Živi po svom

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Američka glumica u novoj autobiografiji piše o svojim filmovima i vezama sa slavnim muškarcima te o bratu Randyju koji se od djetinjstva bori s psihičkim problemima, a tek mu se sada iskreno posvetila. Izvrstan feljton donosi vam magazin Gloria.

Američka glumica Diane Keaton (74) snimila je mnoge sjajne filmove, od Coppolina “Kuma” i “Annie Hall” Woodyja Allena, do hitova kao što su “Mladenkin otac”, “Klub prvih žena” i “Something’s Gotta Give”. Postala je i svojevrsna modna ikona te bila u vezi sa slavim muškarcima kao što su Warren Beatty i Al Pacino. Posvojila je i dvoje djece te napisala dvije autobiografske knjige. Ali novi memoari, objavljeni u veljači i trenutačno visoko na listi najprodavanijih, ne bave se isključivo njome. Knjigu pod naslovom “Brat & sestra” u cijelosti je posvetila svojem tri godine mlađem bratu Randyju koji je, kako je napisala, “proživio život s onu stranu normalnoga i nikad nije našao svoje mjesto”, boreći se s bipolarnim poremećajem i drugim psihičkim problemima, alkoholizmom i nasilnim nagonima, a napisala ju je u hrabrom pokušaju da shvati zašto je do toga došlo, da “istraži zagonetku koju on predstavlja”.


Poticaj na pisanje

U doba kad su Diane, njezine dvije sestre i brat odrastali u južnoj Kaliforniji, u lijepoj kući s dvorištem, u naizgled idiličnoj obitelji uz oca Jacka koji je radio kao inženjer i majku kućanicu Dorothy, o duševnim se bolestima govorilo znatno manjeg nego danas i nitko nije znao kako pomoći Randyju. Tako je Diane na pisanje knjige djelomično potaknuo i osjećaj što bratu nikad nije pružila dovoljno pozornosti i ljubavi i što nije imala razumijevanja za njega.

“Kad smo bili mladi, Randyja sam godinama doživljavala kao neobjašnjivo breme. Bio mi je smetnja, bojao se svega i neprestano je cmizdrio. S vremenom sam ga, kako je moj život postajao sve ispunjeniji, a njegov sve manji i teži, počela izbjegavati”, piše Diane u knjizi.

Father, Diane Keaton and Mother during
Ron Galella Collection via Getty

Randy je kao mlad čovjek bio osjećajan i kreativan, pisao je pjesme i radio kolaže, ali rano je počeo pokazivati i znakove psihičkih problema: čudnovato se ponašao, bježao od ljudi i razvio niz strahova. Iz Randyjevih pisama i pjesama koje Diane citira u knjizi očito je da se mladić posebno bojao oca, jer je imao osjećaj da nije ispunio njegova očekivanja i da nije pravi muškarac prema njegovim strogim mjerilima.


Zastrašujuće maštarije

S vremenom su simptomi duševne bolesti postajali sve naglašeniji, a Randy se sasvim povukao u samonametnutu izolaciju, počeo toliko piti da mu je umalo otkazala jetra i odao se zastrašujućim nasilnim maštarijama o tome kako ubija žene.

"Znam da on to o čemu je maštao nikad ne bi proveo u djelo", piše Diane u knjizi, ali citira i pisma koja joj je majka pisala, duboko zabrinuta kad bi Randy nestao i mjesecima se ne bi znalo gdje je. Kad je teško obolio od Parkinsona i demencije i samostalni život više nije dolazio u obzir, smješten je u ustanovu za nemoćne, a Diane je naslijedila sve što je ikad napisao: dvije zbirke poezije, 54 gusto ispisanih bilježnica, 70 dnevnika ispunjenih stripovima i karikaturama i čak 500 kolaža od kojih neki uznemirujuće jasno odražavaju pomućeni um.

Na posljednjim stranicama knjige Diane priznaje kako sad želi iskoristiti posljednju priliku da bude bolja sestra.

Brata posjećuje svake nedjelje, “kao da idem u crkvu”, i imaju svoj ritual: "Šećemo pa odemo pred kafić sa sladoledom od jogurta i ondje sjedimo i jedemo, a potom ga guram uokolo u kolicima i gledamo svijet oko sebe. I to je za mene nešto posebno", piše Diane.


Kakav otac...

