Donald Glover

 GETTY IMAGES
Feljton

Donald Glover: Umjetnik renesansne širine - i samouki farmer

Američki glumac, najpoznatiji po ulozi Marksa iz serijala "Atlanta" te kao reper koji nastupa pod imenom Childish Gambino, dokazao se u svim područjima show businessa, ali i kao poljoprivrednik i pčelar na svojoj farmi u Kaliforniji - gdje je nastala njegova nova crna komedija "Swarm".

Američki glumac, najpoznatiji po ulozi Marksa iz serijala "Atlanta" te kao reper koji nastupa pod imenom Childish Gambino, dokazao se u svim područjima show businessa, ali i kao poljoprivrednik i pčelar na svojoj farmi u Kaliforniji - gdje je nastala njegova nova crna komedija "Swarm".

Glumac, scenarist, redatelj, glazbenik, dobitnik Emmyja, Zlatnog globusa i Grammyja, uz to i rap zvijezda... Donald Glover (39) umjetnik je gotovo renesansne širine. A on bi dodao i da to nije sve, jer je isto tako samouki farmer koji na svom imanju u Kaliforniji uzgaja voće i povrće, drži krave i ima košnice s pčelama.

Najpoznatiji je kao Earn Marks iz serijala "Atlanta", koji je sam osmislio, napisao scenarij i režirao neke epizode, kao scenarist je surađivao na serijalu "Televizijska posla", glumio krijumčara i kockara Landa Calrissiana u filmu "Solo: Priča iz Ratova zvijezda" te dobio i svoju akcijsku lutku, posudio glas Simbi u filmu "Kralj lavova" iz 2019. Snimio je film "Guava Island" s Rihannom, a pod imenom Childish Gambino objavio četiri rap albuma te održao pet velikih turneja s rasprodanim koncertima diljem Sjeverne Amerike i Europe. Najveći mu je hit "This Is America" iz 2018., za koji je dobio Grammy za pjesmu godine, za najbolju rap izvedbu i najbolji video, a kad je osvojio sve te nagrade, objavio je da će umiroviti svoj glazbeni alter ego i posvetiti se samo filmu i televiziji.

image

SPot za pjesmu "This Is America" imao je 12,9 milijuna pregleda u samo 24 sata

RUBA/BACKGRID UK/PROFIMEDIA RUBA/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Ovih dana na streaming servisu Amazon Prime može se gledati njegov novi serijal "Swarm" - crna komedija s elementima horora o djevojci čija opsesija rap zvijezdom poprima zlokobne razmjere. S odličnom Dominique Fishback u glavnoj ulozi, serijal u kojem glume i Paris Jackson, kći preminulog kralja popa Michaela Jacksona, te glazbena zvijezda Billie Eilish puna je neočekivanih obrata. Sam Glover se u njoj ne pojavljuje, ali je sporednu ulogu repera Cachéa dodijelio mlađem bratu Stephenu Gloveru, koji mu je od početka karijere kreativni partner kao scenarist, redatelj i glumac.

Donald Glover rođen je u zrakoplovnoj bazi Edwards u Teksasu, gdje mu je otac tada radio, ali su se kasnije preselili u Georgiju, pa je odrastao u Stone Mountainu nedaleko od Atlante, gradiću koji je ime dobio po obližnjoj, nekoliko metara visokoj stijeni s urezanim reljefima junaka Konfederacije. Gloverovi su bili jedini Afroamerikanci među dobrostojećim bjelačkim obiteljima. Njegov otac Donald Glover Sr. radio je u poštanskoj službi, majka Beverly Smith u vrtiću, a uz Donalda, kojeg su svi zvali Bino, i mlađeg Stephena udomljavali su i nezbrinutu djecu, pa je u njihovoj kući uvijek bilo živo. A ponekad i jako tužno.

"Vidio sam i doživio mnogo toga, od djece koja su umirala od AIDS-a, koje su biološki roditelji zlostavljali ili su bili ubijeni... - otkrio je jednom Glover, koji je u djetinjstvu imao nezahvalnu ulogu starijeg brata i zaštitnika svoj posvojenoj braći i sestrama, što bi u njihovoj kući živjeli dok ne bi pronašli stalni dom".

image

Blizak je s majkom Beverly Glover

CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEW CHRISTOPHER PETERSON/SPLASHNEW

A kako su roditelji bili Jehovini svjedoci, koji su vjerovali da vrag upravlja životom na ovom svijetu, da će Isus spasiti duše samo 144 tisuće posvećenih kršćana te da je svijet na rubu Armagedona, posljednje bitke između dobra i zla, djecu su odgajali u strogom kršćanskom duhu. U njihovoj kući nisu se slavili rođendani, morali su se konzervativno odijevati, a vrijeme koje su mogli provesti pred televizorom bilo im je ograničeno na minimum.

