nadahnula stvarna priča iz 70-ih godina prošlog stoljeća, o Stewartu i Cyrilu Marcusu čija su beživotna tijela pronađena u stanu koji su dijelili u New Yorku, zatrpanom ostacima svih mogućih opijata, piše The New York Times. Bizarni slučaj pretočen je u esej, u sklopu zbirke "The secret parts of fortune" američkog književnika Rona Rosenbauma.

image

Glumica s autorskim timom serije ‘Dead ringers‘, scenaristicom Alice Birch, redateljem Seanom Durkinom i producenticom Stacey Wilson Hunt

TODD WILLIAMSON/JANUARYIMAGES/SHUTTERSTOCK

Esej je, pak, poslužio Davidu Cronenbergu kao poticaj za stvaranje jednog od najpoznatijih horora ikada, "Dead Ringers". Gotovo pet desetljeća kasnije, scenaristica istoimene serije, Alice Birch, uloge jednojajčanih blizanaca prilagodila je ženi, a serija spretno objedinjuje dva filmska (televizijska) žanra, triler i horor. Naime, kako scene iz ginekološke klinike i rađaonice odmiču, otkriva se da je osoba kojoj rodilje povjeravaju život, zapravo vrlo opasna. O kojoj se blizanki radi, je li je to Beverly ili Elliot, ili su dijabolične obje, svaka na svoj način, otkrit će Amazonova serija i maestralna Rachel Weisz.

Linker
26. travanj 2024 01:51