U prethodne dvije knjige koje je napisala Diane se bavila svojim životom, oslikavajući svoje djetinjstvo i odnos s majkom koja je, premda kućanica, zapravo bila frustrirana umjetnica koja je opsesivno pisala dnevnike i pisma. Otac je pak bio iznimno kritičan prema kćeri za koju je mislio da je zabrinjavajuće nekonvencionalna pa joj je uglavnom prigovarao za sve, a istinski ponosan na nju bio je samo jednom, kad je nastupila u školskom mjuziklu u ulozi Mate Hari.

Diane Keaton and Warren Beatty strolling in the Jardin Des Tuileries, Paris, 1983. (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)
Getty Images

Mama pak nikad nije bila zadovoljna kćerinim izgledom i nikad joj nije rekla da je zgodna, što je teško padalo djevojčici koja je htjela izgledati kao Doris Day. Spavala je sa špangom na nosu da ga izravna i radila vježbe za oči da bi joj izgledale veće.

- Htjela sam biti filmska zvijezda. Htjela sam da me ljudi, gomile meni nepoznatih ljudi, vole - napisala je u knjizi. Kad se otisnula u New York i upisala dramsku akademiju, Diane je imala samo 19 godina.

Život u New Yorku bio je skup, satovi glume naporni i mlada je glumica razvila poremećaj prehrane.

S bulimijom se borila gotovo pet godina, od čega su joj stradali zubi, ali majci nikad to nije priznala; poslije se iznenadila kad je shvatila da su njezine sestre cijelo vrijeme slutile da pati od bulimije.

Odbijala se razgolititi

Karijera joj je krenula kad je 1968. dobila ulogu u originalnoj postavi mjuzikla "Kosa" na Broadwayu. Za razliku od ostatka hipijevskog plemena, s kojim je katkad konzumirala droge, Diane je odbila razgolititi se na pozornici. Skinula se tek pred kamerom, i to mnogo poslije, u filmu “Ljubav nema pravila” koji je snimila 2004. s neodoljivim Jackom Nicholsonom u ulozi okorjelog neženje koji se zaljubi u Diane. Prizor traje vrlo kratko, a glumica je objasnila kako joj se u zrelim godinama promijenio odnos prema vlastitom tijelu.

- Sad sam sretna što funkcionira i što mogu hodati - rekla je Diane, inače poznata po tome što se uvijek gotovo fanatično pokriva odjećom; Woody Allen jednom je rekao da ju je lako prepoznati na plaži jer jedina ima na sebi dolčevitku i rukavice.

Beverly Hills, CA  - Diane Keaton displays her style running errands in Beverly Hills

Pictured: Diane Keaton

BACKGRID USA 4 MARCH 2019, Image: 417254390, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA

Suradnju s Allenom započela je u kazalištu kad ju je angažirao za predstavu “Sviraj to ponovno, Sam”, premda gotovo nije dobila ulogu jer je sa svojih 173 cm znatno viša od njega, a zatim joj je dao niz filmskih uloga, od kojih je ona u "Annie Hall" bila golema prekretnica u karijeri. Priča o paru po svemu nalik na Allena i Diane u kojoj je glumica pokazala sasvim izniman šarm i smisao za komično donijela joj je Oscara za najbolju žensku ulogu i pretvorila je u istinsku zvijezdu, ali drukčiju od hollywoodskog standarda - zvijezdu bez taštine, kako ju je opisala kritičarka Pauline Kael.

Kako se to često događa nakon velikog uspjeha, neko vrijeme nitko kao da nije znao za što bi angažirao Diane Keaton, dok se nije našla u komedijama kao što su “Baby Boom” svoje prijateljice Nancy Meyer, remake klasika sika Vincenta Minellija “Mladenkin otac” koji je dobio i nastavak, “Klub prvih žena”, i “Mad Money” u kojem su joj partnerice bile Katie Holmes i Queen Latifah. Veze s muškarcima je imala, ali, kako kaže, vrlo davno i ni u jednoj nije našla trajnu sreću.

Woody Allen and Diane Keaton at the Lincoln Center in New York City, New York (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Woody Allen i Diane Keaton u Lincoln Centru u New Yorku.

- Zaljubljenost iz mene izvlači ono najgore. S muškarcima sam se uvijek pitala koliko oni mene vole, a ne koliko ja volim njih - priznala je Diane.

