Odlazi li?

Elon Musk: ‘Otići ću s čela Twittera čim nađem nekog dovoljno ludog za ovaj posao‘

Ulagači u njegovu drugu komapniju zabrinuti su zbog Muskove opsjednutosti tom društvenom mrežom.

Nakon što je svoj posao direktora Twittera stavio na razmatranje putem ankete, Elon Musk je suočen s odlukom većine odlučio što će napraviti. Dovitljivi milijarder prokomentirao je javno "glasanje" po kojem je čak 57,5 posto glasača za to da mora odstupiti.

"Povući ću se s mjesta generalnog izvršnog direktora čim nađem nekog dovoljno ludog da preuzme taj posao! Nakon toga, vodit ću samo ekipe za softver i servere", napisao je Musk na Twitteru.

Kaotično preuzimanje Twittera odvilo se u listopadu ove godine, kada je Elon Musk za 44 milijarde dolara postao vlasnik te društvene mreže. Nakon što je došao, u toj su kompaniji uslijedili bjesomučni otkazi i hektična pravila "slobodnog govora". Zatim su neki ulagači postavili pitanje nije li novi vlasnik previše raspršen da bi mogao dobro voditi svoju kompaniju koja proizvodi električna vozila Tesla Inc, u kojoj je osobno zadužen za proizvodnu i inženjering.

Stoga je Musk na svom Twitter profilu organizirao neformalni referendum, odnosno anketu, u kojoj je sudjelovalo više od 17 milijuna ispitanika. Konačni rezultati pokazali su da je 57.5 posto za te 42.5 posto protiv Muskova odlaska. "Trebam li otići s čela Twittera?", glasilo je njegovo pitanje.

Ovo je prvi put da Musk spominje mogućnost odlaska s čela kompanije, iako nije potvrdio hoće li se to dogoditi, kada te tko bi mogao biti njegov nasljednik.

Posljednja kontroverza koju je Musk priredio na toj društvenoj mreži je gašenje Twitter računa brojnim novinarima, zbog njihova izvještavanja o njemu.

image

Musk se nije jasno izjasnio o svom odlasku s čela Twittera

OLIVIER DOULIERY AFP

Posljednjih dana Musk je nadgledao obustavu, a potom i ponovnu aktivaciju brojnih novinarskih računa zbog njihovog izvještavanja o njemu nakon obustave Twitter računa @ElonJet, koji je koristio javno dostupne podatke za automatsko praćenje Muskovog privatnog zrakoplova, račun za koji je ranije rekao da ga neće ukloniti zbog svojih uvjerenja o slobodi govora.

Prethodno tome smijenio je cijeli upravni odbor, raspustio povjereničko i sigurnosno vijeće i donio niz kontroverznih odluka o moderiranju, uključujući dopuštanje nekih suspendiranih računa poput onih repera Kanyea Westa i Donalda Trumpa da se vrate na stranicu.

U međuvremenu je West, poznat i kao Ye, ponovno suspendiran zbog antisemitskih izjava, dok bivši američki predsjednik još uvijek tvita sa svog računa. No iako brojna negodovanja korisnika Twittera možda nije poslušao, ona koja dolaze s Wall Streeta možda i upale. Naime, posljednjih tjedana s njujorške burze sve su glasnija upozorenja da bi se vlasnik Tesle Inc. trebao povući s čela Twittera, a zabrinutost su izrazili i ljudi s vrha Tesle, jer po njima Muskova preokupiranost Twitterom priječi ga da ispravno vodi proizvodnju električnih vozila.

Linker
20. travanj 2024 03:41