"Nije ni čudno što sam opsjednut televizijom kad je kao dječak nisam imao. Majka nam je dopuštala samo da gledamo filmove o rasizmu i borbi za crnačka prava, zbog kojih noćima od straha nisam mogao spavati. Otac bi ponekad popustio, pa nam je dao crtiće o Zekoslavu Mrkvi, začudo i filmove Billa Murraya te dokumentarce o divljim životinjama, ali i o odnosima bijelaca i crnaca u Americi" - objasnio je.

image
GREGG DEGUIRE FILMMAGIC

Donald i Stephen bi ponekad kriomice na kasetofonu snimali zvuk serijala "Simpsonovi", pa bi to navečer tiho slušali. No, iako konzervativni i strogi, roditelji nisu bili bezdušni - imali su sluha za neke želje svoje djece. Kad im je nakon srednje škole Donald rekao da se kani upisati u dramsku školu Tisch pri Sveučilištu New York, nisu imali ništa protiv.

Još tijekom studija pisao je skečeve i glumio u studentskoj družini Derrick Comedy, s kojom je snimio i dugometražni film "Mystery Team", prikazan na festivalu Sundance, a uz to je pomalo i repao te na internetu objavljivao svoje prve glazbene uratke - kojih se, doduše, poslije odrekao. Već tada dovoljno samouvjeren u svoje sposobnosti, napisao je nekoliko scenarija i poslao ih televizijskoj kući NBC. I 2006., kad su mu bile 23 godine, dobio je angažman, ne doduše da radi na snimanju tih scenarija, nego da se pridruži scenarističkoj ekipi serijala "Televizijska posla" koju je stvorila Tina Fey i u njoj imala glavnu ulogu.

"Poslije sam se pitao jesu li me zaposlili samo zbog toga što sam crnac", priznao je Donald Glover te dodao kako mu je Tina Fey to većim dijelom potvrdila. U to je doba, naime, postojao pritisak da se na televizijama zaposli određen broj tamnoputih scenarista, glumaca i redatelja, NBC je čak osnovao i odjel zadužen da se to provede u djelo, za što je dobiven i pozamašan budžet.

"Donald je jako talentiran. Već se tada vidjelo da će postati zvijezda, nije samo bilo jasno koliko velika. A uz to smo ga zahvaljujući financijskoj injekciji iz fonda za rasnu raznovrsnost praktički dobili besplatno. Bila je to win-win situacija", objasnila je Tina Fey, poslije jedna od njegovih najvećih obožavateljica.Glover je na početku pisao dijaloge za smetenog, sramežljivog bijelog portira na ulazu u televizijsku kuću u kojoj se zbiva radnja serijala, a ne za Tracyja Morgana, njenu najveću crnu zvijezdu. "Portir je u New York došao iz Georgije, pa sam se lako identificirao s tim likom", priznao je Glover, koji je kasnije počeo pisati scene i za Morgana, a ovaj je poslije rekao da je upravo on zaslužan za to što je dobio dvije nagrade Emmy.

image

Nova serija Swarm (2023).

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

Nakon što je tri godine brusio zanat u serijalu "Televizijska posla" u kojem je povremeno uskakao i u male glumačke role, Glover je dao otkaz i šest dana poslije već imao novi posao - dobio je ulogu propalog sportaša u serijalu "Klub otpisanih".

"Već nakon prve sezone shvatio sam da je on najveća zvijezda i bio pomalo kivan što svi njega ističu kao najzaslužnijeg za uspjeh ‘Kluba otpisanih‘. Jako sam narcisoidna osoba, pa mi to nije lako reći, no Donald je mnogo talentiraniji od mene", priznao je poslije tvorac serijala Dan Harmon. Magazin Time proglasio je pak Glovera jednim od osam televizijskih zvijezda koje glumu uzdižu do razine umjetnosti.

Tih se godina Donald Glover počeo dokazivati u svijetu glazbe. Nakon početničkih pokušaja koje bi najradije zaboravio, 2011. je objavio "Camp", svoj prvi pravi album pod pseudonimom Childish Gambino. Iako su mnogi u tom imenu tražili, pa i našli različita tumačenja, istina je puno prozaičnija - Glover je priznao da ga je stvorio uz pomoć besplatne internetske aplikacije Wu Tang, koja generira imena za rap izvođače.

