susret pogledima

‘Dnevnik jedne ljubavi‘: 50 godina neponovljive ljubavne priče Josipe Lisac i Karla Metikoša

Album ‘Dnevnik jedne ljubavi‘ posveta je ljubavnoj vezi, glazbeni zapis emocija koje proživljavamo dok čeznemo za ljubavlju, kada se zaljubljujemo, kada volimo, kada veza doživljava padove... To je i intimna priča legendarnog para naše glazbene scene.

"Jedna mladost, jedan svijet nade, raste tiho u srcu tvom, drugi za te ovaj svijet grade, s malo prave istine u tom..." Tko bi rekao da su ovi moćni stihovi pjesme "O jednoj mladosti" u neponovljivoj izvedbi Josipe Lisac s nama već pola stoljeća. Prije točno pedeset godina, 28. veljače 1973. godine, naime, Jugoton je objavio "Dnevnik jedne ljubavi", Josipin prvi album za koji su glazbu i tekstove napisali njezin Karlo Metikoš i Ivica Krajač.

image

Album Dnevnik jedne ljubavi objavljen je prije točno 50 godina

Intimna priča

Okruglu godišnjicu najslavnijeg i po mnogima najboljeg konceptualnog albuma hrvatske glazbe koji je odavno postao klasik, Josipa Lisac odlučila je obilježiti nastupima u Lisinskom. Prvi koncert održan prije tjedan dana pred ispunjenom dvoranom pružio je publici nezaboravan doživljaj, no zbog zdravstvenih teškoća pjevačica je datum drugog koncerta bila prisiljena pomaknuti. Novi je datum 27. svibnja.

Zasluženo ovjenčan nagradama i pohvalama, album "Dnevnik jedne ljubavi" doista i je posveta ljubavnoj vezi, glazbeni zapis emocija koje proživljavamo dok čeznemo za ljubavlju, kada se zaljubljujemo, kada zrelo volimo, ali i kada veza doživljava padove... To je i intimna priča tada dvadesetogodišnje Josipe i deset godina starijeg Karla Metikoša, koji je već bio glazbena zvijezda i pod imenom Matt Collins žario i palio i po zapadnom tržištu.

image
GLORIA ARHIVA

Susret pogledima

Njih dvoje upoznali su se dvije godine ranije, a kako je Josipa opisala, za početak veze koja je trajala dvadeset godina dovoljan je bio susret pogledima. Karlo je odmah uvidio da je Josipin glas nešto posebno, pa su ubrzo odlučili napraviti pjesme koje će se razlikovati od onoga što je Josipa do tada radila. Osim životne ljubavi, Josipa je postala i Karlova muza i od tada je pisao samo za nju.

image

S prošlotjednog koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Energija koja traje

U mjesecima stvaranja "Dnevnika" Josipa nije mogla "otjerati" Karla od klavira, a rezultat tog rada bila je jedinstvena cjelina s kompozicijama, tekstovima i aranžmanima kakvih na sceni tada nije bilo. U pjesme "Sreća", "Srela sam se s njim", "Ležaj od suza" i druge cijela je ekipa uložila svoj maksimum, a ta se energija može osjetiti i danas. Snaga albuma nastavila se pokazivati u sljedećim godinama i vrijeme je nije oslabilo. Reizdanje je objavljeno 2009., a u povodu pola stoljeća sada je pripremljeno i ekskluzivno limitirano izdanje na vinilu.

image

Josipa Lisac "Dnevniku jedne ljubavi" upisuje nova značenja

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Zanimljivo je da se Josipi isprva naziv albuma, inače ideja Ivice Krajača, nije svidio. Bio joj je "mlak", ona je bila mlada i htjela je nešto "drukčije, snažnije". Tek je poslije, izjavila je, uvidjela koliko je to bilo divno.

Zajedno su Josipa i Karlo ostali sve do njegove iznenadne i prerane smrti, u prosincu 1991. godine. Od tada Josipa svake godine svojoj životnoj ljubavi posvećuje posebne koncerte. I dopisuje nova značenja "Dnevniku..."

Linker
09. travanj 2024 17:35