zbogom make upu?

Djevojka koja na izboru neće nositi šminku podijelila hrvatske misice: ‘To je marketinški trik‘

Nakon vijesti da je u finale izbora za Miss Engleske ušla djevojka koja neće nositi make up, provjerili smo što o tome misle hrvatske misice.

Studentica politologije, 20-godišnja Melisa Raouf, ušla je u finale izbora za Miss Engleske, ali i u povijest kao prva djevojka u 94 godine tog natjecanja koja neće nositi šminku.

Priznala je da je bila iznenađena kada je izborila mjesto u finalu Miss Engleske i dodala da joj je cilj "eliminirati toksični narativ oko šminke i društvenih mreža".

"To mi je važno jer mi se čini da žene svih dobnih skupina nose šminku zato što osjećaju pritisak da moraju. Kad sam počela nositi šminku u mladosti, nisam se osjećala ugodno u svojoj koži. Mislila sam da ne ispunjavam standarde ljepote", rekla je.

Provjerili smo što o njenom potezu misle hrvatske pobjednice na izboru za Miss Universe.

Ivana Delač, koja je na tom izboru pobijedila 2003. godine, a danas je direktorica odnosa s javnošću u direkciji izbora, naglašava da izbor za Miss Universe u proteklih nekoliko godina organizira i photoshooting djevojaka bez šminke kako bi se poslala poruka mladim djevojkama da je prirodna ljepota najljepša.

image

Ivana Delač

PRESS

"Međutim, samo natjecanje zbog televizijske produkcije, fotografija koje obilaze svijet i spektakularnog izbora zahtijeva i glamurozan make-up. Biti manekenka je nešto posve drugo, te djevojke dolaze na castinge bez šminke, no Miss kao predstavnica odnosno ambasadorica svoje zemlje uvijek treba biti dotjerana", pojašnjava.

Ističe da ne postoji opcija na Miss World ili na Miss Universe, koja su dva najveća i najvažnija izbora ljepote na svijetu, da djevojke u finalu na scenu izađu bez make-upa.

"Tu možemo govoriti i o brojnim sponzorima za dekorativnu kozmetiku koji su dio marketinške priče svake od finalistica jer se uistinu radi o velikom projektu. Djevojke s Miss Universe rijetko i na društvenim mrežama možete vidjeti nenašminkane zbog brojnih poslovnih obaveza, snimanja. Osobno tijekom dana nisam našminkana, no kad sam bila missica rijetko sam iz kuće izlazila nesređena, a tako je i danas", otkriva nam Ivana.

Hrvatske pobjednice na izboru za Miss Universe imaju različita mišljenja o ovom potezu. Dok neke vjeruju da je Melisin potez zaista promovira no make up look, druge vjeruju da nije odmogao Melisi da se istakne.

"Uvjerena sam da je marketinški trik ne bi li djevojka bila primijećena i prije samog natjecanja. No, priču ne doživljavam nužno negativnom, vidim je kao simpatičan način privlačenja pažnje", ističe Ivana Mišura Vlaović, koja je na izboru za Miss Universe Hrvatske pobijedila 2014.

image

Ivana Mišura Vlaović

PRESS

Da se ona danas natječe, vjeruje da bi se ipak šminkala.

"Smatram kako šminka omogućava isticanje posebnosti ženskog lica", ističe.

S njom se oko Melisina poteza slaže i Mia Rkman, Miss Universe 2019. godine.

image

Mia Rkman

PRESS

"Podržavam njezinu odluku, ali mislim da je ovo samo marketinški trik. Šminkanje ne bih nazvala tjeranjem osobe da prekrije lice. Svaka osoba sebe vidi, voli i prihvaća na drugačiji način. Za nekoga je šminkanje način izražavanja, to ne znači da nema samopouzdanja. Osobno nisam nikad osjetila pritisak društva kada je u pitanju šminkanje, netko sebe više voli sa šminkom, a netko bez nje, sve je stvar osobnog izbora", ističe.

S druge strane, Sarah Ćosić, koja je bila Miss Universe 2009. godine podržava Melisin potez.

"Bio marketinški trik ili ne, smatram da je odličan trenutak za ovako hrabar potez. Svi smo lagano zasićeni trendom pretjeranog forsiranja savršenog izgleda, cure su počele sve sličiti jedna na drugu i izgubile su vlastitu osobnost. Nadam se da se tom trendu bliži kraj", naglašava.

image

Sarah Ćosić

PRESS

"Iako nije lako biti pred jakim svjetlima reflektora bez šminke, ukoliko bi Direkcija to od mene tražila, svakako bih. Privatno se jako malo šminkam, a u toj situaciji bi svakako sve bile u istom škripcu. Uostalom, lijepa cura je lijepa i s i bez šminke", dodaje.

Mia pak naglašava da bi se bez problema natjecala bez šminke.

"S obzirom na to da sam većinu vremena bez šminke, ne bih imala problema s natjecanjem bez iste. Osim vanjskog izgleda, samopouzdanje, osobnost, stav i elokventnost su neki od čimbenika koji čine izbor ljepote, a žena koja voli sebe je najljepša žena", zaključuje.

Linker
15. travanj 2024 05:36