Bilo kako bilo, do 2013. je uz stalni angažman u "Klubu otpisanih" te gostovanja u humorističnim televizijskim emisijama stigao objaviti i drugi, još uspješniji album "Because The Internet" i krenuti na veliku turneju, na kojoj je na veliko veselje ženske publike najčešće nastupao gol do pasa. Uslijedio je još jedan album, "Awaken, My Love" 2016., nesumnjivo nadahnut i velikim promjenama u njegovom privatnom životu. Osim što je te godine počeo snimati vlastiti televizijski serijal "Atlanta", u kojem je i glumio glavnog junaka Earna Marksa, propalog studenta s Princetona koji se probija kroz život i želi vratiti naklonost svoje bivše djevojke, majke njegove kćeri, Glover je i u stvarnom životu postao otac.

image

Reper je otac trojice sinova, a s partnericom je od 2015. godine

THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D

Od 2015. je u vezi sa šest godina mlađom Michelle White, koja je 2016. rodila sina Legenda. Dvije godine kasnije dobili su još jednog sina, Drakea, a prije tri godine i trećeg. Njega su po Gloverovom ocu, koji je preminuo nekoliko tjedana ranije, nazvali Donald.U međuvremenu je nizao jedan profesionalni uspjeh za drugim, a s njima i sve bolju zaradu, pa se njegovo bogatstvo danas procjenjuje na 40 milijuna dolara.

Nakon "Atlante" i uloge Marksa, za koju je dobio Zlatni globus te bio uvršten na popis sto najutjecajnijih osoba na svijetu, glumio je i u kino-hitu "Marsovac" s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Od njega je, kaže, mnogo naučio, ne samo o glumi nego i o odnosu prema medijima, za koje na konferencijama za novinare uvijek ima spremnu neku anegdotu, najčešće o životinjama. "To uvijek pali, čini se", priznao je. Glumio je i u franšizi "Ratovi zvijezda", snimio film "Guava Island" s Rihannom, o mladom glazbeniku koji želi organizirati festival i tako barem na jedan dan donijeti sreću ugnjetavanim žiteljima otoka u Karibima...

Osnovao je i producentsku kuću Gilga te joj dao ime po Gilgamešu, junaku iz mezopotamijskog epa, koji je naljutio bogove. Za nju je, u suradnji sa streaming servisom Amazon Primeom, kreirao novi serijal "Swarm", koji posljednjih tjedana dobiva mnogo pohvala kritičara, a uz to priprema i niz novih projekata.

A uz toliko profesionalnih obaveza Glover stigne uživati u obiteljskom životu - mada priznaje da je za brigu o djeci najodgovornija njegova Michelle.

"Ona je preuzela lavovski dio posla i uz to ima razumijevanja za sve moje mušice i ludosti, a njih nije malo", priznao je Glover u jednoj od rijetkih izjava u kojima otkriva pojedinosti iz svog privatnog života. Otkrio je i još nešto, da bi želio i četvrto dijete, želja mu je djevojčica, no kako se za to ipak nešto pita i Michelle, a njoj su tri trudnoće sasvim dovoljne za cijeli život, par razmišlja o posvojenju.

image

Donald Glover i partnerica Michelle White

HUNTER ABRAMS/SHUTTERSTOCK EDI HUNTER ABRAMS/SHUTTERSTOCK EDI

Zna se i da Gloverovi imaju veliku kuću u Atlanti, u ekskluzivnoj četvrti Inman Park, u blizini kulturnog centra bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, te stan u New Yorku, no najveći dio godine s obitelji ipak provodi na svom imanju u dolini planine Topatopa u okrugu Ventura u Californiji, nedaleko od živopisnog mjestašca Ojai.

Njegovi sinovi tamo odrastaju okruženi prirodom, daleko od gradske vreve i svih opasnosti koje u današnje vrijeme vrebaju u velikim urbanim središtima. Uz pomoć susjeda i farmera kojeg je zaposlio na svom imanju Glover tamo uzgaja avokado, drži krave od kojih dobiva mlijeko, sve moguće povrće i svoje najdraže voće - tangelo, nastalo križanjem mandarine i pomela, koje odlično uspijeva u toploj kalifornijskoj klimi.

Tako može na miru raditi na svojim sljedećim projektima. U posljednje vrijeme je, naime, najviše zaokupljen novim serijalom koji se temelji na filmu "Gospodin i gospođa Smith" s Angelinom Jolie i Bradom Pittom u glavnim ulogama. Televizijski serijal stvara s britanskom glumicom i scenaristicom Phoebe Waller-Bridge, s kojom je u njoj trebao i glumiti, no ona je na kraju odustala od toga, pa će umjesto nje uskočiti Maya Erskine, dok će Britanka ostati u serijalu kao scenaristica.

"Nije se dogodilo ništa drastično, nego Donald i ja imamo različite ideje o tome kako tumačiti lik gospođe Smith. No, užitak je raditi s njim, pa zajedno i dalje pišemo scenarij za serijal. On je naprosto sjajan tip", kaže Phoebe Waller-Bridge.

Linker
27. travanj 2024 09:08