Veliko priznanje

Buga Marija Šimić proglašena najboljom glumicom: Ako se pokušavaš uklopiti - nemoj, budi svoj

Operna pjevačica, glumica i umjetnička ravnateljica kazališta ‘Mala scena‘, dobila je prvu međunarodnu nagradu za naslovnu u logu u predstavi ‘Rusalka‘ koju je režirao njezin tata Ivica Šimić, a dok se zahvaljivala publici i žiriju, nije mogla suspregnuti suze.

Glumica i operna pjevačica, Buga Marija Šimić, nije mogla suzdržati suze kada je primala nagradu za najbolju glumicu Prishtina International Theater Festivala u glavnom gradu Kosova. Ova nagrada je tim značajnija što se dodjeljuje samo jednom glumcu ili glumici kao najboljem na cijelom festivalu, a Buga ju je dobila za naslovnu ulogu u predstavi ‘‘Rusalka‘‘ koja je imala premijeru krajem prošle godine u zagrebačkom kazalištu ‘‘Mala scena‘‘.

Rusalka je prema slavenskoj mitologiji vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci, a kako kaže legenda, zaljubljuje se u princa i žrtvuje svoj glas kako bi dobila noge i zbog ljubavi postala čovjekom. Za ulogu u kojoj je Buga pokazala svoje glumačko i pjevačko umijeće, dobila je pohvale publike i kritike, a sada joj je stiglo i prvo stručno priznanje.

‘‘Jednom davno bila je jedna mala djevojčica, daleko odavde u Zagrebu, koja je plakala kod kuće na podu i molila - Bože učini me pjevačicom, daj mi priliku. Ona nije znala kako da to ostvari, jer je željela biti i pjevačica, ali i glumica. Nije znala kako postati oboje i kako se uklopiti. I onda je moj tata napravio ovu predstavu u kojoj smo pokazali kako se može oboje. Predstavu s nadom da će nekom poručiti - ako se pokušavaš uklopiti - nemoj. Budi ti, budi svoj, ne prilagođavaj se. Ne smanjuj se, usudi se izgraditi svoj svijet. Tko zna, možda ti to donese i nagradu‘‘, kazala je Buga među ostalim u zahvali koju je uputila prištinskoj publici i žiriju.

image

Buga Marija Šimić kao Rusalka

DOMAGOJ KLASIć
image

Sreća zbog nagrade

PRIVATNA ARHIVA

Predstavu je režirao njezin otac Ivica Šimić koji s njezinom majkom Vitomirom Lončar već godinama živi u Kini, pa je i proces nastajanja predstave preko video linka za Bugu bilo posebno izazovno iskustvo.

"Novi sadržaji traže nove forme. Zahtjev je umjetnosti uvijek iznova pronalaziti nove, originalne izričaje koji će biti izraz senzibiliteta vremena u kojem se umjetnost stvara. Umjetnost, kao voda, propitkuje i traži najkraće putove kojima će doći do svoje publike, ne da bi je uspavala nego da bi je uznemirila, upitala, probudila, potaknula, poučila i podigla. Upravo je to cilj i ove predstave. Da Rusalka protrese naše snove ovom kombinacijom suvremenog i tradicije", kazala je Buga Marija Šimić čiji je svestrani talent zagrebačka publika mogla vidjeti i u hit mjuziklu ‘‘Ljepotica i zvijer‘‘.

Linker
20. travanj 2024 12:37