No, čini se da bivši partneri misle o njoj sve najbolje. Kad joj je Američki filmski institut u lipnju 2017. predao nagradu za životno djelo, među nazočnima koji su joj došli odati počast našli su se i svi slavni muškarci s kojima je bila u vezi: Woody Allen, Warren Beatty i Al Pacino.

- Ti si velika umjetnica i volim te - poručio joj je Pacino i poslao poljubac s pozornice.


Snažna privlačnost

Diane i Pacino upoznali su se 1972. na snimanju “Kuma” i između njih se smjesta razvila snažna privlačnost.

- Al me osvojio od samog početka. Bila sam luda za njim. Šarmantan, preduhovit, okretan na jeziku. I prekrasan! - sjeća se Diane koja je u prvoj autobiografskoj knjizi priznala kako je u sva tri “Kuma” za nju postojao samo Al.

Rastali su se nakon drugog “Kuma”, ali strasti su se ponovno uzburkale kad su se godinama poslije sreli na snimanju posljednjeg filma iz trilogije.

NEW YORK CITY - SEPTEMBER 12:  Actor Al Pacino and Diane Keaton attend the premiere party for
Ron Galella Collection via Getty

No, tad mu je Diane postavila ultimatum - ili brak ili ništa - i vezi je odjednom došao kraj.

Pacino se nakon veze s Diane nije ženio, ali hollywoodski zavodnik Warren Beatty, u kojeg se Diane zaljubila dok su snimali njegov film “Crveni” i hodala s njim pet godina, poslije je našao smirenje uz glumicu Annette Bening s kojom ima četvero djece. S Woodyjem Allenom, redateljem koji je najzaslužniji za njezin zvjezdani status, počela je hodati kad ju je angažirao u kazalištu. Jedno vrijeme su živjeli zajedno i, kao u prizorima iz Allenovih filmova, išli na izložbe njemačkog ekspresionizma i Bergmanove retrospektive, a Allen je Diane čak preporučio psihijatra. “Woody se naučio na mene; nije mi mogao odoljeti, obožavao je neurotične cure”, napisala je. Iako su se odavno razišli, njihovo je prijateljstvo vječno. Jedno drugom mogu reći sve, a ostali su u kontaktu i nakon što je Allen optužen da je seksualno napastovao pokćerku Mije Farrow; štoviše, Diane mu je javno stala u obranu.

- Woody Allen mi je prijatelj i dalje mu vjerujem - objavila je na Twitteru kad se na njega digla velika hajka pa su se mnogi bivši suradnici okrenuli protiv njega. Danas se rjeđe viđaju, ali kad Diane dođe iz L.A. u New York, vodi Allena i njegovu suprugu Soon Yi na večeru. - I uvijek ja častim! - rekla je.


Potreba za majčinstvom

Duboko prijateljstvo veže je i s Jackom Nicholsonom, koji kaže da on i Diane razgovaraju “stenografski” jer se dubinski razumiju; ona ga je čak pozvala na proslavu svojeg 59. rođendana gdje je bio jedini muškarac uz Dianine prijateljice kao što su Lisa Kudrow, redateljica Nancy Meyer i Meg Ryan. Kad je s četrdeset i nešto godina shvatila da pravog partnera možda nikad neće naći, a u sebi je otkrila potrebu za majčinstvom, pokušala je zatrudnjeti, ali kad to nije uspjelo, odlučila se za posvajanje. Prvo je 1996. posvojila djevojčicu Dexter, koja je imala točno šest dana, a zatim 2001. dječaka Dukea.

Diane Keaton attends the Premiere Of Netflix's Green Eggs And Ham held at the Hollywood American Legion Post 43 on November 03, 2019 in Los Angeles, California, United States., Image: 480916722, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
Sipa USA / ddp USA / Profimedia

- Majčinstvo me potpuno promijenilo. Ništa me nije tako naučilo skromnosti i ništa me nije tako natjeralo da se zapitam o svojim načelima i vrijednostima. Jer jedno je nešto propovijedati, a drugo je tako se doista ponašati u vlastitom životu dok podižeš dijete - rekla je Diane koja priznaje da je ludo zaljubljena u svoju djecu, ali da je i vrlo svjesna toga kako se svaki dan mora truditi da bude bolja osoba, “jer djeci uvijek moraš davati najbolje od sebe i uvijek biti iskren”.

