SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Veliko priznanje

Emilia Clarke i njezina majka dobile su počasno odličje britanske monarhije, sada imaju titulu MBE

Zvijezda serije "Igre prijestolja" s majkom Jenny osnovala je SameYou, dobrotvornu udrugu za pomoć svima koji su pretrpjeli ozljedu mozga nakon što je glumica sama preživjela čak dva krvarenja u mozgu.

Zvijezda serije "Igre prijestolja" s majkom Jenny osnovala je SameYou, dobrotvornu udrugu za pomoć svima koji su pretrpjeli ozljedu mozga nakon što je glumica sama preživjela čak dva krvarenja u mozgu.

Britanska glumica Emilia Clarke dobila je titulu MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) zajedno sa svojom majkom Jenny za njihov rad na osnivanju dobrotvorne organizacije za ozljede mozga. Riječ je o viteškom odlikovanju koje britanska monarhija dodjeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitarni rad te javno, vojno ili civilno djelovanje. Pripada najnižoj razini odlikovanja, a osim MBE-a, također postoje i nešto prestižnije razine odlikovanja poput OBE (Officer of the Order of the British Empire) i CBE (Commander of the Order of the British Empire).

image

Emilia Clarke i njezina majka Jenny odličje su primile u dvorcu Windsor

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Zvijezda koja se proslavila ulogom u seriji "Igre prijestolja" bila je vidno uzbuđena kada je primila nagradu od princa Williama u dvorcu Windsor, a razlog ovog prestižnog priznanja je taj što su Clarke i njezina majka osnovale SameYou, dobrotvornu udrugu za pomoć svima koji su pretrpjeli ozljedu mozga nakon što je glumica sama preživjela čak dva krvarenja u mozgu.


Engleska glumica dva puta je zbog dijagnoze aneurizme bazilarne arterije završila na kirurškom stolu, a u više navrata govorila je o svom po život opasnom iskustvu zbog kojeg, kako kaže, danas mnogo više cijeni svaki novi dan.

"Usred vježbanja u teretani osjetila sam strašnu bol u glavi i srušila se na koljena. Kolege su me odmah odvezle na hitnu, istog dana sam operirana, a nakon operacije doživjela sam privremenu afaziju. Neko vrijeme nisam mogla govoriti zbog čega sam bila očajna, jer sam mislila da mi je karijera gotova te da više nikad neću glumiti", priznala je Clarke.

image
JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

U najtežim trenucima poželjela je da je više nema, a najveća podrška bila joj je upravo majka Jenny koja ju je uvjerila da će sve biti dobro.

"Stanje se zakompliciralo, a liječnici su mojoj majci dali do znanja da ako se uspijem izvući potencijalna oštećenja mozga mogu biti znatna. S obzirom na to koliki dio svog mozga ne mogu više koristiti, čudesno je što uopće mogu govoriti i živjeti potpuno normalno bez ikakvih posljedica", dodala je glumica.

Linker
26. travanj 2024 13:12