60 GODINA LJUBAVI

Ćiro i njegova Nena zajedno su prošli kroz najteže: ‘Davali su joj tri posto šanse da preživi‘

Legendarni trener svoju je suprugu opisivao kao veliku intelektualku i često se savjetovao s njome o različitim životnim pitanjima. Isticao kako su jedno drugome uvijek su bili podrška te kako je njihov brak bio skladan zahvaljujući Zdenkinoj mudrosti.

Legendarni nogometni trener i izbornik Miroslav Ćiro Blažević napustio nas je netom prije svog 88. rođendana, iza sebe je ostavio troje djece, šestero unučadi i suprugu Zdenku, s kojom je bio u skladnom braku više od šest desetljeća.

Svoju Nenu, kako ju je zvao, Ćiro je upoznao u Rijeci kao 27-godišnjak. Zdenka je bila maturantica kada su se zaljubili, a kasnije je postala profesorica matematike i fizike. Za Mirovina.hr ispričao je kako je prije Zdenke imao još jednu veliku ljubav u Sarajevu, no kako "nije bila na dobru glasu".

"Otac je htio pričati s njom, a ja nisam dao. Rekao sam mu da se ne miješa. No onda je došla majka. A ona je na mene imala takav utjecaj da je mogla čak i ljubav moju ugušiti. Sarajka joj nije odgovarala, a Zdenka jest. Cijeli život sretan sam s njom, ne bih izdržao više od 50 godina da nisam", izjavio je svojedobno.

image

Na vjenčanju kćeri Katarine

PRIVATNI ALBUM/CROPIX

Sa Zdenkom se Ćiro suočio s brojnim životnim izazovima. Njegova je supruga imala tešku prometnu nesreću i zamalo izgorjela u automobilu, no izvukla se iako su joj liječnici davali tri posto izgleda da preživi. Također, nakon preseljenja u Švicarsku bračni par se suočio s teškom financijskom situacijom, pa je njegova Zdenka tada četiri sata dnevno prodavala salatu da bi preživjeli.

U istome je intervjuu Ćiro istaknuo kako su jedno drugome uvijek su bili podrška te kako je njihov brak bio skladan zahvaljujući Zdenkinoj mudrosti.

Prije sedam godina Zdenka se suočila sa zdravstvenim problemima. Pred Božić je vlakom putovala iz Švicarske u Zagreb, kad ju je na peronu u Mestreu presjekla užasna bol u nozi. Liječnici su joj zbog ukliještenog živca preporučili operaciju kralježnice, što je mogla obaviti i u Švicarskoj, gdje provodi većinu godine i ima zdravstveno osiguranje, no domoljubni Ćiro, koji je tvrdio da su hrvatski liječnici najbolji na svijetu, nagovorio je suprugu da ode na operaciju u Kliničku bolnicu Dubrava.

image

Ćiro i Zdenka na koncertu Maksima Mrvice

TEO KAMOV/CROPIX CROPIX

Ubrzo nakon, Ćiro je proslavio svoj 80. rođendan, no kako nam je tada ispričao, dočekao ga je u suzama. Naime, ni mjesec dana nakon operacije njegova se Nena nije oporavila i bio je jako zabrinut zbog bolova koje je trpjela.

image

Ćiro i Zdenka na koncertu Maksima Mrvice

TEO KAMOV/CROPIX CROPIX

"Ne znam da sam u životu toliko patio kao sada, kunem ti se na djecu moju. Doveo sam Nenu u našu kuću u Kraljevici ne bih li je malo moralno podigao, ali ako to brzo ne riješim, mislim da ću u ludnici završiti. Ja sam na neki način ovu naciju zadužio pa očekujem privilegiju da mi ženu ozdrave", ispričao nam je tada legendarni trener.

Ćiro je Zdenku opisivao kao veliku intelektualku, i često se savjetovao s njom o različitim životnim pitanjima.

image

Ćiro i Zdenka

SASA BURIC/CROPIX

"Ispričat ću ti da vidiš, sine, tko je moja žena. Jednom ja dobijem 50.000 švicarskih franaka, toliko u životu nisam vidio, dolazim kući i bacim lovu u zrak: ‘Ženo, evo!‘ A ona meni kaže: ‘Budaletino, kupi to!‘ Ponudio meni Tuđman da budem ministar športa i odem ja kući da se pohvalim, ženo, ja ministar, a ona kaže ovako: ‘Ma, budaletino jedna, gdje ćeš ti biti ministar, ništa ne znaš, samo ćeš se brukati‘. Ja joj povjerujem i tako sam bio ministar samo 25 minuta. Kad se jave neki da bi pisali knjige o meni, žena mi kaže: ‘Kaj ne vidiš da delaju bedačeka od tebe‘. Zato nisam objavio ni autobiografiju, u kojoj sam opisao strašne dogodovštine, jer je Nena protiv toga. Jedan veliki iz davač u Lausannei, Dimitrijević, osnovao je izdavačku kuću L’Âge d’Homme, Solženjicina prevodio, on je pročitao moj rukopis i rekao da je to jedina knjiga gdje u 15 minuta dvaput plačeš i triput se smiješ. Objavite to, molio me, ali supruga nije suglasna. Ona je jedna čista intelektualka i kuži sve, govori nekoliko jezika, spomeni joj bilo kojeg pisca, ako nije bar tri njegove knjige pročitala, pa joj vjerujem kad kaže: ‘Gdje ćeš ti, Ćiro, mužu moj, pisati knjige, a ništa ne znaš. Tko bi to čitao?‘", ispričao nam je tada.

Linker
20. travanj 2024 06:14