Rat donacijama

Dok se njegova bivša žena nosi s drugim razvodom, milijarder uživa s novom djevojkom

Bivši supružnici natječu se darujući milijarde, zasad vodi Bezos koji se posvetio sprečavanju posljedica klimatskih promjena, ali ni najbogatija američka spisateljica nije bez aduta.

Isti dan kada je milijarderka MacKenzie Scott objavila da se razvodi od Dana Jewetta, učitelja u kojem je potražila utjehu poslije raspada braka s Jeffom Bezosom, osnivač Amazona i tehnološki mogul izveo je svoju djevojku Lauren Sánchez na ručak u okupljalište slavnih, restoran Nobu u Malibuu.

Bili su dobro raspoloženi, čini se da ih vijest o propasti braka američke spisateljice i filantropkinje nije ozlovoljila, piše People. Nije poznato je li milijarder nazvao bivšu suprugu i izrazio joj podršku, no kako god bilo, ovih dana više je zaokupljen svojim ekološkim projektom Bezos Earth Fund. Najbogatiji čovjek na svijetu predstavio je, naime, poseban fond kojim će pomagati znanstvenike, klimatologe i ekološke aktiviste u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.

image

Bivši supružnici s nekadašnjim američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, 2016.

CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Još je prošle godine najavio kako će za svoj klimatski ‘task force‘ izdvojiti 10 milijardi dolara. U skladu s tim, s odabranicom je nedavno posjetio Kolumbiju kako bi na licu mjesta doznao koliko se hektara kišnih šuma krči i pokušao pomoći u rješavanju problema.

Za to vrijeme njegova bivša supruga posvetila se pomaganju 286 organizacija koje se bave umjetnošću, obrazovanjem i borbom protiv rasne nejednakosti: najprije je izdvojila četiri milijarde dolara, a potom je humanitarnim organizacijama sa svog popisa poklonila još 2,7 milijardi dolara. Sveukupno je darovala oko 7 milijuna dolara - ostalo joj je dovoljno, prema magazinu Forbes, bogatstvo joj se kreće oko 43, 6 milijardi dolara.

image

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Donedavno je ona bila jedan od najvećih donatora, ako ne i najveći donator dobrotvornim organizacijama. Onda se u humanitarni rad uključio i njezin bivši suprug. Klimatski aktivisti sada hvale Bezosovu darežljivost, znanstvenici još i više jer im novac tehnološkog mogula omogućava rad koji je značajan na razini cijeloog planeta. Ukratko, pretekao ju je u neobjavljenom ‘ratu‘ tko će više darovati.

MacKenzie Scott morat će pronaći novo područje djelovanja. Filantropija će joj, zacijelo, opet pomoći izdignuti se iznad novog bračnog brodoloma i dostojanstveno nastaviti dalje.

Linker
24. travanj 2024 16:53