LASKAVA TITULA

Dua Lipa imenovana počasnom veleposlenicom Republike Kosovo

Britanska pjevačica kosovskih korijena je trostruka dobitnica Grammyja. Albanci su iznimno ponosni na njezin međunarodni uspjeh.

Pop pjevačica Dua Lipa dobila je titulu počasne veleposlanice Republike Kosovo. Vijest je objavila na društvenim mrežama, jednako kao i kosovska predsjednica Vjosa Osmani na Instagramu.

Ova 26-godišnjakinja, rođena u Londonu u obitelji imigranata iz bivše Jugoslavije, već godinama niže glazbene uspjehe.

Ispod fotografija sa ceremonije, pjevačica je poručila: "Čast mi je i privilegija predstavljati svoju zemlju u cijelom svijetu i nastaviti svoj rad na globalnoj razini kako bismo dokazali da ostavljamo svoj trag i činimo razliku. Mladi Kosova zaslužuju pravo na liberalizaciju viznog režima, slobodu putovanja i velike snove.”

Predsjednica je također podijelila fotografije putem Instagrama. Prema Billboardu, predsjednica je odala i priznanje Lipinom ocu, Dukagjinu Lipi, bivšem glazbeniku koji je postao glazbeni producent i promotor. Otac i kći Lipa trenutno su na trećem izdanju festivala Sunny Hill, koji je pokrenut u glavnom gradu Prištine 2018. (Izdanja 2020. i 2021. otkazana su zbog pandemije koronavirusa.)

Početkom godine bilo je malo napetosti kada se činilo da bi se festival, koji može privući i do 15.000 ljudi dnevno, mogao preseliti u susjednu Albaniju, ali umjesto toga, obje su strane razradile briljantnu strategiju - zašto ne održati dva festivala? Festival u Prištini trajao je od 4. do 7. kolovoza, a drugi dio održat će se u Tirani u Albaniji od 26. do 28. kolovoza.

Linker
21. travanj 2024 06:22