Kao majka vrlo se aktivno bavi djecom, vodila ih je u školu i na sportske aktivnosti, a najdraži dio dana joj je večera kad bi se okupili oko stola, bez mobitela i ostalih tehnoloških smetala, i razgovarali o svemu. Ipak, Diane priznaje da je brine što je djecu posvojila u tako poodmakloj dobi, i k tome sama.

- Kao roditelj dajem sve od sebe, ali mislim da je za najbolji mogući scenarij ipak potreban muškarac - rekla je jednom i otkrila kako joj to nije jedina briga.

Brine se i zbog Alzheimera, od kojeg joj je umrla majka u dobi od 88 godina, i zbog tumora na mozgu, od kojeg joj je umro otac.

- Zapravo, brinem se neprestano. Ne znam kako to izbjeći kad dođeš u ove godine - rekla je Diane, koja ulaže mnogo truda u održavanje izgleda i zdravlja, pa tako spava s posebnim navlakama za izbjeljivanje zubi, brižno njeguje kosu i kožu, rano liježe i ustaje te hoda unatrag kako bi održala mozak aktivnim.

Diane Keaton in curlers heads to the set of
Vallenilla/face to face / Face to Face / Profimedia

I čini se da sve to djeluje jer je puna energije: bavi se fotografijom i uređenjem kuća, zanimaju je glazba i politika. I k tome ne prestaje snimati. Jedan od najvećih komercijalnih uspjeha Diane Keaton bio je film “Klub prvih žena”, koji je osvojio publiku i donio zaradu od 180 milijuna dolara. Ogorčene supruge, ostavljene zbog mlađih koje se udružuju kako bi financijski uništile bivše muževe uz Diane su glumile Goldie Hawn i Bette Midler. A sad se tri zvijezde ponovno okupljaju u filmu “Obiteljski dragulji” u kojem će morati provesti praznike zajedno sa svom djecom i unucima nakon što se muškarac za kojeg su sve tri jednom bile udane sruši mrtav u robnoj kući u New Yorku.

- Kemija između Diane, Bette i Goldie je jednostavno neodoljiva - izjavio je producent, a društvene mreže bruje od iščekivanja novog filmskog hita kojem se svi vesele. Veseli se i Diane koja je rekla: - Znate što je najbolje kod starosti? Najbolje je da sam još tu, a kako znam da je kraj blizu, tim više to cijenim!


Njezini skriveni talenti

Da nije glumica, možda bi bila agentica za nekretnine, kaže Diane koja već godinama kupuje zapuštene stare kuće, preuređuje ih i ponovno prodaje, obično uz vrlo pristojnu zaradu. Počela je sa stanom u zgradi San Remo u New Yorku, koji je kupila nakon filma ‘Annie Hall’, a ozbiljnije se tome posvetila u Kaliforniji, gdje je uredila i preprodala nekoliko kuća koje je projektirao slavni Frank Lloyd Wright, kao i u Tucsonu u Arizoni. Kuću u Bel Airu koju je kupila za šest milijuna dolara preuređivala je gotovo četiri godine, zatim ni dvije godine živjela u njoj, a prodala ju je za 16 milijuna. Kuću u španjolskom kolonijalnom stilu koju je ispunila indijanskim sagovima i pokućstvom Monterey kupila je Madonna. Diane trenutačno živi u Sullivan Canyonu u L.A. u kući od 800 četvornih metara koju je sama sagradila od točno 75 tisuća komada cigli i uredila u industrijskom stilu, a o tome kako ju je gradila i uređivala nadahnuta fotografijama s Pinteresta objavila je knjigu pod naslovom ‘Kuća koju je sagradio Pinterest’.

Recept za sreću: Dvije čaše vina na dan - i to vlastitog

Diane je ljubiteljica vina, a kako ima specifičan ukus, sama je kreirala vlastitu kupažu. Uz stručnu pomoć vinara Roberta Pepija spojila je zinfandel, petit syrah i syrah da dobije Keaton Red, crno vino po cijeni od 15 dolara za butelju, i bijelo vino od sorti verdelho, pinot grigio i rizling. Oba vina imaju čepove na odvrtanje, a ne plutene, na čemu je glumica inzistirala. Neuobičajeno, preporučuje se da se konzumiraju s ledom, onako kako to voli Diane, koja svake večeri uz jelo popije dvije čaše.

Linker
19. travanj 2024 11:50